Stiri diverse
Sprijin pentru păstrarea locului de muncă pentru angajații din domeniul construcțiilor
Dezvoltarea resurselor umane și valorificarea superioară a acestora contribuie la asigurarea competitivității, la ridicarea calității locurilor de muncă și la evitarea pierderii acestora. Una dintre cele mai avantajoase soluții atât pentru angajați, cât și pentru angajatori este cea adusă de proiectele cu finanțare europeană, prin programul POSDRU. Un astfel de demers este pus în practică de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS Alba.
Beneficiarii proiectului sunt angajați din construcții, cei care dețin intreprinderi individuale și persoane fizice autorizate să desfășoare activități în sectorul construcții, din județul Alba.
Informații despre piața muncii, ajutor în păstrarea locului de muncă
Pentru a exista o legătură cât mai funcțională între beneficiari și specialiștii proiectului a fost înființat un Centru pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii, cu rol important în dezvoltarea economiei bazată pe cunoaștere. Aici sunt furnizate servicii integrate de informare profesională, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională. Ca să atingă scopul centrului, specialiștii au luat în evidență, până în prezent, 135 de persoane din localitățile Alba Iulia, Aiud, Abrud, Blaj, Bucium, Ciugud, Câmpeni, Cricău, Cugir, Cut, Galda de Jos, Mihalț, Obreja, Ocna Mureș, Petrești, Pianu de Jos, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sebeș, Sîntimbru, Șibot, Șona, Vințu de Jos, Zlatna. Beneficiarii au fost instruiți cum să-și păstreze locul de muncă, prin conștientizezarea nevoilor angajatorului, a rolului lor în cadrul firmei și a echipei de lucru. Altfel spus, un angajat poate deveni indispensabil pentru angajator, printr-o preocupare constantă pentru munca pe care o depune. De asemenea, angajații din domeniul construcțiilor au primit și informații despre evoluția ocupațiilor și avantajele urmării unui program de formare profesională.
Formarea profesională continuă, un câștig
În total, de pachetul de servicii integrate ale proiectului vor beneficia cel puţin 200 de persoane din județul Alba. Cel puțin jumătate vor urma programe de formare profesională continuă în ocupații solicitate pe piața muncii: „Inspector resurse umane“, „Tehnician în construcții și lucrări publice“, „Izolator“, și „Pavator“. Absolvenții acestor programe vor primi certificate recunoscute pe piața muncii din țară, iar printr-o procedură simplă și în statele din Uniunea Europeană.
Importanța formării profesionale continue pentru proprii salariați a fost adusă de specialiștii proiectului și în atenția angajatorilor din domeniul construcțiilor ce activează în județul Alba. Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații cel puțin o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați, și cel puțin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de angajați.
Prin proiectul „Formare profesională pentru dezvoltare “, ce se va derula până în august 2013, sunt promovate avantajele calificării complete atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Este co- finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 2.3 „Acces şi participare la Formare Profesională Continuă“.
Denumire proiect: „Formare Profesională pentru Dezvoltare“
Finanţator: FSE prin Programul POSDRU 2007-2013
Solicitant: SC Tobimar Construct SRL
Parteneri: Asociaţia CERESS Alba