Suntem şi pe:

Articolele zilei

Ocnamureşenii, oameni cu iniţiativă. Peste noapte au devenit cultivatori de rodii şi lavandă sau crescători de struţi şi porci vietnamezi

Publicat

- 494 vizualizări

Rodie

Oraşul Ocna Mureş a fost  în ultimii 100 ani un oraş monoindustial, aproape că nu exista familie în acest oraş să nu aibă cel puţin un angajat la Uzinele de Produse Sodice Ocna Mureş. Închiderea acestei uzine în 2010, care la un moment dat avea chiar şi peste 3000 de angajaţi, a fost o lovitură grea dată locuitorilor oraşului dar şi satelor şi comunelor învecinate. Debusolaţi şi în căutarea unei surse de venit cei mai mulţi au luat drumul străinătăţii. Alţii au încercat să se reprofileze acasă, să încropească o mică afacere sau pur şi simplu, să aibă un loc de unde să-şi asigure singuri bucatele devenind cultivatori de legume şi fructe sau crescători de păsări şi animale domestice.

Agricultura şi creşterea animalelor şi a păsărilor nu mai e ca şi acum 20 de ani: vânăta nu mai e neagră, e alba acum, ardeiul roşu e mov, porcul domestic e înlocuit porcul vietnamez, găina cu struţul, grâul cu lavanda sau mărul cu rodia. Şi toate acestea la Ocna Mureş!

Pe meleagurile ocnamureşene există poate printre puţinii cultivatori de lavandă din ţară, iar după cum chiar cultivatorul declară: afacerea merge foarte bine! S-a scris despre această afacere peste tot în presa scrisă sau online, au fost nenumărate emisiuni pe această temă.

Undeva prin satele din zona oraşului Ocna Mureş cineva a început să cultive rodii. Furnizând 16% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului, conținut în 100 ml, sucul de rodie este și o excelentă sursă de vitamina B, acid pantotenic, de potasiu și de polifenoli antioxidanți . Cu toate acestea, rodia nu e o sursă importantă de nutrimente. Rodierul este originar din Persia (Iran) și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaijan și regiunea Mediteranei de câteva milenii. Cultivatorul de undeva dintr-un sat de lângă Ocna Mureş ne-a declarat că daca reuşeste să aclimatizeze rodia se găndeşte serios să încerce să cultive şi kiwi.

Un fermier creşte de ani buni struţi la Ocna Mureş. I s-a dus deja vestea departe. Sunt crescuţi pentru carnea gustoasă şi sănătoasă, pentru ouă dar şi pentru pene. Imediat după revoluţia din decembrie ' 89 au apărut în România mii de crescători de struţi, însă în prezent au rămas doar puţin peste 1000 în 24 de judeţe.

Bietul Ghiţă, porcul obişnuit din coteţele românilor este detronat prin micile ferme din Ocna Mureş de porcul vietnamez pentru carnea lui mai săracă în colesterol. Unde mai pui că acesta poate fi sacrificat după 3 luni si consumă cam 3-4 kilograme de furaje per kilogram de porc în timp ce porcul obişnuit consumă cam 7 kilograme de furaje per kilogram. Crescătorul ne-a declarat că afacerea este la început dar câştigă teren văzând cu ochii.

În lipsa unor investiţii în oraşul Ocna Mureş care să aducă locuri de muncă în perioada imediat următoare, lucrul pământului dar şi creşterea animalelor rămâne singurul mod de existenţă pentru marea majoritate a ocnamureşenilor.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *