Suntem şi pe:

Articolele zilei

O minune ţine doar trei zile: curăţenia pe stradă după târgul de fiecare vineri

Publicat

- 236 vizualizări

    

 

            Ziua de vineri se pare că este o foarte bună sursă de inspiraţie pentru articolele de weekend. Din păcate, de această dată impresia creată este una deplorabilă.

            Astăzi, ca în orice vineri, a fost acel târg sau piaţă de pe strada Nicolae Iorga. Până aici nimic neobişnuit, având în vedere că e un obicei împământenit de ani buni şi respectat cu sfinţenie atât de comercianţi cât şi de localnici. E un motiv de a ne aproviziona pentru următoarea săptămână cu ce mai trebuie prin casă sau bucătărie, de a mai cumpăra ceva la un preţ mai mic decât preţurile cu aspect de amendă de prin magazinele noastre. Până săpămâna asta am crezut că cei ce se ocupă de acest târg au reuşit să rezolve problema curăţeniei astfel încât după eliberarea străzii să nu fie nevoie decât de o mică să zicem "cosmetizare" şi lucrurile să reintre în normal.

            Astăzi însă am avut o surpriză de proporţii şi total neplăcută, ca să nu spun şocantă. Munţi de gunoaie, la propriu, deşeuri şi resturi menajere (astea de unde or mai fi apărut?), toate aruncate de-a valma pe stradă. Mizeria, fără să exagerez, în dreptul unor standuri, ajungea lejer până la genunchi. Privită de departe, strada arăta efectiv ca o groapă de gunoi. Bine măcar că nu a bătut vântul…

Publicitate

            Din câte am înţeles, se rezolvase la un moment dat problema mizeriei lăsate după această piaţă. După ce am văzut astăzi sunt ferm convins că nu s-a rezolvat. Oare administraţia pieţei, pentru că am înţeles ca ea răspunde şi de acest bazar, chiar nu poate decât de trei ori să convingă, pe comercianţi în special, că trebuie o minimă decenţă în curăţenia stradală?

            O soluţie trebuie să existe, drept dovadă ca vreo trei săptămâni a fost aproape curat după plecarea celor cu standuri. Azi însă a fost un dezastru.

            E absurd să deplasezi o armată de oameni să strângă toate deşeurile lăsate în urmă de nişte iresponsabili. Amenda e cea mai simplă şi rapidă variantă. Dar poţi oare da amendă când nu asiguri condiţii minime de depozitare a gunoaielor? Poţi da amendă când nu ai încercat să conştientizezi pe vinovaţi că ceea ce lasă ei în urmă înseamnă muncă irosită aiurea pe banii primăriei? Cei care au lăsat mizeria de astăzi oare la fel fac şi acasă?

            În ceea ce priveşte pe localnici, ştiu că destui vin vinerea la piaţă ca să manânce un mic, sau să bea o bere. Sunt curios cam ce ar fi simţit dacă ar fi văzut insalubritatea ce domnea pe la ora 14.00 pe strada Nicolae Iorga şi dacă vinerea viitoare ar fi venit cu aceeaşi plăcere să manânce un mic sau să bea o bere.

            E un subiect de reflectat până vinerea viitoare. Va fi la fel ca astăzi sau vor urma alte trei zile de vineri ca o minune în ceea ce priveşte curăţenia de după târg, pentru ca apoi să o luăm de la capăt?

Publicitate

            Mai în glumă mai în serios, alţii (or fi de la salubrizare, or fi de la administraţia pieţei?) de pe alte meleaguri mioritice au găsit o soluţie radicală şi cu aplicare pe loc la această problemă a gunoaielor aruncate sau lăsate aiurea. E în poza ce însoţeşte acest articol…

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *