Articolele zilei
Ocna Mures scapa de o groapa. De gunoi.
Lasand la o parte animozitatile locale, consiliul local, persoanele private si ONG-urile din Ocna Mures, vor trebui sa vegheze in 2013 la inchiderea depozitului de gunoi din oras, conform studiului de fezabilitate.
Consilierii judeteni au aprobat ieri, actualizarea studiului de fezabilitate al proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Alba”.
Amintim ca acest contract in valoare de totala de 262.013.275,00lei, cu o valoare nerambursabila de 184.547.317,00 lei, a fost semnat de catre Consiliul judetean Alba, cu Autoritatea de Management /Planului Operational Sectorial- Organismul Intermediar Sibiu(AM POS OI Sibiu), la data de 20.12.2011. Contractul prevede constructia unui centru de management integrat al deseurilor la Galda de Jos, facilitati de colectare selectiva prin depozite intermediare, facilitati de compostare si sortare si inchiderea de depozite neconforme.
Printre depozitele neconforme se afla si depozitul de deseuri de la Ocna Mures.
El se incadreaza in categoria depozitelor de deseuri nepericuloase iar conform H.G. nr. 349/2005 si perioadei de tranzitie, acesta isi va sista activitatea in 2013.
Incercarea consiliului local Ocna Mures, prin HCLOM 126/ 27.09.2012 de a activa depozitul-inchis din 2009 dupa normele romaneseti si europene-, prin aducerea din alte localitati a altor deseuri(vezi Hotararea nr. 108 din 31 oct. 2012 a Consiliului local Ludus, jud. Mures) a fost sortita esecului, asa dupa cum stiti, prin nesemnarea contractului de catre primarul Silviu Vinteler dar si prin opozitia ONG-ului local, Asociatia ‘Ocnamuresanul’.
Ceea ce trebuie facut, atat de catre autoritatile locale cat si de dvs., cetatenii si asociatiile civice, ar fi ca operatiunile de inchidere a depozitului sa se urmareasca periodic, in acord cu cele stipulate in studiul de fezabilitate si in viitorul caiet de sarcini. Este recunoscuta indolenta firmelor care vor castiga licitatia pentru inchidere a depozitului, de a face lucrul de mantuiala, pe bani europeni, cu cofinantare de la bugetul national. Terenul apartine primariei Ocna Mures si daca va fi bine curatat si securizat, peste ani, poate deveni un loc de agrement pentru orasul nostru, asa cum se intampla in orice tara civilizata.
Dupa cum se observa in imagine, depozitul este situat la aproape 2 km de situl Natura 2000, sit de importanta comunitara(SCI), denumit ROSCI 0004 Bagau, la 350m de Mures si marginit la sud-vest de Valea Banta, o vale care a facut prapad la Ciunga in vara lui 2010.
Pentru a proteja aceasta arie, Comunitatea Europeana a admis pana in 2013 existanta doar a doua depozite neconforme in judet : Aiud si Ocna Mures, iar cel din Alba-Iulia pana in 2016. Depozitele din Baia de Aries, Abrud, Zlatna, Cimpeni, Blaj si Cugir si-au incetat activitatea in 2009.
Marea masa de deseuri se va compacta. Echipamentele electrice, anvelope, baterii, acumulatori, deseuri din demolari,etc., se vor inlatura pentru a face loc compactarii cu buldozerul.
Depozitul va fi acoperit in straturi succesive, asa cum arata studiul de fezabilitate, astfel:
–Strat suport de grosime 0,50 m.
-Strat de drenare a gazelor realizat din materiale granulare sau artificiale, cu o grosime de 0,30 m;
-Geotextil de separare de 400 g/m2;
-Strat de drenare a gazelor realizat din materiale granulare sau artificiale, cu o grosime de 0,30 m;
-Geotextil de separare de 400 g/m2;
-Aplicarea unui strat de impermeabilizare din argila compactata de 0,50 m;
-Strat de drenare a apei pluviale realizat din materiale granulare, de 0,50 m sau materiale artificiale;
-Geotextil de separatie de 400 g/m2;
-Strat de pamant de acoperire de minim 1m, din care partea superioara de 0,15 m va fi strat vegetal fertilizat;
-Pentru eliminarea gazelor din depozitul de deseuri, se vor executa 41 de puturi (cu adancime medie de 10 m) in masa de deseuri si se vor introduce tevi perforate cu diametrul de 500mm care sunt prevazute la partea superioara cu o serie de conducte pentru transportul gazului, captarea si arderea controlata a acestor gaze;
-Pentru managementul levigatului va fi construit un sant perimetral la baza depozitului de deseuri (80 mm latime si 80 mm inaltime) acoperit cu o geomembranade 1,5 mm si umplut cu pietris 16/32 mm, pentru a transfera gravitational levigatul catre rezervoarele de colectare care sunt amplasate in cele mai de jos puncte ale amplasamentului.
-Rezervoarele sunt localizate unul in partea de est iar celalalt in partea vestica a amplasamentului si vor colecta gravitational. Levigatul colectat va fi recirculat in corpul depozitului de deseuri prin intermediul unor santuri.
-In berma perimetrala va fi construita o rigola de colectare a apelor pluviale din partea superioara a depozitului acoperit precum si din stratul drenant (896 m);
-Imprejmuire.
Inchiderea depozitului va duce la protectia biodiversitatii prin impactul pozitiv asupra mediului; doar perioada de inchidere va avea un impact negativ prin zgomotul produs de utilaje si noxele rezultate de la acestea.
Speram ca in cativa ani, zona noastra sa devina una atractiva pentru turism, iar flora si fauna sa se refaca dupa inchiderea depozitului de deseuri, care functioneaza din 1960, si a fabricilor care au poluat mai bine de 100 de ani toata Valea Muresului.
Foto si text: Antoniu Poienaru