Suntem şi pe:

Articolele zilei

1 Iunie electoral

Publicat

- 304 vizualizări

Azi 1 Iunie ar trebui, inainte de a ne duce copiii la scoala, sa le spunem "La Multi Ani!" si sa ii mangaiem pe crestet asa cum numai Dumnezeu stie. Ghinionul lor, dar mai ales al nostru, ca suntem in campanie electorala. O luna in care nimic nu mai conteaza, doar pasiunile politice. Nevestele sunt batute de soti mai des ca de obicei (opinii diferite), copiii incaseaza mai multe palme decat aplauzele electorale, si suturi in fund mai dese decat pasele la fotbal. Ca asa e 1 Iunie in campanie. Sa stie si copilul cu cine voteaza ai lui, vecinii, prietenii lui tata…

Ne batem joc de viata noastra, chiar trebuie sa chinuim si copiii de langa noi? Se baga bani in campanie cat bugetul primariei, dar cand e vorba de un dus dupa un meci apare gluma sinistra: "Stati afara, poate da Dumnezeu o ploaie." Chiar nu mai tineti minte cand eram copii si pierdeam un meci, plangeam cu cele mai sincere lacrimi de pe pamantul asta. Acum lacrimile unui copil nu mai impresioneaza pe nimeni, doar e campanie electorala.

Mai tineti minte bucuria pe care o traiam cand mergeam in cate o deplasare, topaiam in microbuz sau autobuz de credea soferul ca vine inapoi cu el in caruta. Cand ne intorceam, victoriosi sau nu, nu conta, eram asteptati, fara sa ne fi promis cineva, cu cate ceva bun de rontait. Acum nici macar pizza promisa nu o vezi decat daca te uiti pe vreo reclama aiurea. Trebuie bani pentru campania electorala.

Aveam antrenori care erau mai respectati decat profesorii de la scoala, erau respectati profesional si social. Astazi antrenorul este dat afara, ce le trebuie copiilor antrenor? Acum antrenamentul se face prin parcuri, sau pe strazile pline de gropi si masini. Cui ii pasa. Importanta e campania electorala. Copiii alta data. Sunt tratati cu dezinteres si  scarba (scuze pentru termen, dar asa este) demne de expresia "Ce, eu v-am pus sa-i faceti? Voi i-ati facut, voi sa-i cresteti."

Publicitate

Acum 40 de ani copiii aveau idoli in sport, poate chiar profesorul lor de sport. Dar se mai trezea cate un bun "pedagog" sa rada de cate unul dintre noi si il scotea in fata clasei ca sta echipamentul pe el foarte larg. Stimate "pedagog", copilul de atunci te-a iertat, dar sa stii ca nu a uitat. Iti va aminti de acel moment si in ceruri, daca va veti intalni.

Copii fiind incercam tot soiul de lucruri. Unii sa cante pe la diferite instrumente, altii sa danseze dansuri populare sau de societate, voiam sa fim ca marii actori pe care ii vedeam la televizor in cele doua ore de program. Si daca ne placea, priveam artistii care ne invatau cu cea mai atenta privire pe care o poti vedea la un om. Daca nu ne placea, cautam altceva pana gaseam ceea ce credeam ca ni se potriveste cel mai bine. Astazi doar pasiunea nestiut de mare a unor OAMENI cu suflet si foamea de cunoastere a copiilor mai tin in viata astfel de activitati. Primaria nu are nici timp nici bani pentru asa ceva. Noroc de alti OAMENI pentru care banul  inseamna educatia copiilor si nu meschinaria politica. In rest doar campanie electorala, nu sunt bani pentru cultura. "Copiii sa faca asta voluntar. Eu v-am pus sa vreti sa pastrati traditiile uiorene pana azi?" De vreo cat de mica recompensa nici nu poate fi vorba. Poate doar o palma prietenoasa peste ceafa cu simbolul clar "Hai pleaca de aici". Doar e 1 Iunie, trebuie si copiii sa primeasca ceva.

Unii dintre noi au vrut sa picteze. Vazand picturile lui Tonitza, acelea cu copii cu ochii mari, am crezut ca picta e usor. Putini dintre noi si-au gasit talentul. La fel, OAMENI si oameni. Daruire, pasiune, incredere, doar asta mai tine arta in viata aici. Banii sunt doar pentru campania electorala. Nimic pentru a recompensa naivitatea acelor copii care cred ca lumea in care traiesc e o lume buna plina de bucurii.

Stiti care e marele atu al inocentei lor? Faptul ca inca nu inteleg ce este o campanie electorala. Si asta ar trebui sa-i faca mai frumosi, mai luminosi, mai cuminti in ochii nostri. Sa-i respectam mai mult decat pe cei pe care ii vedem zbatandu-se pana la limita penibilului in campania electorala. Macar de 1 Iunie.

Olariu Iulian

Publicitate

 

 

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *