Articolele zilei
Vreau şi eu să vând ceva! Cum procedez LEGAL?
Dacă mergi prin oraş ca să faci cumpărături sau doar ca să te plimbi şi să te uiţi prin vitrinele spaţiilor comerciale capeţi o imagine de agenţie imobiliară, şi nu numai, a întregului oraş.
Sincer, privind pe geamuri şi vitrine am ajuns la concluzia ca jumătate de oraş este de vânzare, iar cealaltă jumătate face reclamă celei dintâi. Uneori mai găseşti şi ceva publicitate la vreo vulcanizare sau şcoală de şoferi. Dacă ai ceva vechi de vânzare e cineva interesat, tot din astfel de tipărituri afli.
Oriunde te uiţi vezi anunţuri cu "Vând casă" sau "Vând apartament". Dacă vrei să vezi programul de funcţionare al unui magazin afli că poţi cumpăra casă pe strada Memorandului, dacă vrei să vezi preţul la mici la o crâşmă afli că poţi cumpăra un apartament pe Nicolae Iorga, dacă vrei să te tunzi, când intri afli programul şi tarifele unei vulcanizări, dacă intri în scara blocului unde locuieşti afli că cineva cumpără obiecte vechi. Nu mai spun că programul la o clinică e sub forma unui alt anunţ de vânzare a unei case, culmea, tot pe Memorandului (ştie cineva, s-a scos strada la vânzare?). S-a ajuns până acolo încât se pun anunţuri şi în afişierele Primăriei, dacă vrei să vinzi pământ e cineva care cumpără, aşa spunea un anunţ pus acolo incognito acum ceva timp.
Nu am nimic împotriva acestor anunţuri, din contră, prin astfel de afişe mulţi îşi rezolvă destule probleme, dar sincer e jenant ca ele să fie puse oriunde şi oricum. Sunt perfect de acord că situaţia economică din oraş obligă pe foarte mulţi să vândă câte ceva pentru a mai supravieţui câteva zile sau luni, pentru a avea bani de lemne, de mâncare, de haine pentru iarnă. Dar haideţi să găsim o variantă astfel încât să nu ne batem joc de oraşul ăsta care oricum se zbate să iasă din amorţeală, de imaginea lui, la urma urmei aici trăim cu toţii, chiar dacă vindem sau nu ceva. E stupid să vrei să plăteşti un suc sau o bere şi când vrei să vezi preţul afli ce se mai vinde prin localitate.
Mai mult, orice tip de construcţie care este oarecum în părăsire devine un loc unde se lipesc milioane de anunţuri de mica publicitate. Ziarele sunt un bun mijloc de informare, dar să faci fostul chioşc RODIPET panou publicitar e cam mult. Asta ca să nu mai spun că o farmacie vinde şi ea un apartament, o alimentară vinde o maşină şi tot aşa. Chioşcul dintre braseria şi farmacia de pe 9 Mai, deşi nu prea mai are geamuri, e şi el un bun loc de afişaj. Cred că pe mâine sau poimâine apar anunţuri şi pe cadrul său metalic. Din câte ştiu acest chioşc ţine de primărie şi vorbeşte lumea că ar fi scos la licitaţie ca spaţiu comercial. Afişierul din imediata apropiere, din faţa farmaciei, parcă face strip tease că e gol de ani de zile (oare iarna nu îi este frig, golaş cum e?), tot lumea zice că ar fi trebuit "îmbrăcat" de cei de la "Tradiţii Uiorene". Oare aşa e?
Mă mir că încă nu au apărut anunţuri şi pe gardurile bisericilor sau în interiorul acestora, doar cât durează…?
Primăria are pârghiile necesare pentru a reglementa acest afisaj. Există o lege pentru aşa ceva, există metode de afişaj legal, chiar şi pentru vânzare de case, apartamente şi alte servicii. Trebuie să se facă o reglementare cu acest lucru, pentru că altfel vom face faţadele caselor din anunţuri de vânzări, vom face anvelopare corespunzătoare şi legală a locuinţelor din anunţuri pentru şcoli de şoferi (oare cine este adevăratul patron al acestora?) şi despre vulcanizări.
Hai să facem un afişier mare, să zicem central (pe peretele lateral al bibliotecii din centru de exemplu), pentru orice anunţ de mica publicitate (vine omul şi îşi pune vânzarea, cumpărarea sau interesul la vedere), iar în oraş să facem panouri care să informeze cetăţeanul despre cum poate să vină să îşi depună actele pentru subvenţia de căldură sau ajutorul social sau alte lucruri ale Primăriei care îl privesc direct pe locuitorul urbei. Evident că folosirea acestor panouri publicitare este contracost pentru diferite reclame la salam, minuni sau vijelii.
Investiţia nu e mare, scăpăm măcar teoretic de tot afişajul aiurea pe stâlpi, ziduri, pereţi, geamuri, chioşcuri, etc. Iar afişajul ilegal să fie pus în responsabilitatea celui ce e promovat, aşa poate îşi vor face un control strict al personalului care pune anunţuri şi afişe.
Şi pentru că tot vorbim de anunţuri şi afişe, ştie cineva unde sunt exact staţiile de transport local şi orarul de circulaţie? Eu zic că ar fi bine să fim informaţi despre lucrurile mărunte care ne afectează viaţa zi de zi şi să nu fim nevoiţi să mergem la ghici spre un microbuz. Aşa cum un magazin este obligat să aibă programul de funcţionare afişat, trebuie să fie şi mersul microbuzelor afişat în fiecare staţie, alături de tabla care să-mi arate unde are staţie respectivul mijloc de locomoţie.
Altfel, pot spune că cine vine în oraş nu are cum să-şi dea seama că avem transport public local decât din auzitele locuitorilor, că programul este sub forma unui răspuns "Da, circulă, aşteaptă că o să apară microbuzul cândva", iar dacă eşti în weekend Dumnezeu cu mila, nici măcar locuitorii nu mai ştiu ce să creadă. Oare nu cumva e şi ăsta un motiv pentru care microbuzele au momente când se plimbă doar ca să cunoască şoferul mai bine oraşul?