Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Noi informaţii despre studiile geologice care au loc în Ocna Mureş

Publicat

- 342 vizualizări

           Joi 18 octombrie 2012 a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei oraşului Ocna Mureş o şedinţă informativă despre studiile geologice care se efectuează în oraş.

            Au participat reprezentanti din partea Prefecturii Alba, Universităţii Bucureşti, Institutului Naţional pentru Protecţia Mediului, Societăţii Naţionale a Sării (SNS), CONSERVMIN SA, MINESA SA, SALINA Ocna Mureş, ISU Alba, Poliţiei Locale, primarul şi viceprimarul oraşului Ocna Mureş.

            Din aprilie 2011, Ocna Mureş face parte alături de Slănic Prahova şi Ocnele Mari dintr-un plan de acţiune pentru înlăturarea efectelor dezastrelor şi ecologizarea zonelor respective afectate. Acest plan se află în fază avansată de aplicare în Ocnele Mari.

          Au fost prezentate stadiile în care se află studiile geologice care se efectuează fie în zona dezastrului din 2010, fie pe întreg perimetrul oraşului. Astfel, studiul efectuat de Institutul Naţional pentru Protecţia Mediului a fost finalizat, studiul pe care îl efectuează MINESA urmează a fi finalizat cu prezentarea completă a acestuia (noiembrie 2011-octombrie 2012) în luna noiembrie a acestui an, studiul efectuat de CONSERVMIN urmează a fi finalizat şi prezentat în primăvara anului 2013. Fiecare din studii va fi prezentat detaliat în şedinţe de consiliu local pentru a fi insuşit, în momentul în care va fi predat administraţiei locale.

            Toate aceste studii se vor concretiza în anul 2013 într-un studiu final care va cumula concluziile rezultate din cercetările efectuate în zonă de institutele respective. Vor fi prezentate în acest studiu final cauzele care au dus la situaţia prezentă azi în Ocna Mureş, vor redefini zonele de risc A şi B.

            Acest studiu final va fi urmat de un proiect tehnic care va prezenta etapizarea acţiunilor necesare înlăturării efectelor prăbuşirilor din perimetrul minelor de sare şi aplicarea HG 644/2007 privind închiderea câmpului de sonde. Această hotărâre de guvern prevede că pentru închiderea câmpului de sare sunt alocate fonduri de aproximativ 10 milioane de euro. Scopul urmărit este de a înlătura efectele dezastrelor atât în zona minelor de sare cât şi cele asupra oraşului (case, infrastructură, etc).

            În ceea ce priveşte situaţia de acum, ea este stabilă, dându-se ca exemplu faptul că cele 48 de construcţii aflate acum în zona de risc A nu au avut de suferit în ultima perioadă şi se poate reamenaja zona drumului de la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga.

Iulian Olariu, purtător de cuvânt al Primăriei Ocna Mureş

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *