Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE loveşte în elevii navetişti

Publicat

- 268 vizualizări

          Subfinanțarea învățământului în România nu afectează numai cadrele didactice și personalul angajat. Mai nou lovește direct și în elevi, în posibilitățile lor de a frecventa orele de curs.

          Până acum elevii beneficiau de decontarea abonamentelor pentru deplasarea la școală. De bine, de rău, era facilitate pentru aceștia și o reducere a presiunii financiare pentru părinții lor. Ministerul Educației Naționale, în  grija lui deosebită pe care o manifestă pentru accesul la educație a elevilor și pentru posibilitățile materiale ale părinților acestora, s-a îngrijit însă și de acest aspect și la începutul lunii a emis o adresă către toate Inspectoratele Școlare Județene prin care copiii nu mai beneficiază de subvenționarea transportului pentru cei cu domiciliul în aceeași unitate administrativ teritorială cu școala pe care o frecventează. Asta înseamnă că elevii celor două licee din oraș care locuiesc în Războieni sau Cisteiul de Mureş sau Micoșlaca trebuie să-și plătească din surse proprii deplasarea cu mijloacele de transport în comun la și de la școală. De fapt din resursele și așa hiperimpozitate și supertaxate ale părinților lor.

          E rușinos că se apelează la astfel de soluții pentru a face rost de bani pentru saune, piscine și alte prostii parlamentare, dar sigur aceste manifestări ale impotenței unei guvernări care încurajează electoral nemunca prin supradimensionarea asistenței sociale vor fi taxate de cei care astăzi sunt pe băncile școlii.

          Ce minte putredă poate să refuze unor elevi accesul la cursuri, ce gândire de primată poate să pună piedici financiare educării generațiilor pe care se construiește viitorul unei țări? Sau poate în era internetului ne bazăm din ce în ce mai mult pe „copy-paste” pentru a rezolva problemele educației?

          Față de acestă situație. primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, a declarat:

          „În prima ședință de Consiliu Local vom promova și vom susține un proiect de hotărâre prin care elevii navetiști să beneficieze de reducerea cu 50% a prețului unui abonament pe traseele pe care le utilizează. În acest fel dorim să ajutăm elevii să poată frecventa cu costuri minime cursurile și în același timp să reducem cheltuielile și așa semnificative pe care le suportă părinții pentru a-și ține copiii la școală. Încercăm prin mijloace proprii să susținem educația și să suplinim incapacitatea altora de a face acest lucru.”

          Mai jos anexăm pagina 5 din adresa primită de unitățile școlare care se menționează că nu se mai efectuează decontarea transportului în cadrul aceleiași unități administrativ teritoriale.

Olariu IulianPurtător de cuvânt al Primăriei Ocna Mureş

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *