Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Tiberiu Ioan Tecar – Arheolog, muzeograf

Publicat

- 869 vizualizări

S-a născut în 20 Martie 1977 la Ocna Mureş. A parcurs şcoala primară şi gimnazială aici. A urmat apoi liceul la Grupul Şcolar de Chimie Industrială, tot la Ocna Mureş, profilul Electrotehnică şi Electronică, promoţia 1995. În prezent are domiciliul în comuna Luna de Sus, judeţul Cluj.

A urmat, într-o primă etapă, studiile la Colegiul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Alba Iulia, specialitatea Tehnici de cercetare şi conservare a patrimoniului arheologic şi muzeal.  A absolvit colegiul în 1999, cu tema diplomei de licenţă: “Restaurarea unui obiect de cult Wietenberg”, având coordonator pe prof. dr. Ioan Andriţoiu.

            A continuat apoi studiile la aceeaşi universitate, Facultatea de Istorie şi Filologie, specializarea Istorie – Arheologie, absolvind cu promoţia 2001, având tema diplomei de licenţă: “Contribuţii la repertoriul arheologic al zonei Ocna Mureş”, şi coordonator pe lect. univ.dr. Cristian Ioan Popa.

            În continuare, între 2006-2008 a parcurs studiile de master la aceeaşi facultate, specialitatea Arheologie sistemică, susţinând lucrarea de masterat cu tema: “Industria materiilor dure animale în aşezarea de la Derşida”, sub coordonarea prof. dr. Valentin Vasiliev.

Între 2002-2003 a fost angajat la editura „Nereamia Napocae”, Cluj-Napoca, între 2001-2004 a fost colaborator al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca iar din 2004 până în prezent a fost angajat al aceluiaşi Muzeu.

A obţinut atestatul de  muzeograf în septembrie 2009, în urma parcurgerii unui curs de perfecţionare organizat sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

            În  activitatea sa profesională a participat la un număr impresionant de acţiuni şi cercetări arheologice (peste 50) pe şantierele de profil din judeţele Alba, Cluj, Sălaj, Hunedoara, constând din săpături, analize preventive, inspectări sistematice, cercetări de suprafaţă, supravegheri şi diagnosticări arheologice. Între acestea se numără şi studiile făcute pe situri arheologice din zona Ocna Mureş (Uioara de Sus, Uioara de Jos, Cisteiul de Mureş, Războieni, Micoşlaca, Heria, Vama Sacă, Şpălnaca).

Remarcabile sunt colaborările sale la proiectele de cercetare:

Transylvanian Archaeological Project: Uioara de Sus, 2003-2006,

Late Bronze Age Populations in Transylvania, în parteneriat cu Archaeological Techiniques and Research Centre (ArchaeoTEK-Canada), 2010-2015,

Proiectul arheologic internaţional Cheile Turenilor, în parteneriat cu acelaşi centru de cercetări arheologice canadian,

Proiectul de studiere antropologică a necropolei gepide de la Archiud (jud. Bistriţa Năsăud) (Migration, Health,and Lifestyle in the Kingdom of the Gepids – Transylvania) în colaborare cu Transylvania Bioarchaeology Research Group, Anglia, 2013 – 2014.

Proiectul internaţional ”Studiul And-ului preistoric”, în colaborare cu Universitatea Ţării Bascilor Bilbao (UTBB), Spania, reprezentată de către prof. dr. Concepcion de la Rua şi Universitatea Radboud Nijmegen (URN), Olanda, reprezentată de către prof. dr. Mihai G. Netea.

            Referitor la cercetările arheologice efectuate, Tiberiu Ioan Tecar a publicat în colaborare sau ca singur autor 17 articole ştiinţifice, tratând probleme legate de obiecte de cult şi unelte descoperite,  vestigii dacice şi romane, tehnici metalurgice străvechi, datare prin tehnici nucleare, etc. Remarcabile sunt descoperirile: un nou celt transilvănean (descoperit la Unirea II – Vereşmort), un nou obiect de cult din epoca bronzului (descoperit la Cisteiul de Mureş), o nouă inscripţie romană şi o nouă tăbliţă neolitică (descoperite la Cluj-Napoca). De asemenea, sunt meritorii cercetările legate de Şantierul arheologic Polus – Cluj-Napoca, prezentate într-o expoziţie şi un catalog şi colaborarea la realizarea catalogului aniversar „Un secol şi jumătate de activitate muzeală la Cluj (1859 – 2009)”.

            Concetăţeanul nostru, arheologul Tiberiu Ioan Tecar, este încă foarte tânăr şi îi dorim ca în activităţile viitoare să aibă parte de descoperiri epocale, care să confirme ipoteza existenţei pe teritoriul Traciei a celei mai importante civilizaţii străvechi europene.

    Mircea Aurel Ciugudean

           

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *