Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Pe 10 iunie, mergem la vot

Publicat

- 387 vizualizări

Cine votează ? Toţi cetăţenii României care, inclusiv în ziua alegerilor, au împlinit 18 ani şi nu şi-au pierdut dreptul de a vota în urma unor condamnări. Toţi cetăţenii unor ţări din Uniunea Europeană care sunt înregistraţi în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări şi au reşedinţa sau domiciliul în România cel mai târziu din 10 martie 2012.

Unde ? Exclusiv în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, la secţia de votare unde este înscris pe listele electorale permanente sau complementare (rezidenţii). Excepţie fac membrii secţiilor de votare altele decât cele la care sunt arondaţi ca alegători, dar neapărat în aceeaşi localitate. Aceştia pot vota unde îşi desfăşoară activitatea, după ce, la cerere, au fost radiaţi din listele unde sunt arondaţi.

Când ? Duminică, procesul de votare începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. Prelungirea este exclusă !

Cum ? La intrarea în secţia de votare cetăţeanul înscris pe una dintre listele electorale primeşte, pe baza actului de identitate prezentat (buletin sau carte de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport de serviciu sau diplomatic, carnet militar de serviciu) patru buletine de vot pentru : primar, consiliu local, preşedinte al Consiliului Judeţean, consiliu judeţean. Deasemenea, primeşte ştampila inscripţionată „Votat”.

După ce verifică dacă buletinele de vot au aplicată, pe ultima filă, în exterior, ştampila de control, intră în cabină, singur. Au dreptul să solicite un însoţitor- dintre membrii secţiei de votare- doar cei care invocă imposibilitatea fizică de exercitare a votului, nu şi neştiutorii de carte !

Vot valabil

Pentru ca votul să fie valabil, votantul aplică ştampila într-un singur patrulater, în care este înscris numele candidatului sau formaţiunii politice preferate. Ştampila poate depăşi cadrul patrulaterului, dar nu trebuie să atingă şi alte patrulatere ! Votul este valabil şi dacă în patrulaterul respectiv se aplică mai multe ştampile. Cu condiţia să fie unul singur !

După ştampilare, fiecare buletin este împăturit în aşa fel încât ştampila de control să rămână în exterior. După ce iese din cabina de vot, alegătorul introduce buletinele de vot în cele patru urne, fiecare în urna corespunzătoare, înapoiază ştampila şi primeşte înapoi actul de identitate, pe care membrul secţiei de votare aplică ştampila sau lipeşte autocolantul care certifică participarea la vot.

Renumărare, doar la secţie !

Conform deciziei BEC, renumărarea voturilor poate fi solicitată doar prin întâmpinare depusă la secţia de votare, numai în timpul acestei operaţiuni! Dacă biroul secţiei de votare refuză, se poate face contestaţie la biroul de circumscripţie !

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *