Suntem şi pe:

Imaginea zilei

Vezi cum arăta Castelul Teleki din Ocna Mureş în 1864

Publicat

pe

Castele Teleki Uioara de Sus, Ocna Mureş 1864

 

Fotografia, de o calitate excepţională, înfăţişează castelul Teleki în anul 1864, cu cinci ani înainte de a fi terminat. Se pot observa diferite materiale de construcţie aşezate pe jos.

Castelul din Uioara de Sus este o construcţie relativ nouă. El a fost construit pe baza proiectului arhitectului clujean Kagerbauer şi sub suprevegherea lui între anii 1850-1869.

"Chiar dacă  nu respectă regulile unei construcţii artistice şi dacă pe unii deranjează că geamurile se închid într-un unghi drept, totuşi găsim pe partea de nord un balcon şi niste turnuleţe executate cu fineţe. La fel este şi poarta executată într-un stil gotic. Din curtea şi din toate geamurile castelului se deschide un peisaj frumos mai ales dacă ieşim pe balcon. La baza dealului pe care este construit castelul şerpuieste râul Mureş cu marginile argintii ce seamană cu o broderie". -descriere realizată într-o carte înainte de 1900.

În prezent nu mai avem ce spune decât că e o ruină. Lăsat de izbelişte, victima proceselor de succesiune, a indiferenţei multora, castelul Teleki este doar o amintire. Acum pe deal e doar un morman de lemne şi cărămidă. Să privim imaginea de mai sus şi să suspinăm. Altceva nu ne-a mai ramas să facem. Din păcate.

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile