Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Cauzele care au dus la prăbuşirea magazinului Plus din Ocna Mureş, în decembrie 2010, explicate de profesorul universitar Florian Zamfirescu

Publicat

- 442 vizualizări

           

În 6 martie 2013 a avut loc o ședință „de îndată” a Consiliului Local al orașului Ocna Mureș. În afara proiectelor ce au fost dezbătute, două la număr, un interes major și de fapt motivul acestei ședințe, a fost prezentarea făcută de domnul profesor universitar Zamfirescu despre evenimentele din 22.12.2010, respectiv scufundarea magazinului PLUS. Domnul profesor Florian Zamfirescu a fost la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat încă de la primele ore ale incidentului, a participat la studiile geologice efectuate de-a lungul timpului în solul de sub oraşul Ocna Mureş şi iată că, după mai bine de doi ani, avem primele concluzii oficiale a ceea ce a fost atunci.

            Au fost prezentate cauzele acestui dezastru, au fost prezentate studiile executate (motivare și realizare a acestora, prezentarea succintă a metodelor folosite), motivele apariției scufundării respective, precum și concluziile preliminare în legătură cu posibilitatea repetării unui dezastru similar celui din 2010.

            Din fericire pentru locuitorii orașului posibilitatea ca un astfel de fenomen să aibă loc este extrem de mică. Totul depinde însă de modul în care vom ști să interpretăm și să evităm erorile tehnice din trecut.

            Astfel, deși canalele de gardă ale orașului sunt benefice, ele au făcut în stadiul actual mai mult rău datorită modului defectuos de proiectare și de întreținere. Exemplele pot continua, însă faptul că aceste erori de proiectare și exploatare au fost depistate ne permite în continuare luarea de măsuri sigure pentru a preîntâmpina alte surpări de teren.

            Modurile în care poate fi evitată o nouă prăbușire vor fi prezentate într-un nou raport spre sfarșitul lunii aprilie. Concluzia însă e doar una și exprimată în mod clar de domnul profesor Zamfirescu: zona orașului este sigură, fără pericole, atâta timp cât se vor respecta anumite aspecte de protejare a zonei și nu vom mai face greșelile din trecut, cele care au dus la evenimentele din 22.12.2010.

Expunerea domnului profesor începe de la minutul 5:40

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *