Articolele zilei
Alegeri parlamentare: Invitaţie la bal pe 9 decembrie
Dacă acest an ar fi avut ploaie de câte ori am fost sau trebuie să mergem la vot indiferent de motiv, sunt convins că am fi avut un an agricol cu producţii record. Dacă banii cheltuiţi aiurea de guvern şi de partide pentru zbateri şi convulsii de personalitate politică şi orgolii personale ar fi fost folosiţi pentru a crea noi locuri de muncă, sigur şomajul în ţară ar fi fost sub jumătate din cât este acum. Cum însă guvernaţii ne obligă să mâncăm politică (fără pâine, că au ei grijă să nu ne îngrăşăm), suntem invitaţi duminică 9 decembrie la balul (a se citi circul) alegerilor parlamentare.
De ce spun circ? Pentru că garantat campania electorală va fi un imens spectacol grotesc prin ridicolul său în care noi toţi vom fi şi actori şi spectatori.
Să vedem însă cine sunt invitaţii de onoare, pe partide şi „forţe” politice, un fel de dresori şi manipulanţi de mase votante.
O să încep cu cei care în sondaje sunt, încă, în poziţie de lideri, respectiv alianţa USL. Se pare că PSD şi PNL şi-au împăţit între ei colegiile de deputaţi şi senatori din judeţ, PSD 2 colegii de deputaţi şi unul de senator, PNL 3 colegii de deputaţi şi unul de senator. UNPR , zice lumea „bună” va primi candidatura la senat de la PSD, drept recompensă pentru bunele maniere politice practicate în ultimul timp. PC în judeţul Alba rămâne în postura de aruncător cu privirea, cel puţin din punctul de vedere al USL. Vom începe, precum scrisul, din stânga.
PSD are candidaţi în judeţ nume sonore (din diferite motive), fiecare cu şansa lui de a fi numit candidat în colegiul pe care şi-l doreşte: Ovidiu Jidveian, Ioan Dârzu, Radu Coclici, dar şi pe alţii mai puţin cunoscuţi. Încă nu s-au hotărât care vrea să fie senator şi care deputat, numai funcţie să fie. Restul nu mai contează.
Ajungând în dreapta, PNL, vedem că şi aici candidaţii au nume grele (la fel, din diferite motive): Teodor Atanasiu, Călin Potor, Gabriel Pleşa, Nicolae Popa, Elena Ignat, Simone Albani, Mihai Nicuşor, Emil Muntean, Cornel Berindei, Florin Roman şi Dan Coriolan Simedru. Cu ultima candidatură „e ceva putred în Danemarca”, vorba lui Shakespeare, având în vedere că dumnealui este apolitic, fiind prefectul judeţului. Toţi aceştia urmează să se cearnă (certe sau consulte) între ei în partid ca să vadă cine merge mai departe la bal: 3 candidaţi pentru deputaţi şi un candidat pentru senator.
UNPR apare şi el în toată această „Ciolaniadă – ediţia 9 decembrie 2012”, respectiv Nicolae Dobra, iar PC se pare că a rămas să împartă bilete la intrare la bal, că de candidaţi se pare că nu poate fi vorba sub umbrela USL.
Trecând la concurenţă, respectiv PDL, avem aceeaşi situaţie: lupta pentru funcţie, indiferent care din ele, politician să fie. Numele participanţilor la prima strigare, înainte de lupta din partid pentru cele 5 locuri de candidat la deputăţie şi 2 locuri senatoriale sunt: Bardan Cornel, Ştefan Bogăţan Ioan, Baco Mihai, Simion Marcel, Negruţ Clement, Sandu Cornel Stelian, Răcuci Claudiu, Nistor Dorin Gheorghe, Roşian Radu Călin, Ursaleş Traian Nicolae, Baco Mihai, Voicu Aurel, Fulea Ionuţ, Bumb Sorin Ioan, Badea Iulia Oana, Olar Corneliu, Costinaş Marius, Todea Tiberiu, Pereş Alexandru. Cam mare înghesuiala, sunt mulţi veniţi, vor rămâne puţini aleşi după prima selecţie, cea din partid şi vor fi şi mai puţini după bal.
Sigur, „catindaţi” precum cei de mai sus vor fi şi de la alte partide precum PP-DD, UDMR, PRM (?), etc, etc. Cert este că după contrele pe care şi le vor aplica între ei în partide pentru a putea candida pe 9 decembrie vine randul nostru să le arătăm contre.
Din numele de mai sus, indiferent de partidul aparţinător, sunt destui care au făcut sau fac traseism politic, au intrat pe aleea partidelor şi încă nu se decid unde şi cum să se oprească, probabil la partidul care dă mai mult. A alege iarăşi oameni pentru care plimbarea e sportul practicat pe durata unei legislaturi ar fi o mare şi crasă inconştienţă pentru alegători.
A alege personaje care au avut probleme dovedite cu legea e iarăşi o totală inconştienţă şi poate o formă de masochism politic al alegătorului care pe 9 decembrie trebuie să pună ştampila pe undeva, cumva.
A alege strict culoarea politică fără să ţinem cont de performanţele şi calitatea oamenilor de sub culoarea respectivă ar fi iarăşi o dovadă că suntem doar o gloată care ne-o căutăm cu lumânarea. Nu m-ar mira să ne trezim iar cu vreun politician care strânge voturi în colegiul lui cam câţi locuitori are Noşlacul şi apoi ajunge interimar pe undeva, în condiţiile în care reprezentativitatea este de 70.000 de locuitori pentru un deputat şi 160.000 de locuitori pentru un senator.
Ce va fi vom vedea. Deja s-au scos armele de luptă din campanii şi se ascut temeinic pentru momentul în care se va da startul oficial în cursa electorală. Ca de obicei vor fi mulţi candidaţi care vor fura startul, chiar mă întreb dacă mai are rost să existe un start oficial.
Notiţele cu înjurăturile electorale şi cu frustrările personale adunate între două votări au fost şi ele scoase de la naftalină şi sunt pregătite până cu amănunt de virgulă, punct, intonaţie sau număr de decibeli bine stabiliţi pentru fiecare strigătură devenită de-acum populară.
Electorat, fii pregătit de campanie electorală şi nu uita ce spunea cândva prietenul nostru de la răsărit, marele popor sovietic: „Hai la lupta cea mare…”