Suntem şi pe:

Stiri diverse

Ce ne aduce ziua de 1 iulie 2013

Publicat

- 367 vizualizări

Se mareste salariul minim brut pe economie de la 750 lei la 800 lei.

In acest an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Incepand din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creste la 800 de lei.
Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

 

Creste valoarea punctului de amenda de la 75 la 80 lei.

Odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, creste, proportional, si punctul de amenda de la 75 la 80 de lei. Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.
Contraventiile pentru incalcarea regulilor de circulatie sunt incadrate in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, pentru clasa I sunt date doua sau trei puncte-amenda, pentru clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amenda, pentru clasa a III-a – de la sase la opt puncte-amenda, pentru clasa a IV-a – de la noua la 20 de puncte-amenda si pentru clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.
Astfel, amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600 de lei, respectiv pana la 8.000 de lei pentru persoane juridice.

Creste pretul gazelor pentru consumatorii casnici cu 8%.

Preţul gazelor creşte cu 8 la sută, iar producătorii spun că acest lucru va duce, cel mai probabil, la scumpirea în lanţ a altor produse. În plus, încălcarea regulilor de circulaţie va duce la amenzi mai usturătoare.
La o factură medie de 100 de lei, scumpirea de 8% programată de autorităţi înseamnă un plus de 8 lei la totalul de plată. Scumpirea are loc în urma liberalizării pieţei de energie.
Guvernul a încercat să obţină o amânare a liberalizării preţurilor, dar Comisia Europeană s-a opus. România are cel mai mic preţ la gaze din Uniunea Europeană şi trebuie să ne aliniem la preţurile din regiune.

Fiscul schimba modul de calcul al penalitatilor, de la 1 iulie.

Fiscul va aplica de la 1 iulie un nou sistem de penalitati de intarziere, care vor fi calculate procentual pentru fiecare zi de intarziere, potrivit modificarilor aduse Codului de procedura fiscala prin OUG 50/2013.
Potrivit actului normativ, contribuabilii cu restante vor achita, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, care inseamna un nivel anual de 7,3%.
In prezent, nivelul penalitatilor de intarziere este calculat in functie de perioada de intarziere – daca stingerea obligatiei restante se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere, intre 31 si 90 de zile nivelul penalitatilor de intarziere este de 5%, iar dupa 91 de zile ajunge la 15%.
Actualul sistem incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 de zile de la scadenta, iar dupa acest termen contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatile raman de 15%

Absolventii de liceu sustin astazi primul examen scris al Bacalaureatului 2013, proba la Limba si literatura romana. Marea noutate a bacalaureatului din acest an o reprezinta faptul ca elevii de la profilul real vor avea subiecte diferite la limba romana fata de cei de la profilul umanist. O alta modificare o constituie "eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile