Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Banii şcolilor, între zvonuri şi realitate

Publicat

- 281 vizualizări

             A început un nou an scolar şi ca de fiecare dată, ca o cutumă de la sine înţeleasă, majoritatea şcolilor au fost prinse iarăşi pe picior greşit în ceea ce priveşte dotările, reparaţiile şi alte investiţii specifice unităţilor de învăţământ. Şi tot ca de obicei, de fiecare dată când e vorba de bani pentru astfel de activităţi, vina se zvoneşte ca aparţine administraţiei locale, problema e aruncată în spinarea altora pe principiul românesc cunoscut de zeci de ani că delegarea responsabilităţilor te absolvă de vinovăţie. E simplu: lansezi un zvon şi toată lumea va crede că e adevărat, e mai simplu şi mai comod să creezi o bârfă. Sau cum spunea regretatul Toma Caragiu, "o şopârlă".

            Haideţi să vedem realitatea despre banii pe care conducerile unor şcoli din oraş susţin că nu îi primesc, dând vina pe administraţia locală. Informaţiile provin dintr-un comunicat oficial al Primăriei oraşului Ocna Mureş.

            În primul rând, ca să înţelegem foarte corect despre ce este vorba, toate sumele se referă la alocări bugetare, de stat sau locale, pentru cheltuieli materiale. Deci nu sunt incluse sumele alocate pentru salarii, burse sau alte conturi bugetare. Doar pentru cheltuieli materiale.

            Sumele sunt cele alocate pe parcursul anului 2012, până la data de 12 septembrie, iar cheltuielile sunt raportate tot până la această dată. Dar să le luăm la rând.

            Grădiniţa nr. 2

Din bugetul de stat s-au alocat 101.922 lei şi s-au cheltuit 72.849 lei.

Din bugetul local s-au alocat 40.000 lei si s-au cheltuit 33.000 lei.

 

            Şcoala "Lucian Blaga"

Din bugetul de stat s-au alocat 192.770 lei şi s-au cheltuit 143.067 lei.

Din bugetul local s-au alocat 53.000 lei şi s-au cheltuit 24.312 lei.

 

            Grupul Şcolar Chimie

Din bugetul de stat s-au alocat 101.320 lei şi s-au cheltuit 59.247 lei.

Din bugetul local s-au alocat 63.101 lei şi s-au cheltuit 47.194 lei.

 

            Liceul Teoretic "Petru Maior"

Din bugetul de stat s-au alocat 213.800 lei si s-au cheltuit 137.038,58 lei.

Din bugetul local s-au alocat 75.000 lei din care s-au cheltuit 18.963,30 lei.

 

            Repet, aceste sume alocate sunt cele primite până în 12 septembrie 2012, la fel şi raportarea, ca dată calendaristică, a sumelor cheltuite. Respectivele unităţi şcolare vor mai primi bani pentru cheltuieli materiale până la sfârşitul anului, fie de la unul din bugete, fie de la celălalt, fie poate de la amândouă.

                        Orice comentariu este de prisos, credibilitatea celor care spun că nu sunt bani la şcoli este plecată pe Mureş în jos sau poate să mai cumpere ceva perdele de Paşcani pentru acasă, evident cu banii şcolii.

          

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *