Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Specialiști în consiliere profesională și antreprenoriat din toate AJOFM-urile din țară, reuniți la Alba Iulia

Publicat

- 311 vizualizări

 

     Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Alba a organizat marți, 29 ianuarie, la Alba Iulia, un seminar  la care au participat  specialiști care furnizează servicii de informare și consiliere profesională din toate AJOFM-urile din țară.

     Seminarul este parte integrantă a proiectului Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului".

 

     Studiu realizat în 10 AJOFM-uri din regiunile Centru și Vest

     Specialiștii proiectului au testat metode noi de informare și consiliere profesioanlă și antreprenoriat în 10 Agenții de Ocupare a Forței de Muncă din județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș.

   La întâlnirea de la Alba Iulia s-au prezentat rezultatele unui studiu de cercetare care are ca scop dezvoltarea și implementarea de metode/instrumente de evaluare măsuri active, dezvoltare antreprenoriat și consiliere profesională, care să aibă impact la nivel local/regional/inter-regional.  Pentru fiecare Agenție de Ocupare din cele două regiuni s-a urmărit câte dintre persoanele care au primit servicii de informare și consiliere profesională s-au angajat în funcție de pregătirea lor, de programele de formare profesională urmate, dar și durata păstrării locului de muncă. De asemenea, s-a analizat câte firme au fost înființate și care este profilul de activitate al acestora, în urma serviciilor de consiliere antreprenorială furnizate prin AJOFM, în calitate de Serviciu Public de Ocupare.

 

      Set de instrumente propuse

     Participanților le-au fost prezentate și cinci studii de caz care se referă la funcționalitatea Serviciilor Publice de Ocupare din Irlanda, Italia, Spania, Suedia, Slovenia. Specialiștii proiectului au propus un set de soluții care ar putea fi aplicate și în Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă din România.

     „Întrucât modificările apărute pe piaţa muncii au creat nevoia de dezvoltare a capacităţii Serviciului Public de Ocupare de răspundere la noile situaţii, este necesară dezvoltarea aplicaţiilor software în vederea creşterii calităţii serviciilor de asistenţă, consiliere, consultanţă şi formare profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi nu numai“, susțin specialiștii care au întocmit studiul.

     Unul dintre instrumentele propuse prin studiu este „dicţionarul de profile ocupaţionale“, care permite alinierea caracteristicilor profesionale cerute de piaţa muncii cu resursele deținute de cei aflați în căutarea unui job, cu ajutorul calculatorului. „Este o bază de date online care colectează, clasifică și prezintă diverse profile ocupaţionale și o analiză privind nevoile de pe piața muncii. Pentru fiecare profil ocupaţional, baza de date oferă o imagine de ansamblu (scop, elemente ale contextului în care se practică profesia respectivă, cerințele de ocupare a poziţiei respective), detalii privind competențele-cheie care le caracterizează, precum și o listă de comportamente aferente profesiei ca atare. Sectoarele analizate se referă la activitățile principale, cele secundare, cele terțiare, profile intersectoriale“, se mai arată în studiu.

     Proiectul Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului", derulat de AJOFM Alba, în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, AJOFM Caraş-Severin şi trei companii din Italia: OMNIACOM – Consorzio Europeo per la formazione integrata, I.F.O.A.-Instituto Formazione Operatori Aziendali si OBIETTIVO LAVORO SPA, se va finaliza în noiembrie 2013. Este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.1 „Intarirea capacitatii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare“.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *