Evenimente
O carte dedicată lăutarului Alexandru Ţitruş va fi lansată la Cluj Napoca
Volumul scris de cunoscutul jurnalist clujean Sorin Grecu va fi lansat joi, 28 martie,începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj.
Cartea mea a fost scrisă într-un timp record, de patru luni. A fost o muncă uimitoare şi benefică, obigându-mă să pătrund în lumea vechilor lăutari şi artişti ai Clujului – dar şi a securiştilor, miliţienilor sau a responsabililor de local din perioada comunistă. Am re-creat o lume, practic, dispărută pentru totdeauna, a Clujului de altădată. Practic, m-a “salvat” de această dată (şi nu m-a înfundat, ca-n atâtea alte rânduri) crâncena boemă trăită în centrul Clujului, amintirile cu care am rămas de pe vremea ei. L-am cunoscut şi pe marele lăutar Ţitruş, printre atâţia alţii, despre care pomenesc în carte. M-a “salvat” de asemenea faptul că sunt familiarizat şi cu orăşelul Ocna Mureş, unde s-a născut maestrul, având puternice rădăcini de rudenie în zonă – şi unde mi s-au deschis toate uşile. Iată de ce cred că sunt îndeplinite toate premizele pentru o carte (sper) de senzaţie”, a declarat pentru blogul tibifarcas.ro Sorin Grecu.
Cartea, alcătuită din relatările a zeci de cunoscuţi ai violonistului – de la virtuozi precum Dumitru Fărcaş, Ion Lăceanu, Gheorghe Turda, Gheorghe Zamfir, până la rude sau, pur şi simplu, oameni obişnuiţi – se doreşte o biografie a vieţii cunoscutului instrumentist. În cuvântul său introductiv, autorul arată că, pe lângă aspectele care ţin de arta interpretativă, inovatoare, a lui Ţitruş, a abordat şi cele senzaţionaliste din viaţa sa (extrem de numeroase, putând constitui oricând subiectul unui film), pentru că “reporterul specializat în povestiri “altfel” nu şi-a putut reprima în totalitate chemarea pentru această zonă, fiind conştient că umanul, indiferent câte faţete ar îmbrăca, atrage ca un magnet cititorul. Ori, eu mi-am propus ca lumea să lectureze cu sufletul la gură această istorie – care nu e o carte tehnică, ci un produs beletristic: modern, viu, imprevizibil, aşa cum a fost viaţa lui Alexandru Ţitruş!”
Sursa: tibifarcas.ro