Suntem şi pe:

Stiri diverse

Ziua Imnului National al Romaniei

Publicat

- 418 vizualizări

Din 1998, in data de 29 iulie sarbatorim Ziua Imnului National al Romaniei, `Desteapta-te, romane`.

In timpul regimurilor totalitare, `Desteapta-te, romane` a fost interzis, dar dupa Revolutia din decembrie `89, a devenit imnul national al Romaniei, potrivit Constitutiei.

In varianta prescurtata, imnul este intitulat `Desteapta-te, romane` si contine 4 strofe, selectate din cele 11 ale poeziei `Un rasunet`, al carei autor este poetul Andrei Muresanu. Muzica imnului este semnata de Anton Pann.

Istoria imnului national al Romaniei

Ideea unui imn national a aparut in prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romani. Prin 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova.

Castigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hubsch cu piesa `Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnnitor`.

Aproape 20 de ani mai tarziu, poetul Vasile Alecsandri scria `Imnul regal`, care devenea imnul de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima data in 1884.

Acordurile lui s-au auzit in Romania pana in 1947.

In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Amintim aici pe cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, `Te slavim Romanie` (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pana in 1989, `Trei culori cunosc pe lume`, care era o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848.

Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor. Totusi, exista voci care il considera pe compozitorul George Ucenescu autorul muzicii imnului national.

foto: adevarul.ro

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *