Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Născut în Ocna Mureş: Iosif Lengheriu

Publicat

- 1.007 vizualizări

Poză a echipei Rapid din anul 1938

Un nume pe care probabil majoritatea l-am uitat. Un jucător care la vremea lui a însemnat foarte mult pentru o echipă de fotbal cu nume magic: Rapid Bucureşti.

Născut în Uioara de Sus la 24 mai 1914, Iosif Lengheriu a avut o carieră fotbalistică de excepţie. A debutat în lumea fotbalului în 1933 ca jucător la echipa Mihai Viteazul Alba Iulia unde a activat până în 1934. Au urmat Ceramica Bistriţa şi Crişana Oradea, pentru ca în 1936 să înceapă perioada sa de glorie la Rapid, ca mijlocaş. Aici şi-a trecut în palmares 89 de meciuri în tricoul vişiniu, 14 goluri, patru Cupe ale României (1938,1939, 1940, 1941) şi un titlu nerecunoscut în fotbalul românesc, în sezonul 1941-1942. Acestea sunt doar o parte din rezultatele obtinuţe de Iosif Lengheriu cu echipa de aur a Rapidului.

A strâns şi câteva selecţii în naţionala de fotbal a României. A debutat în echipa tricoloră la 11 iunie 1939 într-un meci cu naţionala Italiei, pierdut de ai noştri cu 1-0. A jucat 7 meciuri pentru reprezentativa ţării noastre, până în 1941.

A adunat în divizia A 101 meciuri şi a marcat 23 de goluri. Şi-a încheiat activitatea de jucător în 1948 la echipa Griviţa CFR Bucureşti.

A jucat şi două meciuri pentru reprezentativa B a României.

A urmat o activitate de antrenor, cea mai bună performanţă în această postură fiind o finală a Cupei României contra Stelei, Iosif Lengheriu fiind antrenor al echipei Foresta Fălticeni. După un parcurs de excepţie în acel sezon al Cupei, cu victorii în faţa echipelor Steagul Roşu Braşov, Politehnica Timişoara, CSM Iaşi şi Rapid Bucureşti, fălticenenii au pierdut cu 6-0 în finala cu Steaua Bucureşti, pe 2 iulie 1967, pe stadionul Republicii.

Iosif Lengheriu, sportiv reprezentativ pentru comunitatea noastră, ne-a părăsit  la 11.09.1991. A rămas doar amintirea unui jucător care a făcut parte din echipa de aur a Rapidului, cea care câştiga 6 Cupe ale României la rând, a unui jucător care a jucat în echipa naţională. A rămas amintirea unui antrenor care a reuşit să puncteze o finală de Cupa României cu o echipă mică, dar luptătoare, aşa cum a fost şi el pe terenul care l-a consacrat.

Mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi aţi reprezentat pentru noi şi pentru fotbalul românesc, DOMNULE IOSIF LENGHERIU!

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *