Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş din nou în actualitate

Publicat

- 239 vizualizări

 

     De-a lungul timpului pe Ocna Mureş Online s-a scris de mai multe ori despre problema gropii de gunoi a oraşului: Fum şi şobolani la groapa de gunoi….. , Fum insuportabil de la groapa… , sau Pute domnule în Ocna Mureş . Apariţia unor articole în presa locală şi judeţeană care lăsau de înţeles că noua administraţie vrea să transforme oraşul întreg într-o groapă de gunoi a determinat ca şi Ocna Mureş Online să reacţioneze. Am decis însă să întrebăm şi partea "acuzată" (în acest caz Primăria Ocna Mureş) deoarece în articolele deja apărute opiniile le ştiam şi iată ce spun reprezentanţii din primărie:

     În ceea ce priveşte groapa de gunoi, acum o lună s-a aprobat cu unanimitate Regulamentul de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase. Au fost atunci şi câteva amendamente propuse de consilieri din mai multe partide, toate fiind adoptate.

    De ce a fost necesar acest regulament? Pentru că există suspiciunea că se aduc deşeuri şi din alte localităţi, iar înţelegerea tacită îngroaşă buzunarele cuiva. Mai mult, se aduceau tot felul de deşeuri care numai nepericuloase nu erau. În consecinţă a fost definită foarte clar noţiunea de depozit de deşeuri nepericuloase, precum şi cum se va face supravegherea depozitării acestora şi minimizarea impactului asupra mediului.

      Până acum se depozitau deşeurile respective fără a exista vreun beneficiu pentru comunitate, din contră. Acum reglementarea activităţii duce la un mod organizat de depozitare şi cu efecte mult mai mici asupra locuitorilor zonei respective faţă de cum era înainte. În plus această groapă de gunoi trebuie desfiinţată la sfârşitul anului 2013, ceea ce inseamnă o cheltuială foarte mare pe care trebuie să o suporte bugetul local. Acceptarea de deşeuri nepericuloase şi moloz din alte localităţi decât cele aparţinătoare oraşului este o activitate care nu influenţează depozitul de deşeuri, ba mai mult, se încasează bani mulţi (cam un milion de euro) pentru că vor trebui la fel de mulţi bani atunci când depozitul se va închide. O parte din bani va veni de la firma Salprest care va plăti depozitarea gunoaielor din localităţile învecinate oraşului Ocna Mureş. Nu va plăti însă pentru gunoiul colectat din Ocna Mureş pentru a nu încărca facturile cetăţenilor. Toată această activitate bine organizată presupune şi ceva locuri de muncă, lucru care este benefic pentru oraş.

     Existau foarte multe suspiciuni (fum fără foc nu iese) că se aduceau deşeuri şi din alte localităţi. După aprobarea regulamentului, cei ce erau direct interesaţi în această activitate „la negru” au început să „vorbească” prin oraş că de fapt este vorba de deşeuri toxice, tocmai pentru a crea un curent de opinie negativ care să oprească legalitatea activităţii depozitului de deşeuri şi ei să îşi poată continua în linişte afacerile subterane.

    Ce înţelegem pe scurt? Că până acum groapa de gunoi era a nimănui şi era un haos acolo iar prin această hotărâre se reglementează astfel de probleme ba mai mult se şi fac bani şi locuri de muncă. Acum că aşa va fi vom vedea. Nu cred ca noua administraţie vrea să "se sinucidă deja" adoptând o hotărâre care să amplifice o problemă gravă a oraşului prin care mulţi cetăţeni sunt direct afectaţi.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *