Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Rezultatele scolare, intre motive si realitate

Publicat

- 368 vizualizări

alt          Haideti sa incercam cumva sa uitam de politica, macar un timp oarecare, dar suficient de lung cat sa ne putem gandi si la altceva, sa ne putem cumva ordine in viata si mai ales in prioritati. Una dintre ele ar fi copiii nostri. Mai ales ca acum e si perioada examenelor. Cel de evaluare a trecut. Ca si inscrierile celor mici la scoala. Examenul de bacalaureat inca se mai desfasoara. Cel admitere la facultate vine in curand.

         Cat ne costa un copil in scoala? Destul incat sa ne faca de multe ori sa ne gandim sa transformam cartile si manualele in paine. Si asta in fiecare an, din ce in ce mai mult. Cauzele sunt numeroase si ar insemna la o analiza mai atenta sa intram in inevitabila politica. Asa ca sarim subiectul.

    

  Care sunt rezultatele copiilor nostri la examene? Ne uitam peste note, ne luam cu mainile de cap si incepem sa cautam vinovati pentru nerealizarile odraslelor noastre. Evident vinovata e politica, trecem peste motivul asta. Apoi vinovati sunt profesorii. Dupa aceea vinovat e anturajul in care se „dezvolta” juniorul. Apoi bunicii, vecinii precum si alte persoane cu care vine in contact, ca nu au stiut sa-i insufle dorul de carte.

         Cei care insa sunt si de o parte si de alta a baricadei parinte – profesor stiu foarte bine ca motivele sunt ceva mai complexe.

         Ce vina are profesorul in educatia copilului cand acesta ii spune ca nu-l intereseaza cartea pentru ca are tata bani cat nu castiga proful in 25 ani? Ce vina are profesorul cand copilul sare sa-l bata? Ce vina are profesorul cand copilul nu vine la scoala ca a stat prin diferite locatii pana dimineata si e rupt de oboseala? Si intrebari ar mai fi multe, dar toate au un numitor comun: parintii.

          Daca odrasla e invatata de acasa, din familie sau din mass media, ca a avea bani rezolva totul, ca a fura este legal si chiar indicat pentru a razbate in viata, ca violenta e o forma potrivita de exprimare pentru a-ti impune punctul de vedere, ca e un lucru de bonton sa te manifesti ca o pitipoanca sau ca un cocalar, atunci avem raspunsul la intrebari. Si ar trebui sa ne dam seama ca NOI, parintii nu am facut destule pentru educatia copiilor nostri. Ce parinte e acela care, atunci cand i se atrage atentia ca juniorul lui fumeaza in scoala, raspunde dirigintelui cu nonsalanta si tupeu nesimtit „Dar ce, fumeaza pe banii tai?”. Apropo de bani: cand ati luat ultima oara o carte copiilor vostri, dintr-o librarie sau anticariat, in afara de cele ce i se cer la scoala, cand ati fost ultima oara cu el la un film, un teatru sau un spectacol cultural (nu ma refer la concerte cu playback sau manele)?

         Toate cele de mai sus nu erau posibile acum douazeci si ceva de ani. Si atunci, si acum parintii plecau dimineata si veneau seara. Si atunci, si acum parintii umblau peste tot ca sa gaseasca si sa faca orice pentru a fi bine copiilor. Atunci erau abonamente la teatru, la cinematograf. Si parca erau mai responsabili copiii. Parca aveau mai mult respect fata de societate, de profesor, de colegi. Si aveau si alte rezultate la examene fata de cele de acum.

         Astazi rezultatele la examene sunt aproape de penibil, scrisul sau cititul reprezinta pentru destui elevi o adevarata revolutie intelectuala, regulile ortografice, ortoepice si de punctuatie pentru multi dintre ei au mai degraba sonoritate de injuratura decat de decenta in exprimarea scrisa sau vorbita. Incet, incet vor deveni analfabeti cu diplome (pentru ca intr-un fel sau altul le vor lua) si cu pretentii si aere de mari invatati sau cu titlul de doctor.

           Undeva, ceva s-a rupt. Nu stiu ce, nu stiu unde, nu stiu cum. Dar ceva s-a intamplat. Nu-mi spuneti ca politica e de vina. Cred ca e o mare barna in ochiul nostru, dar ne e mai usor sa vedem paiul din ochiul altuia. Si e mai simplu sa dam vina pe altii, scapam de responsabilitate si ne simtim usurati, moral si sufleteste, stiind ca am gasit vinovatul in alta parte.

           Oare vina e in alta parte? Nu stiu. Sigur insa ar trebui ca atunci cand ne evaluam copiii, intai sa incepem sa ne evaluam pe noi. Si sa gandim obiectiv ca nu banul, pumnul si ilegalitatea fac educatia copiilor. Valorile educationale sunt altele. Sau poate nu?…

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *