Articolele zilei
Ruinele, element definitoriu pentru Ocna Mureş?
Dacă te plimbi prin oraş, nu contează dacă seara sau ziua, vei avea parte, prin diferite locuri, de nişte imagini parcă rupte din filmele lui Hitchkock sau de prin documentarele History despre ruinele cetăţilor medievale.
Dacă vii pe jos pe strada Mihai Eminescu dinspre podul rutier de peste Mureş spre oraş, ai la un moment dat, prin dreptul intrării la "Salina", pe dreapta, de un peisaj vizual şi olfactiv de excepţie. E o casă care la vremea ei sigur a fost impozantă şi a îndeplinit un rol în istoria oraşului, dar care acum îşi păstrează tradiţia numai prin aspectul de ruină istorică şi de putoarea pe care o degajă. După miros sigur acolo funcţionează o toaletă publică gratuită. Păcat că nu e şi ecologică. E ruşinos că exact pe drumul de intrare în oraş există astfel de "caricaturi" arhitectonice care nu fac decât să ne asocieze oraşul cu caracteristicile inconfundabile prezentate mai sus.
Se va spune că există terenuri care au fost curăţate şi li s-a redat un aspect decent. Degeaba însă munca acelor oameni dacă încă mai există în alte părţi şi nenorociri precum cea descrisă mai devreme. La un butoi de vin bun e destul o lingură de "gunoi" (exprimarea de bază e alta) pentru a strica totul.
Mai sunt "arătări" din astea tipic medievale. Gardul de la câmpul de sonde are mai mulţi stâlpi decât plăci care, întâmplător sau nu, pot fi găsite prin curţile oamenilor. Nu ştiu cine greşeşte, Poliţia sau cei de la "Salina", un lucru e sigur: trebuie luate măsuri. Aşa cum există o porţiune făcută din scânduri şi are un aspect cât de cât decent, de ce nu se poate face aşa ceva şi în porţiunea care a fost cândva gard betonat?
Putem continua mult cu astfel de "construcţii", dar cred că e suficient. Alte astfel de "monumente" le ştim pe unde sunt şi cum arată, dar mai ales cam cum miroase pe lângă ele, ceea ce denotă că totuşi nevoile fiziologice se fac doar în locuri clar definite. Oamenii sunt civilizaţi…
Clădirea fostei Administraţii Financiare stă şi ea cu crăpăturile rânjind hidos la soare şi la trecători şi îi aşteaptă pe cei ce fură material de construcţii recuperabil să treacă pe acolo la o vizită de lucru. Deja am ochit şi eu ceva pe acolo…
Alte clădiri sunt mai ascunse privirii celui ce nu umblă chiar peste tot prin oraş. E destul să amintesc clădirea cunoscută ca "Fosta Uzină Electrică" şi mai ales o clădire din spatele ei. O parte a fost demolată când s-a construit Sala de Sport a Şcolii "Lucian Blaga", restul stă şi aşteaptă. Dacă nu o demolează oamenii o distruge timpul. Ca să o renovezi şi să îi redai un scop oarecare trebuie investit probabil bugetul Primăriei pe câţiva ani. O hotărâre trebuie totuşi luată, chiar dacă e dureroasă.
Avem câteva monumente istorice cu care uneori ne place să ne lăudăm. Din păcate ne lăudăm cu jumătate de gură şi numai dacă persoana ce ne ascultă ştim sigur că nu se duce să le viziteze. Castelul Teleky e o ruină, loc de destrăbălare ale unor grupuri de tineri care probabil au şcoală şi educaţie câte clase are trenul. Acoperişul deja s-a rupt, cade în încăperile interioare, incintele din construcţie încep să devină loc de expoziţie permanentă de grafitti cu tendinţe porno, de furat nu prea mai e ce. Poate doar fantoma despre care se spune că bântuie prin pivniţele castelului, dacă nu o fi plecat şi ea văzând aspectul deplorabil al proprietăţii, are şi ea demnitatea ei…
Am fi scris şi despre ruinele Băilor Sărate din Ocna Mureş, însă ce ruine? Complexul a dispărut cu totul ca şi cum acolo nu ar fi existat niciodată o emblemă a oraşului peste 100 de ani. Există şi acum ruinele bisericii romanice de la Uioara de Sus construită în anul 1286 însă din clădirea Băilor Sărate, mai "tânără" cu 700 de ani nu mai există nici măcar o cărămidă….
Clădirea cunoscută ca şi "Clubul Salina" un alt monument istoric se degradează pe zi ce trece. În curând această clădire împlineşte 100 ani şi de-a lungul timpului a fost atât casă particulară cât şi restaurant, dar şi bibliotecă, discotecă sau club. ( de unde denumirea ) .Din păcate în ultimii ani clădirea nu a mai fost folosită, ritmul de degradare accentuandu-se.
Castelul de la Cistei e deja doar pe hârtie pentru că ce a mai rămas fizic din el nici măcar pe hoţii specializaţi în materiale de construcţii nu îi mai tentează. Cel mai probabil din neştiinţă acele urme de ruine încă sunt promovate pe www.wikipedia.org pe post de monument istoric.
Există o legislaţie care stabileşte clar întreţinerea faţadelor şi anveloparea construcţiilor. De ce nu este folosită? Dacă mai aud că lumea nu are bani de pâine, darămite de reparaţii, vă dau nişte adrese unde casa stă să pice pe locatari sau are un aspect estetic cumplit, dar la adresa respectivă vezi în faţă sau în curte ba un Mercedes, ba un Golf V, ba mai ştiu eu ce autoturism numit generic "aspirator de femei". Bani de benzină sau motorină sunt, dar de renovări nu?
Jenant. Aşa este, dar pentru cine…?