Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Şanse în plus pe piaţa muncii pentru locuitori din zece comune din Alba, Mureş şi Sibiu

Publicat

- 371 vizualizări

Șomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, cei care muncesc în propria gospodărie, dar şi persoane inactive din județele Alba, Mureș și Sibiu participă, în regim de gratuitate,  la progame de calificare profesională în ocupații cerute pe piața muncii. Cursurile sunt organizate prin proiectul: „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.

Programe de calificare în derulare

În derulare sunt două programe de calificare. Un număr de 82 de persoane participă la programul de calificare în ocupația de „Lucrător în comerț“, în comunele Vingard(județul Alba), Saschiz(Mureș) și Ludoș(Sibiu). La Daia Română(Alba) alte 27 de persoane se califică în ocupația de „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“. 

Proiectul SC Tobimar Construct S.R.L. contribuie la îndeplinirea indicatorilor asumați de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulți, cu vârsta între 25-64 de ani,  trebuie să participe, până în 2020,  la programe de învățare pe tot parcursul vieții.  Absolvenții programelor de calificare vor primi un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi  Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei,  Cercetării şi Inovării, iar printr-o procedură simplă și în statele Uniunii Europene.

Beneficiari din 39 de sate din Alba, Mureș și Sibiu

Studii realizate înainte de demararea proiectului arată că în cele 39 de sate din celor zece comune  țintă  ponderea persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistență este peste 40%, iar persoanele inactive reprezintă 32,45 %, din totalul populației. Printre nevoile individuale identificate de specialiștii proiectului se numără cele de: informare, consiliere și orientare  profesională, de formare profesională și demaraea unei afaceri pe cont propriu. În total, prin proiect peste 300 de săteni din comunele Berghin, Ciugud, Daia Română, Loamneş, Ludoș, Meteş, Păuca, Roşia Montană, Saschiz, Şpring,  primesc gratuit servicii integrate care le cresc șansele de reușită  pe piața muncii.

Proiectul „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane” asigură o dezvoltare organizată a resurselor umane în cele 10 comunități, în care nu există furnizori de servicii de ocupare. Prin proiect a fost înființat un Centru de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, care are rolul de a asigura legătura între beneficiarii proiectului și specialiștii centrului. Scopul: oferta de servicii să fie cât mai aproape de domiciliul membrilor grupului țintă, care trebuie implicați în rezolvarea problemelor pe care le au.

Demersul este co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă".

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *