Suntem şi pe:
Clinica Sante

Evenimente

O carte dedicată lăutarului Alexandru Ţitruş va fi lansată la Cluj Napoca

Publicat

- 448 vizualizări

 

Volumul scris de cunoscutul jurnalist clujean Sorin Grecu va fi lansat  joi, 28 martie,începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj.

Cartea mea  a fost scrisă într-un timp record, de patru luni. A fost o muncă uimitoare şi benefică, obigându-mă să pătrund în lumea vechilor lăutari şi artişti ai Clujului – dar şi a securiştilor, miliţienilor sau a responsabililor de local din perioada comunistă. Am re-creat o lume, practic, dispărută pentru totdeauna, a Clujului de altădată. Practic, m-a “salvat” de această dată (şi nu m-a înfundat, ca-n atâtea alte rânduri) crâncena boemă trăită în centrul Clujului, amintirile cu care am rămas de pe vremea ei. L-am cunoscut şi pe marele lăutar Ţitruş, printre atâţia alţii, despre care pomenesc în carte. M-a “salvat” de asemenea faptul că sunt familiarizat şi cu orăşelul Ocna Mureş, unde s-a născut maestrul, având puternice rădăcini de rudenie în zonă – şi unde mi s-au deschis toate uşile. Iată de ce cred că sunt îndeplinite toate premizele pentru o carte (sper) de senzaţie”, a declarat pentru blogul tibifarcas.ro Sorin Grecu.

Cartea, alcătuită din relatările a zeci de cunoscuţi ai violonistului  – de la virtuozi precum Dumitru Fărcaş, Ion Lăceanu, Gheorghe Turda, Gheorghe Zamfir, până la rude sau, pur şi simplu, oameni obişnuiţi –  se doreşte o biografie a vieţii cunoscutului instrumentist. În cuvântul său introductiv, autorul arată că, pe lângă aspectele care ţin de arta interpretativă, inovatoare,  a lui Ţitruş, a abordat şi cele senzaţionaliste  din viaţa sa (extrem de numeroase, putând  constitui oricând subiectul unui film), pentru că “reporterul specializat în povestiri “altfel” nu şi-a putut reprima în totalitate chemarea pentru această zonă, fiind conştient că umanul, indiferent câte faţete ar îmbrăca, atrage ca un magnet cititorul. Ori, eu mi-am propus ca lumea să lectureze cu sufletul la gură această istorie – care nu e o carte tehnică, ci un produs beletristic: modern, viu, imprevizibil, aşa cum a fost viaţa lui Alexandru Ţitruş!”

Sursa: tibifarcas.ro

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *