Suntem şi pe:

Articolele zilei

Vizită a ambasadorului României în Regatul Suediei la Ocna Mureş

Publicat

- 520 vizualizări

alt

            Sâmbătă 1 septembrie 2012, va sosi în oraşul nostru o delegaţie compusă din Excelenţa Sa Doamna Răduţa Matache, Ambasador al României în Regatul Suediei, dr. Olivia Costea, Consul Onorific al României în Regatul Suediei, domnul Constantin Matache, Ministru consilier al Ambasadei României de la Stockholm, domnul Zoltan Schapira – Consilier artistic al Asociaţiei "Cultură Fără Frontiere", domnul Anghel Bogdan – secretar al Consulatului Onorific. De asemenea va fi prezent şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Alba.

            În timpul întâlnirii vor avea loc discuţii preliminare în vederea iniţierii unei colaborări între judeţul Alba, respectiv oraşul Ocna-Mureş şi regiunea Blekinge, respectiv oraşul Sölvesborg. Domenile de colaborare se vor stabilii în funcţie de nevoile şi posibilităţile comunităţilor implicate in acest dialog. De asemenea se urmăreşte pregătirea etapei următoare de discuţii care va avea loc în Suedia cu prilejul inaugurării sediului Consulatului Onorific din Sölvesborg.

            Întâlnirea va continua cu un dineu oficial oferit de Primăria oraşului Ocna Mureş, dineu la care se vor continua discuţiile pe subiectele prezentate anterior.

            Această vizită este o continuare logică a bunelor relaţii existente între oraşul Ocna Mureş şi oraşul Sölvesborg, regiunea Blekinge, din sudul Suediei. Să rememorăm câteva momente mai importante ale acestei colaborări româno-suedeze.

Publicitate

            În perioada 26-29 aprilie 2007, la Ocna Mureş s-a  aflat în vizită o delegaţie din oraşul Sölvesborg, din care au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, vizită ce a urmat celei efectuate de conducerea Primăriei Ocna Mureş de atunci la Sölvesborg. Întâlnirile reciproce au anticipat încheierea unui parteneriat de înfrăţire între cele două oraşe. Pe parcursul şederii oaspeţilor români la Solvesborg s-a convenit înfiinţarea unui Club Lions la Ocna Mureş, club care a fost înfiinţat în aprilie 2007. În timpul vizitei delegaţiei suedeze în Ocna Mureş, aceasta a fost primită de Sorin Cristea, primarul de atunci al oraşului. În programul întâlnirilor oaspeţilor suedezi au figurat: vizitarea Grădiniţei nr.2, a Liceului teoretic "Petre Maior", Spitalului orăşenesc şi a Unităţii medico-sociale. A fost organizată o demonstraţie de strângere de fonduri de către Clubul Lions Sölvesborg şi Clubul Lions Ocna Mureş, urmată de o partidă de pescuit la Găbud.

            Apoi, in 2008, la iniţiativa Ambasadei României la Stockholm, în data de 15 august a avut loc vernisajul fotoexpoziţiei "Constantin Brâncuşi", itinerată de Ministerul Afacerilor Externe. Expoziţia a fost organizată de Asociaţia „Cultură fără frontiere” din Sölvesborg, cu sprijinul autorităţilor locale. Fotopanourile reprezentând opere ale renumitului sculptor român Constantin Brâncuşi au fost expuse alături de lucrări semnate de nouă artişti plastici contemporani din zonă, în galeria Slottslängorna, situată în curtea castelului din oraşul Sölvesborg, regiunea Blekinge, din sudul Suediei. Printre expozanţi s-a numărat şi o artistă plastică de origine română. Din partea Ambasadei, la vernisaj a participat ataşatul cultural şi de presă Ruxandra Lupan. Alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, la eveniment au fost prezenţi şi doi dintre parlamentarii care au reprezentat regiunea Blekinge în Parlamentul suedez şi erau membri ai Grupului de Prietenie Suedia-România din Parlament. Au fost, de asemenea, prezenţi membri ai Asociaţiei "Cultură fără frontiere", critici de artă, reprezentanţi ai mass media, numeroşi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Sölvesborg, precum şi un grup de copii din Ocna Mureş, veniţi în tabăra organizată în zonă de membrii filialei Sölvesborg a Clubului Lions – asociaţie non-guvernamentală cu preocupări sociale, cu sediul în Chicago şi cu ramificaţii în întreaga lume. 

"BUN VENIT ÎN OCNA MUREŞ!"

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *