Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Nereguli la depozitul de deşeuri a oraşului Ocna Mureş!

Publicat

- 273 vizualizări

 

        Controversele iscate de Regulamentul de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş se transformă încet încet într-un scandal de proporţii. Astăzi, 7 noiembrie 2012 pe site-ul Primăriei Ocna Mureş a apărut un comunicat şi o serie de documente care scot la iveală o serie de afaceri şi ilegalităţi din trecut legate de depozitul de gunoi al oraşului.

       Au apărut astfel 5 contracte semnate de fosta administraţie cu diferite oraşe din judeţ pentru depozitarea de deşeuri în groapa de gunoi a oraşului. Contracte simple, semnate direct, fără vreo avizare sau vreo hotărâre a Consiliului Local. Se pare că în groapa de gunoi din "Batalul de pe Valea Ciungii" îşi depozitau gunoiul Blajul, Câmpeni, Sebeş, Aiud şi chiar Baia de Arieş.

       Unele din contracte sunt gratuite, altele prevăd o sumă de încasat pe tona de deşeu, dar niciun leu din aceste contracte nu a ajuns la bugetul local. Deci putem spune depozitare gratuită. Sau banii au luat alte căi mai întunecate?

      Oare toată agitaţia din jurul acestui Regulament este pentru a ascunde astfel de contracte şi posibile încasări ilicite de bani?

       Iată ce se spune în comunicatul de astăzi:

 

COMUNICAT PRIMĂRIA ORAŞULUI OCNA MUREŞ REFERITOR LA DEPOZITUL DE DEŞEURI NEPERICULOASE A ORAŞULUI

       Prin aprobarea Regulamentului de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş se doreşte intrarea în legalitate a activităţii desfăşurate în acea locaţie, eficientizarea şi ecologizarea activităţii respective, precum şi obţinerea de fonduri pentru închiderea acestui depozit.
    Întrucât contractele încheiate de Primărie sunt publice, anexăm alăturat 5 (cinci) contracte încheiate de vechea administraţie pentru depozitarea de gunoaie în depozitul de deşeuri nepericuloase din Ocna Mureş, inclusiv deşeuri de turnare (zgură) de la Aiud. Aceste contracte au fost semnate şi
puse în practică fără a fi aprobate de Consiliul Local şi fără a exista un regulament de funcţionare al depozitului de deşeuri.
    S-a atras atenţia că acele persoane, apropiate fostei administraţii, care contestă vehement acest regulament şi care dezinformează comunitatea prin diferite acţiuni, au de fapt ca scop principal ascunderea unor activităţi de depozitare de gunoaie din mai multe localităţi din judeţ şi distragerea
atenţiei publice de la unele contracte semnate de vechea conducere a primăriei. De ce nu au fost la fel de vehemenţi şi la semnarea contractelor prezentate acum?
      De asemenea depozitarea deşeurilor din alte localităţi a fost GRATUITĂ, întrucât la niciunul dintre contracte nu s-a încasat niciun ban la bugetul local, deşi unele dintre ele prevăd anumite sume de taxare. Cine a încasat acei bani?
     Activitatea de la depozitul de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş este acum, în baza acelui Regulament, o activitate legală, eficientă economic, cu scopul declarat de a crea locuri de muncă prin organizarea depozitării şi selectarea deşeurilor reciclabile. Aceste acţiuni sunt generatoare de bani la bugetul local şi de asemenea ajută la ecologizarea necesară închiderii gropii de gunoi a oraşului. Banii astfel obţinuţi pot fi folosiţi şi la alte investiţii de interes local, atât de necesare în oraşul Ocna Mureş.

     <Până acum, deşi există mai multe cereri, nu a fost încheiat niciun contract pentru depozitarea deşeurilor din alte localităţi. Se vor accepta doar acele solicitări de depozitare de pământ şi moloz care nouă ne este necesar în cantităţi foarte mari pentru închiderea depozitului şi ecologizarea zonei şi care aduc şi bani bugetului local.> a declarat primarul Silviu Vinţeler."

       Un lucru e sigur. Disputa continuă şi va continua cu şi mai mare înverşunare. Ce va ieşi din toată povestea asta vom vedea. Să sperăm că va ieşi bine pentru comunitatea şi pentru oraşul nostru mic.

Iată mai jos şi contractele afişate pe site-ul primăriei:

Contract gunoi Baia de Arieş

Contract gunoi Blaj

Contract gunoi Câmpeni

Contract gunoi Sebeş

Contract gunoi Aiud

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *