Articolele zilei
Mergeţi la vot? Vezi ce au răspuns ocnamureşenii
Alegătorii din România trimit în Parlamentul European de la Strasbourg nişte persoane despre care nu ştiu cel mai adesea nimic.
Din 5 în 5 ani, cetăţenii statelor UE îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Ar trebui să fie unul dintre cele mai importante voturi, dat fiind că e vorba de oamenii care dau legi pentru tot continentul nostru, însa în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. La scrutinul precedent, în 2009, s-au prezentat doar 43% dintre europenii cu drept de vot, în unele ţări absenteismul ajungând şi la 80%. Nici măcar la primele euroalegeri, acum 35 de ani, prezenţa la urne nu a depăşit 62%, apoi a scăzut constant.
Nici românii nu sunt foarte preocupaţi cine îi reprezintă la Strasbourg. În 2007, cand şi-au ales pentru prima dată reprezentanţii la Strasbourg, mai puţin de 30% au venit la vot iar în 2009 prezenţa a fost de 27.67%.
La jumătatea campaniei electorale, am ieşit pe stradă prin Ocna Mureş să văd cine votează şi cu cine. Am întrebat cu cine va vota, nu partid ci candidat însă 90% nu cunoşteau cine candidează sau de la ce partid este. Însă dacă au fost întrebaţi despre partide răspunsurile au fost imediate:
"Nu ştiu dacă mă duc la vot. Ce să votez? Că nu ştiu cine e Roman sau Hava, pe Mircea Diaconu îl cunosc din filme. Bun băiat. De partide să nu aud: toţi o apă şi un pământ: PDL ne-o închis spitalu' PSD-ul vor să ne întoarcem la comunişti, PNL a fost la conducerea oraşului şi nu am văzut nimic, iar alte partide nu sunt în Ocne" ne-a mărturisit domnul Gherasim E. de 66 ani pensionar din Ocna Mureş.
"Eu nu vreau să aud de politică. Acu pe ultima sută de metri < concurenţii> au ieşit la lumină, fac şi dreg, se întâlnesc cu oamenii pe care altădată nici nu-i bagă în seamă. Să votez să meargă pe salar de mii de euro şi să nu facă nimic? Ăialalţi ce au făcut până acum? Trăim într-o sărăcie lucie. Am terminat şcoala, faculta şi loc de muncă ioc. Dar ei tot promit. Nu mă duc la vot. Cine e PMP?" ne-a declarat Mureşan A. 29 ani, şomer, din Ocna Mureş
"Iar alegeri? Am văst ceva reclame pe stâlpi. Da ce tot votăm că nu ne mere mai bine. PDL o dus de râpă ţara asta nici Ocna nu a scăpat, o tăiat pensia, o pus lacăt pe spitalu' nost' frumos, poate se mai face ceva pe viitor că văd că primaru' e alt soi, e harnic. Să facă ceva în Ocne să îmi aduc unu din copiii acasă din Italia că pe altu l-am îngropat printre străini că nu am avut bani să îl aduc acasă. PSD este în Ocna? Eu ştiu că este USL ăia cu Crin. Io votez pe ală care e tânăr şi harnic. Da este aşa ceva? PMP e aceeeaşi Mărie da cu altă pălărie." ne-a declarat cu amărăciune Puşcaş I. 63 ani, pensionar din Ocna Mureş.
"Io nu mai cred nimic. Îs sătulă peste cap de minciuni şi promisiuni. Toţi vecinii discutau aseară că nu au de ce să meargă la vot. Iară plase cu brichete iară bere şi mici şi apoi să suferim pentru prostia noastră. Se spurcă în presă şi la televizor şi ţara e în rahat, mă scuzaţi" ne-a declarat o vânzătoare, M. I. 44 ani din Ocna Mureş.
"Din păcate sunt cadru didactic şi sunt mai mult ca sigură că nu voi merge la vot. Politica în România, cel puţin în învăţământ înseamnă să schimbi conducerea unei şcoli pe criterii politice şi să întrerupi demersuri, proiecte începute, lucruri care se vor răsfrânge asupra educaţiei copiilor din respectivele instituţii de învăţământ. Politica în România ştie doar o direcţie: INTERESUL" ne-a declarat o profesoară care nu a dorit să îi scriem nici măcar iniţialele sau vârsta de teamă….
"Eu am să mă duc să îi votez pe toţi. Nu de alta dar când îi văd cât sunt de disperaţi să fie aleşi, nu vreau să dezamăgesc pe niciunul" ne-a declarat Martin A. 38 ani, muncitor
Exemplele pot continua iar concluzia e clară: prezenţa la vot va fi una foarte mică. Iar dacă cineva vrea totuşi să voteze, nu prea cunoaşte bine candidaţii.