Stiri diverse
Șanse în plus pentru 28 de angajați din Alba. S-au calificat gratuit ca şi „agent comercial“
Studiile de specialitate au demonstrat că cei care urmează cursuri de calificare și recalificare profesională își cresc șansele de păstrare a locului de muncă. Practic, angajații fără calificare dobândesc în urma participării la astfel de programe competențe profesionale în meseriile practicate la locul de muncă.
Un astfel de demers este pus în practică de Asociația „Sprijiniți copiii“, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“ Alba și SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, prin proiectul „Facilitarea accesului la formare profesională continuă pentru angajaţii din domeniul serviciilor sociale şi comerciale“. Este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013.
Certificat de calificare recunoscut în statele UE
Un număr de 28 de angajați de la firme din domeniul comercial din județul Alba au urmat, în regim de gratuitate, programul de calificare în ocupația de „Agent comercial“. Orele de teorie și practică s-au desfășurat la Ocna Mureș, în perioada iulie 2012-aprilie 2013. Cursanții au învățat ce presupune munca în echipa, cum se ține corespondența cu partenerii, cum se negociază și încheie contractele interne şi externe, cum se face ofertarea, dar și încasările și plățile. Salariații care au urmat acest curs au fost instruiți cum să organizeze o întâlnire de afaceri, dar și cum să urmărească rezolvarea unor eventuale reclamații.
Examenul de absolvire, ce a constat într-o probă teoretică și una practică, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, iar indicele de promovabiltiate a fost de 100%. Efortul are cel puțin două finalități importante. Absolvenții și-au dezvoltat calificarea și au promovat la nivelul educațional 5, corespunzător studiilor postliceale, din cele 8 câte sunt definite prin Codul European al Calificărilor. Nu poate fi neglijată nici contribuția la îndeplinirea indicatorilor asumați de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulți, cu vârsta între 25-64 de ani, trebuie să participe la programe de învățare pe tot parcursul vieții. Cei 28 de absolvenți vor primi un certificat de calificare recunoscut pe piața internă a muncii, iar printr-o procedură simplă și în statele Uniunii Europene.
În derulare este şi programul de calificare în ocupația de „Pedagog social“. Este vorba de specialistul responsabil de organizarea comună a vieții și activității cotidiene a copilului. Orele de pregătire teoretică și practică au loc la Alba Iulia.
Detaliii suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0769/052753.
Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații cel puțin o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați, și cel puțin o dată la trei ani, dacă au mai puțini.
Servicii gratuite de informare, consiliere și orientare profesională
Cel puțin 300 de salariați din domeniul serviciilor sociale și comerciale din Alba vor primi de la specialiștii proiectului servicii care promovează consilierea și orientarea în carieră pe tot parcursul vieții. Prin proiect a fost semnat un Acord de colaborare cu angajatorii, prin care se asigură inclusiv sesiuni de specializare pentru salariații cu atribuții de personal. Astfel, este înlesnit accesul oricărei persoane la programe de educație/formare sau pe piața muncii, indiferent de vârstă, nivelul de educație sau domeniul de activitate.