Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

LIDL cere daune de peste 2 milioane euro Primăriei Ocna Mureş şi Societăţii Naţionale a Sării pentru distrugerea magazinului Plus în incidentul din decembrie 2010

Publicat

- 924 vizualizări

În 22 decembrie 2010 dimineaţa, în spatele magazinului Plus din Ocna Mureş a apărut o groapă de câţiva metri în urma prăbuşirii parţiale a tavanului unei foste galerii de mină de sare. În orele care au urmat groapa s-a mărit atât de mult încât întreg magazinul Plus a fost distrus şi înghiţit de acest hău imens. În seara aceleiaşi zile groapa se întindea pe o suprafaţă de peste 10.000 mp.

După incidentul cu magazinul Plus companiile LIDL Imobiliare Management SCS şi LIDL Discount SRL (care au preluat ulterior reţeaua de magazine a retailerului PLUS) au dat în judecată Oraşul Ocna Mureş prin Primar şi Societatea Naţională a Sării pentru a recupera prejudiciile cauzate de incident în valoare de peste 2 milioane de euro. Magazinul şi bunurile din el erau asigurate însă asiguratorul a invocat că la baza tragediei s-a aflat eroare umană fapt pentru care companiile LIDL nu au fost despăgubite.

În 15 iulie 2012 luam primul interviu domnului Silviu Vinţeler în calitate de proaspăt primar al oraşului Ocna Mureş, interviu apărut în articolul După două săptămâni . Undeva în articol primarul spunea:

"… o alta problema care ma ingrijoreaza este procesul cu firma LIDL din Romania (cea care a preluat reteaua PLUS) cu termen pe 4 septembrie 2012. Firma LIDL cere despagubiri de 2 milioane euro plus penalitati si dobanzi la zi. Desi va fi foarte greu, eu sunt si am fost un optimist si sper sa rezolvam aceste probleme cat mai curand."

Având în vedere gravitatea problemei, încă din prima şedinţă ordinară oficială a noului consiliu local care a avut loc pe data de 30 iulie 2012 s-a pus problema angajării unui avocat bun care să reprezinte cel mai bine oraşul Ocna Mureş în situaţia creată.

Iată o discutie dintr-un proces verbal al Consiliului local Ocna Mures din data de 30.07.2012 :
‘Domnul presedinte de sedintă dă cuvântul domnului primar pentru a prezenta proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de zi.
-Domnul primar prezintă proiectul de hotarare nr. 20 de pe Ordinea de zi.
-Domnul Dragut Augustin Iosif: de ce trebuie angajat un avocat? De vina este SALINA Ocna Mures, trebuie să fim conştienţi că greutatea judecăţii cade clar şi răspicat pe Salina, aşa a spus şi profesorul Zamfirescu.
-Domnul viceprimar Podariu Pavel Gligor: domnule Drăguţ, dvs. şi acum luati in şagă acest proces, la fel aţi procedat şi când ne-aţi ascuns existenţa procesului. Noi avem nevoie de un aparator, trebuie luate toate masurile de siguranta, dacă pierdem procesul şi trebuie să dăm 100 miliarde, inclusiv cheltuielile de judecată, putem pune lacăt primăriei şi plecăm acasă. Dacă profesorul Zamfirescu a dat ceva în scris să ne prezentaţi şi nouă, altfel rămân numai vorbe.
Comisia 1 – aviz favorabil.
Comisia 2 – aviz favorabil .
Domnul presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de
zi, 17 consilieri voteaza “ PENTRU “

Avocatul angajat de către Primăria Ocna Mureş este Profesorul de Drept Comercial Costin N. Mircea  considerat "izvor de Drept în domeniu", unul din cei mai buni avocaţi din Cluj Napoca.

Zilele trecute a avut loc o a treia înfăţişare în cadrul procesului iar instanţa a dat următoarea soluţie:

‘Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, formulată de a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Admite excepţia de nelegalitate privind autorizaţia de construire nr. 26/7067/05.06.2009, invocată de reclamante şi de pârâta Societatea Naţională a Sării. Sesizează Secţia a IX –a de Contencios Administrativ şi Fiscal, Suspendă judecata acţiunii, până la soluţionarea excepţiei de nelegalitate. Respinge în rest excepţia de nelegalitate, invocată de pârâta Societatea Naţională a Sării. Fără cale de atac, privind excepţia de nelegalitate. Cu apel o dată cu fondul privind celelalte excepţii. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.02.2013.’

Procesul va dura încă mult şi bine. Nu putem spera decât la o soluţie favorabilă oraşului Ocna Mureş altfel…

Sursa: Antoniu Poienaru

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *