Suntem şi pe:

Stiri diverse

Exemple de succes: cursurile de formare profesională cu bani europeni te ajută să te angajezi

Publicat

- 320 vizualizări

 

     Schimbările care au marcat piața muncii în ultimii ani au demonstrat că cele mai multe șanse în găsirea, respectiv menținerea unui loc de muncă le au cei care cunosc bine o meserie și specialiștii. Una dintre soluțiile inteligente care deschide poarta spre piața muncii este înscrierea la programe gratuite de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare, co-finanțate din fonduri europene.

     Un astfel de proiect, „Rețea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane”, a fost derulat de S.C. Tobimar Construct S.R.L. Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Sprijiniţi copiii” Alba Iulia, Centrul de Afaceri MASTER Deva şi Centrul de Informatică Minieră Cluj.

     Demersul s-a adresat șomerilor, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerilor tineri și de lungă durată, persoanelor ocupate în agricultura de subzistență, angajaților și managerilor din mediul rural, din 21 de comune din judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara.

 

     1.203 persoane au absolvit gratuit cursuri de iniţiere, calificare, perfecţionare

     În total, prin proiectul strategic au fost organizate cinci programe de calificare (Administrator pensiune turistică-4 serii, Lucrător în comerț-3, Montator pereți și cartoane de ghips carton-4 , Zidar, pietrar, tencuitor-3, Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor-4 ), trei de perfecționare (Formator de formatori-4, Expert achiziții publice-3, Management-3) și două de inițiere (Asistent de gestiune-6, Utilizare calculator, prelucrare informații-10).

     Programele de formare au fost urmate și finalizate, în regim de gratuitate,  de 1203  persoane din categoriile amintite.  „Am învățat lucruri interesante la orele de curs, care îmi folosesc acum în practică, la locul de muncă. Ulterior,  certificatul obținut a cântărit și la încadrarea pe post și implicit la salarizare“, a adăugat Crina  Puiu din Ciugud, unul dintre cei 81 de absolvenţi care au reuşit să se angajeze în urma programelor de formare.

     Certificatul de absolvire primit în urma testării cunoștințelor teoretice și practice este  recunoscut pe piaţa internă a muncii, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene. 

 

     Proiect derulat în 21 de comune din Alba, Cluj şi Hunedoara

     Ca urmare a numărului mare de cereri din partea beneficiarilor pentru cursurile  de formare profesională, proiectul s-a prelungit cu 8 luni, până la finele anului 2012. Demersul a însemnat  și înființarea a  patru Centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane: două în Alba(Pianu de Jos și Roșia Montană), unul în județul Hunedoara (Șoimuș), iar ultimul în județul Cluj(Mihai Viteazul).  Pentru a atinge scopul centrelor, specialiștii proiectului au luat în evidență  12.476 de persoane din 21 de comune din județele Alba, Hunedoara și Cluj, care au primit până la șase servicii: informare, consiliere și orientare profesională, evaluare vocațională, medierea muncii, formare profesională și consultanță pentru demararea de afaceri.  Practic, beneficiarii au aflat care sunt meseriile cerute pe piața muncii, ce programe de formare profesională continuă pot alege, ce avantaje au dacă își aleg un loc de muncă la distanță de domiciliu, dar și cum pot începe o afacere pe cont propriu.

     Proiectul „Rețea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane” a fost  co- finanțat prin Fondul Social European  – POS DRU 2007 – 2013 , „Investeşte în oameni“,  Axa prioritară : 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie: 5.2. „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.  

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *