Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Canalele de gardă şi principalele canale pluviale ale oraşului vor fi reconstruite

Publicat

- 615 vizualizări

 

Foto: adevaruldespreocnamures.blogspot.ro

 

Consilierii locali din Ocna Mureş au aprobat în şedinţa ordinară documentaţia lucrării „Proiectare reconstrucţie şi completare canal de gardă şi canale pluviale”  din oraş şi au decis lansarea spre achiziţie publică în vederea atribuirii contractului de execuţie a lucrării pentru care se va aloca în jur de 5 milioane lei.

"Cancerul" care macină măruntaiele oraşului Ocna Mureş, după cum spunea în acest material profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, este proasta reţea de canale colectoare, de apă pluvială şi colmatarea canalelor de gardă.

Încă de acum 100 de ani au fost gândite şi construite în jurul masivului de sare, care se află în centrul oraşului Ocna Mureş, nişte canale de gardă care să preia şi să deverseze în râul Mureş mare parte din apa dulce provenită de pe dealul Banţa. Practic aceste canale protejau masivul de sare de apa dulce. Colmatarea acestor canale de gardă a fost probabil cauza indirectă a prăbuşirii fostului magazin Plus în decembrie 2010 şi una din principalele cauze ale inundaţiilor din iunie 2010 când zeci de locuinţe de pe străzile Horea, Cloşca şi Mihai Viteazul au fost inundate. O altă cauză principală a inundaţiilor de atunci a fost sistemul de canale pluviale prost gândit de pe mai multe străzi din oraş, care nu a mai făcut faţă apei provenite de pe dealul Banţa în urma unei "ruperi de nori".

Pentru a evita astfel de dezastre pe viitor cele trei canale de drenare (gardă) ale oraşului vor fi reconstruite, completate iar canalele pluviale principale ale oraşului vor fi şi ele refăcute datorită acestui proiect votat de consilierii locali.

Unul din canalele de gardă este cel care porneşte de sub Hăgău (foto), de lângă vechiul depozit de mobilă şi ajunge până lângă vechea autoservire, pe lângă fostele linii ferate de manevră a UPSOM, şi apoi în Mureş. Celălalt începe de pe dealul Banţa (de la baraj), se continuă pe lângă cimitirul oraşului apoi pe strada Ştefan cel Mare şi ajunge în cartierul de romi de unde se varsă în râul Mureş. Cel de-al treilea canal de gardă, mai scurt, porneşte de sub dealul Banţa, de pe strada Ştefan Augustin şi se uneşte lângă cimitir cu canalul de gardă care vine de la baraj. Canalele de gardă al oraşului au fost deja regândite şi reproiectate iar acum urmează refacerea lor.

Canalele pluviale principale care vor fi refăcute sunt cele de pe strada Axente Sever (zona Prego), strada 9 Mai, strada Avram Iancu, strada Horea şi strada Mihai Viteazul până la staţia de epurare. Tot pe strada Mihai Viteazul va fi refăcut şi podul de lângă staţia de epurare.

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *