Suntem şi pe:

Stiri diverse

Cat platim pentru alimentele din import? Chiar si de zece ori pretul de la vama!

Publicat

- 265 vizualizări

Stiati ca pepenele galben intra in tara cu 0,52 lei/kg, iar noi platim 8-10 lei? Strugurii sunt importati cu 0,94 lei/kg, iar carnea de pasare costa 3,2 lei/kg la intrarea in vama. Cum se umfla chiar si de zece ori pretul alimentelor de import de la vama pana la rafturile din magazine ori din piete? Un lucru e cert: multi au de castigat, cu exceptia cumparatorului!

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de 2-3 si chiar de 10 ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri, cumparatorul plateste pentru un produs alimentar de import chiar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea cu care marfa a intrat in tara.

De ce sunt atat de exagerate preturile din lanturile de magazine? Pentru ca adaosurile comerciale pe care le practica acestea si intermediarii care intervin pe traseu dubleaza sau tripleaza costul unui produs: „Nu se tine cont decat de interesul pentru profit nemarginit al speculantilor. Este o intreaga mafie in acest sector, pentru care am un singur mesaj: trebuie sa fie prioritatea intregului Guvern sa inlature specula si evaziunea fiscala. Acestea umfla preturile pe seama buzunarelor noastre, ale tuturor”, a declarat fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, pentru Mediafax.

Ar mai fi si o alta explicatie: pentru produsele importate din afara UE pretul declarat in vama este mai mic decat cel real. „Se fac declaratii vamale la preturi mai mici de 2-3 ori, ca sa se plateasca taxe vamale mai mici. Diferenta de bani se plateste la negru. Produsul intra apoi in magazin la pretul pietei. Si cei de la putere, si cei din opozitie isi dau mana si incurajeaza acest fenomen. Sunt vinovati politicienii apropiati de cei din vama. Nu vedeti ce coada e la functii?”, este de parere deputatul Culita Tarata, unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni.

Citeste mai multe despre acest subiect aici.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *