Suntem şi pe:

Articolele zilei

Dormi în pace… UPSOM

Publicat

- 1.948 vizualizări

 

Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş ( UPSOM ) îşi trăieşte ultimele zile. După ce a fost scoasă la licitaţie de patru ori fără ca cineva să fie interesat a fost vândută în cele din urmă pe o sumă derizorie ( 6 milioane de euro, cu TVA 7,44 milioane euro) la două firme una din Alba Iulia  care se ocupă cu fier vechi şi una din Bucureşti care se ocupă cu comercializarea produselor sodice. Cel mai probabil, firma din Alba va dezmembra toate instalaţiile şi utilajele vechi care nu mai pot fi utilizate iar firma din Bucureşti,sa sperăm, va utiliza accesul la calea ferată, apă, gaz  pentru a construi pe locul fostei platforme un parc industrial care să profite resursele din zonă.

Istoria intreprinderii

Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş (azi GHCL UPSOM ROMÂNIA S.A.), a fost construită între anii 1894-1896 de către societatea belgiană SOLVAY & Co şi avea să devină la finele secolului XIX şi în primele decenii ale secolului XX singura unitate de sodă din România, totodată una din cele mai importante unităţi din Europa. Obiectul principal de activitate din ultima perioadă a întreprinderii a fost producerea de sodă calcinată uşoară, sodă caustică solidă şi în soluţie, bicarbonat de sodiu tehnic, alimentar şi farmaceutic, silicat de sodiu solid şi în solutie, silicagel, silicat de potasiu, carbonat de sodiu anhidru pentru uz fotografic şi cinematografic, clorură de calciu tehnică, oxid de magneziu tehnic şi farmaceutic, carbonat de calciu florex, ambalaje metalice, fabricarea altor produse chimice anorganice de bază.

A funcţionat peste 100 de ani şi practic nu exista familie în oraş să nu aibă cel puţin o rudă angajată la intreprindere. Datorită "Sodei", cum obişnuiau localnicii să denumească intreprinderea, nivelul de trai în oraş era mult peste media din ţară. La începuturile secolului XX angajaţii din UPSOM se distingeau de ceilalţi prin ţinute elegante, baronul Solvay, propietarul intreprinderii se îngrijea ca angajaţiilor săi să nu le lipsească nimic. Le-a construit până şi un stadion cu nocturnă, primul de acest fel din România, pentru ca muncitorii şi inginerii din UPSOM să aibă unde juca fotbal iar în scurt timp se forma şi echipa de fotbal "Soda Ocna Mureş".

În anii ' 80 UPSOM avea 2700 de angajaţi. A fost cea mai mare intreprindere din ţară de acest fel. A produs milioane de tone de sodă, erau perioade când, zilnic pe porţile societăţii ieşeau garnituri întregi de trenuri cu vagoanele ticsite de baloţi cu sodă.

Cert este că istoria de după 1990 a combinatului arata ca o condamnare la moarte. În 1998, mai multe societăţi cu datorii la stat sunt trecute la Ministerul de Finanţe. Printre acestea se număra şi Combinatul Soda din Ocna Mureş. De aici a fost cumpărată în 2001 de către fraţii Cristescu, cei care deţin lanţul de firme Bega. Au cumpărat fabrica cu o sumă derizorie. Au urmat primele măsuri după privatizare: disponibilizările masive. Din 1.700 de angajaţi, cât avea societatea la cumpărare, au ajuns să lucreze aici mai puţin de 800 de oameni. În 2005 combinatul a fost cumpărat de către o companie indiană iar Soda a devenit GHCL UPSOM. Indienii au făcut căteva investiţii însă nu s-au dovedit de ajuns şi ultimii 800 de angajaţi au fost disponibilizaţi ca până la urma societatea să intre în faliment in noiembrie 2012. De atunci, întreaga platformă industrială a fost scoasă la licitaţie cu preţuri ce se apropiau de 20 milioane euro ca ele să scadă vertiginos dar însă fără nici un rezultat. Au fost vândute căteva clădiri anexe printre care şi fosta cantină sau un teren însă platforma a ajuns să fie dată la aproape o treime din preţul iniţial.

 

Cine sunt cumpărătorii ?

Interesul Aloref SRL Alba Iulia pentru cumpărarea combinatului UPSOM Ocna Mureş este lesne de înţeles de vreme ce compania are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata a deşeurilor şi resturilor“. Aloref, deţinută de soţii Florin şi Maria Popa, are pe Şoseaua de Centură din Alba Iulia un depozit de colectare a deşeurilor feroase. Florin Popa nu ştie câţi bani va câştiga din vânzarea fierului vechi de pe platforma industrială UPSOM, însă, potrivit estimărilor „Adevărul“, suma va fi de ordinul milioanelor de euro. Compania, cu 34 de salariaţi, a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 18,2 milioane de euro şi un profit net de 475.000 de euro, în timp ce datoriile se ridicau la 1,7 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Florin Popa a explicat, pentru „Adevărul“, că orice companie care administrează un parc industrial este obligată prin lege să aibă un singur obiect de activitate, astfel că urmează să fie înfiinţată o nouă firmă în acest sens.

Cealaltă companie interesată de platforma industrială UPSOM este Ascom International SRL din Bucureşti, cu obiectul de activitate „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie“. Firma este deţinută în totalitate de Ştefan Boghiu şi este administrată de Nicoleta Haydu. Capitalul Ascom International este de 322.000 de lei. Compania avea în 2011 doar 9 angajaţi şi înregistrase o cifră de afaceri de 6,13 milioane de euro, profit net de 976.000 de euro şi datorii de 3,12 milioane de euro. Relaţia dintre Ştefan Boghiu şi UPSOM nu este una nouă.

Până în 2005, Boghiu a făcut afaceri cu uzina de la Ocna Mureş prin Govcrest International, firmă în care este asociat cu Grupul Industrial Voiculescu şi Companie (Grivco), deţinut de familia Voiculescu. Ştefan Boghiu este acţionar în Gov-crest cu 47,45% din părţile sociale, dar şi director general al companiei, în timp ce grupul deţinut de familia Voiculescu deţine 51%.

Până în 2005, Govcrest a cumpărat sodă calcinată de la GHCL UPSOM Ocna Mureş şi a vândut-o în ţară, dar şi la export. Govcrest Internaţional a fost înfiinţată în anul 1991 şi se ocupă cu comerţul intern şi internaţional de produse chimice şi echipamente utilizate în acest domeniu de activitate. În prezent, compania deţinută de Boghiu şi de familia Voiculescu cumpără sodă calcinată de la Uzinele Sodice Govora. (sursa: Adevarul de alba)
 

Să fi venit şi soarele pe uliţa noastră?

Viitorii propietari ai platformei UPSOM ne asigură că vor face un parc industrial care nu poate fi decât un lucru bun ce va revitaliza economia oraşului. Deşi la ora actuală fosta intreprindere arată ca scheletul unui mastodont, mai are încă multe de oferit. Mormanul de fier vechi ascunde încă multe "bunătăţi", o hală destul de nouă cu acces direc pe calea ferată, multe utilaje in stare încă de funcţionare şi cam 2000 de tone de sodă depozitate în curtea combinatului.

Mulţi ocnamureşeni au sperat că poate într-o zi se vor întoarce la lucru în combinat. Era imposibil. După ani de nefuncţionare multe din instalaţii au devenit fier vechi. Şi dacă ar fi în stare de funcţionare aceste utilaje sunt depăşite iar randamentul producţiei este unul mic. În ultima vreme combinatul vindea produsul final sub preţul producţiei deoarece toată instalaţia era mare consumatoare de gaz fapt care ducea automat la creşterea preţului produsului finit, mult mai mare ca preţul de pe piaţă. Aşa s-a ajuns la datorii colosale care au dus la colapsul combinatului. O investiţie pentru retehnologizare ar fi insemnat cam 70 milioane de euro ca producţia de sodă să devină rentabilă plus plata celor peste 30 milioane de euro datorii. Cu 100 milioane de euro însă construieşti deja o nouă fabirică dotată cu ultima tehnologie.

În aceste momente se pare că singura soluţie e un nou parc industrial. Nu avem de ales decât să avem încredere că aşa se va face. "Aici ar urma să fie parc industrial, avem deja unele angajamente pentru că beneficiem de infrastructură, avem calea ferată, energie, gaze, apă. Am avut deja discuţii cu firme care sunt interesate să-şi dezvolte afacerile aici. Este vorba de trei-patru firme“, a declarat acţionarul Aloref, unul din cumpărătorii combinatului, pentru Adevarul. El a adăugat că una dintre firmele interesate să-şi desfăşoare activitatea pe platforma de la Ocna Mureş este din Germania şi că aceasta ar urma să facă aici o secţie de prelucrare a sării.

Primarul Silviu Vinţeler a asigurat firma care doreşte să dezvolte un parc industrial că va face toate demersurile pentru a se realiza ce şi-au propus.  Până atunci mai trebuie trecut un hop. Administratorul judiciar al UPSOM, Casa de Insolvenţă Transilvania, trebuie să depună la Agenţia de Mediu Alba proiectul cu sarcini de mediu. Dacă Agenţia nu va impune sarcini care să presupună costuri foarte mari, tranzacţia va fi perfectată. Altfel, contractul nu va fi semnat, susţine Florin Popa, acţionar al companiei Aloref. Răspunsul Agenţiei de Mediu trebuie să vină în aproximativ o lună.

Rămâne să vedem ce se va întâmpla. Când cumperi un teren pentru o casă nouă si pe teren este o colibă nu construieşti peste colibă, o dărâmi. Cam asta se va întâmpla şi cu combinatul. Doar vinderea combinatului la fier vechi e greu de realizat. Legea prevede ecologizarea obligatorie a zonei ceea ce inseamnă că locul trebuie predat asemenea unui teren agricol, adică costuri enorme.

Dacă răspunsul de la Agenţia de Mediu e unul favorabil, combinatul va dispărea total sau parţial de pe faţa pământului. Faţa oraşului se va schimba radical. Nu putem decât spera că va fi totul spre bine. Speranţa încă nu ne-a luat-o nimeni… .

Kolozsvari Csaba

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *