Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Stagiu de învățare în Spania pentru angajați ai Serviciului Public de Ocupare din România, printr-un proiect al AJOFM Alba

Publicat

- 540 vizualizări

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă(AJOFM) Alba, structură aServiciului Public de Ocupare (SPO) din România, derulează proiectul „3C –Calitatea Crează Competențe- Calitatea în formare Crează Competențe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din  Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest”. Beneficiarii demersului sunt salariații structurilor SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest. Proiectul se derulează în parteneriat cu patru organizații publice și private naționale (AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare,  S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și trei transnaționale, din Spania (Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Acțiuni internaționale de învățare

O componentă importantă în cadrul proiectului o reprezintă acțiunile  transnaționale de identificare de modele de acțiune pentru dezvoltarea competențelor sociale și profesionale, denumite „internship”. Vorbim de acțiuni practice  organizate cu implicarea partenerilor din Spania care au identificat cele mai reprezentative organizații publice și private implicate în furnizarea serviciilor de ocupare care-i vor primi pe participanții din România.

În perioada 6-13 aprilie 2014,  are loc cea de-a patra  acțiune internațională, în Spania. Participă 20 de angajați din Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Cluj, Mureș, Sibiu, Arad, Timiș, Bihor, Bistrița Năsăud, Hunedoara, Maramureș, Sălaj, Covasna, Harghita, de la CNFPA Cluj și CNFPPP Râșnov. Vorbim de specialiști care furnizează servicii de consiliere/orientare în carieră. Este și motivul pentru care agenda evenimentului a fost stabilită în așa fel,  încât să asigure dezvoltarea de competențe sociale și profesionale necesare acestui segment de activitate.

Participanții vor face vizite la furnizori publici și privați de servicii de ocupare și formare profesională. Pe parcursul internship-ului, vor afla cum se face formarea profesională a angjaților publici din Spania, cum se identifică nevoile de formare, care sunt sistemele de evaluare a competențelor. Specialiștii din România se vor familiariza și cu cea mai modernă metodă de învățare la distanță, „Sistemul spaniol de teleformare” . Agenda acțiunii include și vizite la un Centru de Întreprinderi, unde participanții vor descoperi cum sunt formați și sprijiniți antreprenorii, dar și care sunt programele de sensibilizare a acestora. Stagiul include și Serviciul Public de Ocupare din Gijón. Aici participanții vor afla cum se face medierea muncii, care sunt sistemele de orientare și consiliere pentru șomeri.

În urma acestui stagiu de învățare, participanții vor completa „Fișa de culegere de date”, instrument cadru inovator elaborat pentru abordarea unitară a procesului de identificare a bunelor practici și de elaborare a materialelor de învățare pentru specialiștii care nu au făcut deplasarea în Spania. Noutățile vor fi promovate ulterior prin platforma „Comunitatea de bună practică a proiectului”.

Contribuție la modernizarea SPO România

"Prin punerea în practică a proiectului AJOFM Alba se asigură atât  dezvoltarea profesională a specialiștilor din structurile Serviciului Public de Ocupare (SPO), cât și întărirea capacității manageriale. Demersul contribuie și la acoperirea unui gol care se manifestă în activitatea structurilor SPO, respectiv  elaborarea  și pilotarea de  manuale, ghiduri, proceduri , sisteme de evaluare etc. Aceste  instrumente moderne de management  sunt elaborate prin proiect de către experți  recunoscuți la nivel național și european, care sunt responsabili și de coordonarea procesului de aplicare a   instrumentelor în  cadrul structurilor  țintă din   Regiunile Centru, Vest și Nord Vest. " a declarat managerul de proiect, domnul Engi Corneliu.

Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European, prin programul POSDRU.

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *