Suntem şi pe:

Articolele zilei

Combinatul GHCL Upsom Ocna Mureş în faliment. Are datorii de 25 de milioane de euro

Publicat

- 714 vizualizări

 

Fostul combinat GHCL Upsom SA Ocna Mureş, cel mai mare producător de sodă calcinată din România, a intrat, oficial, în faliment. Decizia a fost luată la sfârşitul lunii noiembrie de Tribunalul Alba.

 

Societatea din Ocna Mureş este în insolvenţă din noiembrie 2011, dar planul de reorganizare aplicat de administratorul judiciar nu a dat rezultate concrete.

Platforma industrială din Ocna Mureş a fost scoasă la licitaţie de patru ori până în prezent, dar nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere. Motivul principal este preţul solicitat de administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania. La primele două licitaţii din luna septembrie s-a cerut suma de 14,7 milioane de euro, iar la alte două proceduri de vânzare organizate în noiembrie preţul a scăzut la 11 milioane de euro. Pe lângă platforma industrială au mai fost oferite spre vânzare stadionul din Ocna Mureş, un apartament, un dispensar, funicularul şi un teren. Singurele bunuri vândute până în prezent sunt cantina şi un teren vândute pentru aproximativ 50.000 de euro.

Publicitate

GHCL Upsom are datorii de aproximativ 25 de milioane de euro. Este din acest punct de vedere societatea în faliment cu cea mai mare valoare a datoriilor din Alba şi printre cele mai mari din ţară. Principalul creditor este compania Romgaz, care s-a înscris la masa credală cu suma de 14 milioane de euro. Restul datoriilor sunt la bănci, alte societăţi comerciale şi la bugetul de stat. Combinatul din Ocna Mureş s-a închis în februarie 2010, după ce Romgaz a sistat furnizarea gazului metan pe motiv de neplată a datoriilor. 900 de oameni au ajuns în şomaj, într-un oraş monoindustrial care depindea în mare măsură de această societate. Upsom a funcţionat în continuare în 2011 cu 70 de angajaţi, iar în 2012 cu 30 de angajaţi, care se ocupă cu paza platformei industriale.

Pentru primărie, închiderea Upsom înseamnă mai puţin cu 400.000 de lei pe an venituri la bugetul local. „Închiderea combinatului înseamnă în afară de bani din taxe şi impozite pierderea locurilor de muncă, lucru mult mai important. Acum, după ce s-a pronunţat falimentul, probabil se va tăia la fier vechi ce se poate tăia. Va rămâne nerezolvată bomba ecologică care există acolo. O parte din hale pot fi vândute separat, chiar există oferte de la cumpărători. Primăria este interesată să cumpere stadionul, da nu la preţul cerut acum, de 95.000 de euro”, a declarat primarul Silviu Vinţeler pentru Adevarul de Alba.

sursa: Adevarul de Alba

Publicitate

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *