Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Pensii mici, pensii mari, pensii foarte mari…

Publicat

- 394 vizualizări

alt

            Ne-am pus de multe ori problema pensionarilor, problema veniturilor lor reduse după munca de o viaţă, unii în condiţii fizice grele sau medii toxice zeci de ani. Iată însă că există printre aceştia şi persoane pentru care pensia reprezintă o sursă de venit mai mult decât consistentă. Nu contest meritele pe care cei cu pensii mari le au pentru munca prestată zeci de ani în folosul statului, dar parcă diferenţa financiară dintre marea majoritate a pensionarilor şi cei câţiva favorizaţi ai soartei e un pic exagerată.

            Se tot afirmă că cineva, cândva, a luat 25% din pensii. Această afirmaţie e cel puţin deplasată în condiţiile în care majoritatea celor care susţin asta sunt cei cu pensii mari, de peste 2.600 lei. Este ştiut faptul că cele mai afectate au fost pensiile mici, pensiile mari pierzând undeva în jurul lui 15%. Să nu uităm afirmaţia de zilele trecute ale unei doamne foarte revoltate ca i s-au tăiat 600 lei din pensie. Presupunând că i s-a luat 25% (deşi cei 600 de lei reprezintă maxim 15% din ce a avut), cam ce pensie are doamna respectivă? Oare se justifică revolta ei pentru cei minim 1.800 de lei rămaşi, în condiţiile în care vom vedea că din cei 91.316 de pensionari ai judeţului 71.340 au pensie de până în 1.000 lei?

            În judeţul Alba sunt 37.378 pensionari cu pensie până în 600 de lei. Oare cum se descurcă aceştia? Oare ei nu au muncit cât timp au fost activi ca forţă de muncă? Oare crede cineva că aceşti oameni nu au muncit, şi înca din greu, pentru un venit de mizerie?   

          Avem 31.421 de pensionari cu pensie între 800 şi 1.400 lei. În această categorie sunt cei care au fost cadre didactice, maiştri, ingineri, oameni pentru care 40 de ani de muncă se concretizează doar în necesarul strict pentru un trai la limita decenţei pentru ei şi familiile lor. Aceştia sunt cei care au pierdut real 25% din banii pentru care au plătit o viaţă taxe şi impozite. Şi totuşi nu aceştia sunt cei care vociferează cel mai tare când e vorba de pensii. Nu aceştia sunt cei cu atitudine cu caracter egoist şi agresiv faţă de aproapele lor, nu aceştia sunt cei care au declaraţii hilare uneori prin aberaţiile emanate în disputa ideologică sau politică.

            Tot respectul pentru cei care au pensii între 1.400 şi 2.000 de lei (2.838 pensionari), sau între 2.000 si 2.600 de lei (310 pensionari). Probabil au avut diverse responsabilităţi pe perioada anilor de activitate care le-au permis o retributie mare şi implicit o pensie mare. Au plătit taxe şi impozite raportate la veniturile încasate în acele perioade, deci e dreptul lor la o pensie corespunzătoare. Ar trebui totuşi pentru UNII dintre ei mai mult respect pentru cei cu pensii mici, pentru cei cu venituri mici. În fond dacă nu ar fi fost această armată de furnici cu pensii şi venituri mici care să facă munca de jos, nu ar fi existat pensiile mari. Repet, doar pentru UNII dintre cei cu pensii mari apare această problemă de comunicare, înţelegere şi respect faţă de "talpa" ţării.

            Să nu credeţi că valoarea pensiilor se opreste la 2.600 de lei. Există în judeţ 59 de persoane care încasează, chiar şi după tăierea de acum câţiva ani, peste 2.600 de lei pensie lunară. Probabil, mai mult ca sigur, există şi la noi în oraş astfel de persoane, nu trebuie să facem un caz din asta sau să ne invrăjbim între noi pentru bani.

            Toata consideraţia pentru toţi cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la bugetul ţării zeci de ani, tot respectul pentru munca prestată o lungă perioadă de timp în folosul comunităţii sau ţării, cu efecte benefice care uneori se mai văd şi azi (educaţie, construcţii, etc). Singura problemă este că UNII dintre cei cu pensii de peste 2.600 de lei sunt şi cei mai gălăgioşi în ceea ce priveşte tăierea veniturilor pensionarilor. Mai mult, incită, prin egoismul şi agresivitatea pe care le promovează, la ceartă şi dezbinare între oamenii oraşului. Ceea ce aceste persoane guralive numesc dialog este de fapt un monolog ambiguu şi dezlânat. Dispare total respectul persoanei, respectul faţă de munca pe care a prestat-o sau o prestează cel care abia îşi duce existenţa de pe o zi pe alta cu un venit, provenit din salariu sau pensie, obţinut cu truda după zeci de ani de activitate. De ce e nevoie de învrăjbire, de scandal, de ceartă şi de manipulare a celor săraci pentru interesele financiare ale UNORA pentru care respectul faţă de semenii lor şi faţă de urbe este egal cu zero?

            În final cred că e vorba de atitudine. De atitudine civică, de atitudine morală, de atitudine socială. Atitudine care, pentru UNII, este invers proproţională cu valoarea pensiei pe care o încasează.

            Repet, doar pentru UNII… 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *