Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Hrana sanatoasa pentru scolari

Publicat

- 476 vizualizări

Asociația „Raza Speranței din Ardeal” în parteneriat cu Grup Școlar de Chimie Industrială și Biblioteca Școlară „Prietenii Bibliotecii” a organizat acțiunea „Hrană sănătoasă pentru școlari” sub auspiciul „Voluntar pentru alimentația sănătoasă”.

Acțiunea s-a desfășurat Vineri, 18.05.2012, în cadrul Evenimentului Anual „Săptămâna Națională a Voluntariatului” creat și implementat de către ProVobis Cluj-Napoca și Federația VOLUM. Scopul acțiunii a fost conștientizarea importanței creării și menținerii unor obiceiuri alimentare sănătoase pornind de la cunoașterea principiilor fundamentale ale alimentației (alimente sănătoase și mai puțin sănătoase, piramida alimentelor, beneficiile aduse de consumul regulat de fructe și legume), menținerea unui regim de viață sănătos încă de la cele mai fragede vârste.

Mai mult, cei mai activi voluntari ai asociației, elevi ai Grup Școlar de Chimie Industrială, coordonați de Prof. Maria Elena Udrea au atras invitații și colegii cu un program inedit – activ și foarte creativ.

Invitați speciali au fost d-na Director al GSCI Prof. Cornelia Popescu și d-na Asistent Social Caprice Gatea.

Programul a debutat cu un discurs cu tema „Voluntariat și legume sănătoase; voluntariat pentru hrană sănătoasă în trup sănătos”. S-a pus accentul pe importanța voluntariatul chiar și în domeniul unei alimentații sănătoase și accesibile în zilele noastre când totul este din ce în ce mai scump. Pentru că legumele sunt de bază pentru poporul român, s-au dat exemple de tehnici de hrănire sănătoasă cu legumele din grădină și modalități de preparare pentru ca acestea să își păstreze proprietățile. Eleva Nemeș Daniela a făcut spre exemplificare o gustoasă salată de legume. 

Următorul moment important al acțiunii a fost aplicarea chestionarului care a reliefat cunoștințele elevilor participanți cu privire la calitățile alimentelor și legătura cu sănătatea. Chestionarul a fost un deliciu pentru invitați. Acesta a fost întocmit de către Prof. Luminița Bugan. Comisia de corectare a fost compusă din: d-na laborant Nicoleta Szabo și Prof. Mariana Maier; după corectarea răspunsurilor, s-au acordat premii celor mai bune trei chestionare rezolvate.

A urmat eleva Lăcătuș Andreia care a prezentat celor prezenți un plan de afaceri n domeniul legumiculturii autohtone.     

Cu sprijinul Prof. Luminița Bugan și Dl Ladislau Bugan s-au realizat planșele-costumații pentru trei voluntari care prin metoda Green Drama au evidențiat legume gustoase și sănătoase din mediul rural.Sceneta „Sănătate cu legume” a fost regizată de eleva Andreea Paul și pusă ȋn practică alături de Timeia Sebeși și Niculina Zercula.   

Elevul Claudiu Bîrsan, voluntar activ la secțiunea Sport și Instructor la disciplina Parckour, în cadrul Programului International Award for Young People, Nivelul de Argint, a vorbit, în special din experiența proprie, despre relația dintre sport și sănătate.

La încheierea evenimentului, a avut loc premierea finală, iar elevele Andreea Coman și Alexandra Duma au împărțit bomboane invitaților. Invitații au fost foarte încântați de acțiune și de programul prezentat.

O nouă semnificație s-a creat pentru voluntariat venit mai profund în sfera preocupării pentru om. Voluntarii Asociației „Raza Speranței din Ardeal” au arătat că putem fi voluntari în cele mai neașteptate domenii, inclusiv învățându-i pe ceilalți cum să se hrănească corect pentru a fi sănătoși.

Prof. Maria Elena Udrea

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *