Articolele zilei
Castelul Mikes de la Uioara de Sus într-un tablou pictat acum 222 ani
Despre castelul de la Uioara de Sus, cel ridicat în secolul al XIX-lea de către familia nobilară Teleky s-au scris sute de pagini. Deşi aflat azi într-o accentuată stare de degradare, acest castel şi împrejurimile lui le amintesc multora frumoşii ani ai copilăriei petrecuţi într-un loc în care lumea ascunsă şi fantomele de dincolo de zidurile groase se amestecau cu frumuseţile naturale ale parcului din vecinătate, dominat de copaci seculari.
Ceva din splendoarea acestui parc, meandrele Mureşului aflat în vecinătate şi imaginea unui castel mult mai vechi, cel al nobilului Mikes, le surprindem într-un tablou pictat acum 222 de ani. Într-un timp în care singura tehnică de înregistrare vizuală a realităţii era pictura, pictorul Joseph Neuhauser (1767-1815), impresionat de frumuseţea castelului Mikes de la Uioara de Sus îl imortalizează mai întâi în două guaşe (1789 şi 1790), pentru ca în anul 1791 să realizeze o compoziţie în ulei, aflată azi în galeria de artă a Muzeului Naţional de Artă din Cluj Napoca. Una din cele două guaşe poate fi văzută în Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta.
Pentru privitor tabloul "Castelul de la Uioara" (1791) este nu numai o operă de artă de o rară frumuseţe, ci şi un izvor istoric cu ajutorul căruia refacem arhitectura castelelor de secol XVIII din Transilvania. În curtea castelului numeroase personaje realizează o scenă modernă în care distingem armonia costumelor de epocă. În peisajul natural se încadrează Mureşul cu meandrele sale, dincolo de care se poate vedea un modest sat şi o biserică ridicată pe înălţimea unui deal. Satul este cu siguranţă Vereşmort. În planul îndepărtat se distinge silueta munţilor Trascăului.
În primăvara acestui an, elevii clasei a V-a A de la Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" din Ocna Mureş au vizitat Muzeul Naţional de Artă din Cluj Napoca, fiind impresionaţi de frumuseţea tabloului pictat în 1791 de Joseph Neuhauser.
Iată impresiile a două eleve:
Benţea Anda: "Eu ştiam că există în Uioara doar castelul Teleky, în care eu am intrat şi azi, din păcate este o ruină. Nu ştiam nimic despre un castel mai vechi, cel din tablou. Pictura m-a impresionat prin simplitatea şi frumuseţea peisajului."
Nistor Loredana: "Este un tablou foarte expresiv. M-a impresionat portul oamenilor din acel timp, 1791. Deşi culorile folosite de pictor, par a fi închise, privite cu atenţie ele se îmbină într-un peisaj splendid."
Profesor Pantelimon Popovici
Imaginea tabloului ne-a fost pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa conducerii Muzeului Naţional de Artă Cluj Napoca şi cu sprijinul Asociaţiei Capitel.
