Articolele zilei
De luni, o asociaţie de ecarisaj din Turda se va ocupa de problema câinilor vagabonzi din Ocna Mureş
Oraşul Ocna Mureş e plin de câini vagabonzi. În această situaţie s-a ajuns mai ales din cauza lipsei unui serviciu de ecarisaj.
Înmulţirea necontrolată a căinilor vagabonzi a dus ca în ianuarie 2013, numărul acestora să fie de ordinul zecilor dacă nu a sutelor. La această situaţie au contribuit şi anumite persoane din oraş care nemaiavând posibilitatea să îşi hrănească proprii câini i-au lăsat în voia sorţii. Sunt voci care spun că în oraşul Ocna Mureş s-au adus pe ascuns în ultimii ani căini vagabonzi din alte oraşe însă acest lucru nu a putut fi dovedit. Toate acestea au dus în timp la exasperarea cetăţenilor, unii dintre ei adresându-se şi site-ului Ocna Mureş Online pentru a cere informaţii dacă se iau măsuri faţă de această situaţie neplăcută.
Am cerut informaţii legate de această situaţie Primăriei şi iată ce am aflat pentru dumeanvoastră:
În urmă cu căteva zile s-a semnat un contract între Primăria oraşului Ocna Mureş şi Asociaţia "Centrul de Ecarisaj Turda" care urmează de luni, 28 ianuarie să înceapă activităţile de gestionare a populaţiei canine din oraş.
Contractul de colaborare/presări servicii în ceea ce priveşte activitatea de ecarisaj în oraşul Ocna Mureş a fost căştigat de Centrul de Ecarisaj Turda în urma licitaţiei aprobate de Consiliul Local în şedinţa ordinară din 29 noiembrie 2012 ( Hotărârea nr.178 privind aprobarea achiziţiei publice pentru atribuirea contractului de servicii “Prestări de servicii de ecarisaj în oraşul Ocna Mureş” cod CPV 85200000-1 delegarea serviciului public de ecarisaj, prin achiziţie directă, criteriul de atribuire aplicat fiind preţul cel mai scăzut )
Conform contractului nr. 17711 din data de 28 decembrie 2012 Asociaţia "Centrul de Ecarisaj Turda" va efecuta următoarele:
– identificarea câinilor fără stăpân
– capturarea, transportul şi predarea la adăpostul propriu din Turda a câinilor capturaţi
– acordarea de consultaţii medicale de specialitate în vederea trierii şi pentru administrarea tratamentelor necesare
– realizarea operaţiunilor specifice de aplicare a tratamentului: vaccinare, deparazitare, sterilizare a câinilor fără stăpân precum şi eutanasierea în cazurile în care se impune aceasta
– marcarea câinilor fără stăpân prin crotaliere, cipare, tatuare sau zgărzi cu însemnele specifice Centrului de Ecarisaj şi înregistrarea acestora în evidenţa centrului
Pentru toate acestea asociaţia, prin contract, va încasa suma de 215 lei (TVA inclus) per animal însă nu mai mult de 12.900 lei (fara TVA) pentru toată activitatea.
Pentru a evita situaţii neplăcute, pe durata operaţiunilor centrului de ecarisaj, posesorii de câini sunt sfătuiţi să evite lăsarea acestora fără însoţitor pe străzile oraşului.