Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

La Mulţi Ani ROMÂNIA! La Mulţi Ani tuturor ROMÂNILOR!

Publicat

- 326 vizualizări

                  

                   1 Decembrie. Alba Iulia. Anul nu contează. Pentru că sufletul nostru este de 1 Decembrie mai aproape ca oricând de ţară, de pământul ăsta despre care de multe ori ar trebui să ne întrebăm cum ne mai suportă. Mii de ani am trăit doar cu speranţa că acest pământ este alături de noi, el este cel care ne dă putere de a trece peste ce e greu în viaţa şi în istoria noastră. Şi pe măsură ce au trecut secolele şi toate formele statale pe care le-a cunoscut omenirea, am ajuns ca o dată pe an, de 1 Decembrie să încercăm să ne respectăm ŢARA. De ce spun încercăm? Pentru că aşa cum am văzut în ultimele zile patimile politice care ne-au dominat tot acest an continuă cu şi mai mare înverşunare tocmai în preajma acestei zile sfinte pentru orice român.

            Azi prin piaţă unul cam încălzit îmi striga în ureche ce bun e candidatul pe care îl susţine el. Evident cu atac direct la persoana contracandidaţilor. Pe undeva îl înţeleg, are dreptul la exprimare liberă, doar decibelii erau o problemă care nu părea să-l afecteze în vreun fel. Şi pentru că exprimarea e liberă recunosc că şi eu azi am fost în piaţă şi mi-am susţinut candidatul preferat. E drept, fără să deranjez fonic oraşul şi fără să jignesc în vreun fel contracandidaţii.      

                 De câteva zile am văzut prin oraş copii cu tricolorul pictat pe obraji, maşini cu tricolorul agăţat de antene sau de geamuri. Sunt convins că nimeni nu le-a cerut sau i-a plătit pentru aşa ceva. Au făcut-o, o fac şi o vor face întotdeauna din patriotism pur. Patriotism, nu naţionalism. Cea mai pură formă de patriotism. Tot respectul pentru ei că pot lăsa deoparte patimi şi jigniri electorale, urlete şi zbierete politice cu tot felul de îndemnuri sau acuze, că se pot detaşa de tot ce este urât sau negru în viaţa lor.

            Văzându-i pe acei copii frumoşi şi pe acei oameni de un patriotism aparte, liber consimţit şi nu de faţadă sau impus, m-am întrebat un singur lucru: oare noi ceilalţi care într-un fel sau altul suntem implicaţi sau ne implicăm fără să vrem în toată lupta asta oarbă pentru puterea celor pe care îi susţinem, vom putea măcar de 1 Decembrie să arătăm că suntem decenţi în vorbire şi patrioţi în simţire? Vom putea să fim un exemplu pentru toţi copiii noştri care aşteaptă de la noi să le vorbim despre istoria românilor, despre Alba Iulia anului 1918 şi nu despre promisiuni deşarte şi prostii politice pe care oricum nu le înţelege nimeni?

            Îmi doresc ca în astfel de momente, cu alegeri şi campanie electorală, să văd toţi candidaţii ieşind împreună, fără ură şi jigniri între ei şi să le vorbească copiilor despre neamul nostru românesc iar celor mari despre prietenie şi înţelegere între oameni. Pe 2 decembrie se pot lua din nou de gulere, fulare, păr, gât şi nu au decât să se răfuiască iarăntre ei. Dar 1 Decembrie este o zi sfântă pentru noi ca ROMÂNI şi pentru ROMÂNIA. Şi întinarea, murdărirea acestei zile cu prostii politice e cea mai mare jignire pe care o poate face cineva neamului nostru. Folosirea acestei zile pe post de capital electoral e o ruşine, o pată pentru cel ce o face. Poate ne vom întâlni la Alba Iulia, poate ne vom întâlni în piaţă, vă rog din sufletul meu de român, uitaţi pentru o zi de politică, de adversităţi, de duşmănii. Haideţi să fim măcar pentru o zi ROMÂNI, aşa cum au fost cei dinaintea noastră atunci la Alba Iulia. Haideţi să fim uniţi, fără să conteze partizanatul politic.

            Cei ce comentaţi pe diferite site-uri, pentru o zi, doar pentru o zi, abţineţi-vă. Postaţi pe 2 decembrie tot ce doriţi să puneţi pe 1 Decembrie, dar nici măcar să nu vă gândiţi să murdăriţi această zi sfântă a noastră, a românilor. Băgaţi-i în seamă sau unde vreţi voi pe toţi cei ce ne agită sau ne supără în campania asta electorală, dar pe 2 decembrie. Poate ar fi o idee blocarea tuturor comentariilor pentru o zi sau poate o cenzură drastică a tuturor comentariilor de către administratorii de site. Pentru că pe 1 Decembrie poate ne întâlnim în oraş, nu pe internet, şi vorbim de România Dodoloaţă şi nu de candidaţi, poate vorbim despre românii noştri celebri pe care îi hulim, îi jignim şi îi fugărim din ţară cât sunt în viaţă, dar îi lăudăm şi îi revendicăm abia după ce mor.

            Poate vorbim şi de patriotism. Cel pur, curat, fără demagogie şi fără impuneri. Acel patriotism al tuturor românilor din istoria ştiută sau neştiută care a făcut posibilă existenţa zilei de 1 Decembrie.

            Poate avem un pic de timp şi pentru copiii noştri să le explicăm istoria neamului din care facem parte dar fără să aducem vorba de prezent şi de politică.

            Eu cred că putem. Pentru că suntem, fără să ne dăm seama, uniţi în suflete, suntem ROMÂNI, suntem fraţi.

 

La Mulţi Ani ROMÂNIA! La Mulţi Ani tuturor ROMÂNILOR!

Olariu Iulian

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *