Stiri diverse
Peste 1.000 de persoane din judetele Alba, Cluj si Hunedoara pregatite pentru piata muncii
Programele de formare profesională de inițiere, calificare , perfecționare, dar și stagiile non formale s-au pus în practică prin proiectul „Rețea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane”, derulat de S.C. Tobimar Construct S.R.L. Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Sprijiniţi copiii” Alba Iulia, Centrul de Afaceri MASTER Deva şi Centrul de Informatică Minieră Cluj. Prin proiect au fost înființate patru Centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane: două în Alba(Pianu de Jos și Roșia Montană), unul în județul Hunedoara (Șoimuș), iar ultimul în județul Cluj(Mihai Viteazul). În cadrul centrelor, 12.000 de persoane din mediul rural: șomeri, persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, ocupate în agricultura de subzistență, angajați și manageri din mediul rural, au aflat care sunt meseriile cerute pe piața muncii, ce avantaje au dacă își aleg un loc de muncă la distanță de domiciliu, dar și cum pot începe o afacere pe cont propriu.
Cursuri de inițiere, calificare și perfecționare
Pe parcursul celor doi ani de punere în practică a proiectului, au fost derulate două programe de formare profesională de inițiere, cinci de calificare și trei de perfecționare, care au fost urmate şi finalizate de 1037 de persoane din județele Alba, Cluj și Hunedoara. Cursurile de inițiere în Utilizare calculator și prelucrare informații au fost finalizate de 239 de persoane, iar cele de Asistent de gestiune contabilitate primară de 138. Programele de calificare profesională au fost absolvite după cum urmează: Montator pereți și plafoane din ghips carton-111 de persoane, Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor-112, Administrator pensiune turistică-108, Zidar, pietrar, tencuitor-78, Lucrător în comerț-81, Management-55. Cursurile de perfecționare s-au încheiat pentru alte 115 persoane, în ocupaţiile: Formator de formatori-57, Expert achiziții publice-58. Tot prin proiect au fost organizate stagii de instruire nonformală în domeniul sănătății, securității muncii și protecției mediului, care au fost finalizate de 255 de persoane care au responsabilități în acest domeniu. Ca dovadă a impactului proiectului este și numărul de cursanți care și-au găsit în loc de muncă în primele șase luni de la finalizarea programelor integrate, 55, în total.
Prelungirea proiectului cu încă 8 luni
Ca urmare a numărului mare de cereri din partea beneficiarilor pentru cursurile de formare profesională, s-a solicitat și s-a obținut prelungirea proiectului cu încă opt luni, până la sfârșitul anului 2012. În această perioadă se vor organiza încă patru programe de calificare profesională. : Adminsitrator pensiune turistică, Montator pereți și plafoane din ghips carton, Zidar, pietrar, tencuitor, câte 1 serie pentru fiecare program, respectiv 3 serii pentru Lucrător în comerț . Astfel, cel puțin 150 de persoane din județele Alba, Cluj și Hunedoara își vor îmbunătăți competențele profesionale, își vor crește șansele de păstrare a locului de muncă actual și posibilitățile de a avansa profesional. Toți vor primi serviciile integrate asumate prin proiect: informare, consiliere și orientare profesională, medierea muncii, formare profesională și sprijin pentru punerea în practică a unor idei de afaceri. Cei interesați de serviciile de integare pe piața muncii oferite în cele trei județe le pot consulta gratuit pe site-ul proiectului www.rcrdiru.ro. Alte informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0258/761790, 0258/839199, e-mail: office@rcrdiru.ro, persoană de contact: Popescu Bianca-asistent manager.
Proiectul este finanțat prin Fondul Social European – POS DRU 2007 – 2013 , „Investeşte în oameni“, Axa prioritară : 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie: 5.2. „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.