Suntem şi pe:

Articolele zilei

Vesti proaste de la Guvern: impozite marite, angajari inghetate, salarii blocate

Publicat

- 210 vizualizări

 

Guvernul Victor Ponta a pastrat pana dupa alegeri o sumedenie de vesti proaste pentru romani. Miercuri a iesit cu ele pe piata! Din 2013: impozite si taxe mai mari cu peste 16%, nici vorba de tichete de masa pentru bugetari, indemnizatii taiate, gratuitati limitate, alocarea a 6% din PIB pentru educatie ramane pe altadata, niciun leu in plus la cheltuielile de personal! Cate procente ar fi costat aceste masuri la recentul scrutin daca ar fi fost anuntate inainte de 9 decembrie?

– Taxele si impozitele locale vor putea creste anul viitor cu 16,05%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012: e vorba de vestitul proiect de hotarare facut public de Ministerul Finantelor, care a fost retras in toamna acestui an de pe site-ul MF, ca dăuna: era inainte de alegeri! Seful Guvernului a afirmat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate si s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

– Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta.

Publicitate

Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masa pentru angajati.

– Vor fi sistate in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari.

Fostul Guvern hotarase totodata ca indemnizatiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revolutionari, prevazute in Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nu se acorda. Proiectul elaborat de Ministerul Finantelor releva ca prevederea va fi aplicata si anul viitor.

– Guvernul va limita si anul viitor reducerile de tarife sau, dupa caz, gratuitatile la transportul feroviar in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, conform OG 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane

– Guvernul va pastra inghetate angajarile in sistemul public. Prevederea care stabileste si in prezent ca se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, cu exceptia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabila si anul viitor. Prin exceptie, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Publicitate

– Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare. Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.

Victor Ponta acorda reintregirea salariilor: nu incepem insa, zice el, sa dam drumul la toate baierile pungii!

Va spun de pe acum ca nu creste niciun buget la cheltuieli de personal, mai putin, sigur, daca este vorba de sanatate, situatii speciale sau ceea ce avem de platit la educatie. La celelalte institutii, incepand cu structurile centrale, Parlament, Presedintie, Curti Constitutionale, de Conturi, nu. Ne tinem de cuvant si dam marirea salariilor sau, mai bine zis, reintregirea salariilor, dar nu incepem sa dam drumul la toate baierile pungii ca o sa ramanem cu ea goala pe la jumatatea anului”, a spus miercuri Victor Ponta ministrilor, in sedinta de Guvern.

Victor Ponta: public hotararea de guvern pana nu se intelege ca nu Guvernul mareste impozitele, ci doar da dreptul autoritatilor locale

Publicitate

“Taxele locale nu se maresc, nu se mareste nicio taxa locala si in niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autoritatile locale, daca asa se decide in Consiliul Local si Consiliul General, pot sa actualizeze taxele locale cu rata inflatiei. (…) Inteleg din redactarea hotararii ca acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public pana nu se lamureste foarte clar ca Guvernul nu obliga in niciun fel, ci doar da dreptul, conform legii autoritatilor locale, daca doresc si numai acolo unde considera necesar si util, sa actualizeze taxele locale cu inflatia”, a anuntat miercuri Victor Ponta.  Si tot Ponta cu explicatii: “Toate beneficiile suplimentare sunt suspendate de multi ani de catre Guvernul Boc, atunci cand am avut acea cadere a PIB si marirea deficitului. Aceste suspendari au fost si sunt valabile, deci nimeni nu pierde niciun leu fata de ceea ce are azi”.

sursa: agenda.ro

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *