Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Primarul din Ocna Mureş demis de prefectul de Alba

Publicat

- 308 vizualizări

Primarul orasului Ocna Mures, Augustin Dragut a ramas fara functie dupa ce prefectul judetului Alba, domnul Stefan Bardan a constatat luni ca exista o situatie de incompatibilitate a acestuia. Prefectul a semnat ordinul prin care inceteaza mandatul de primar cu o luna inaintea alegerilor din 10 iunie 2012.

Discutii pe marginea acestui subiect au existat inca de sambata insa reprezentantii Prefecturii au precizat ca vor decide, oficial, luni situatia primarului din Ocna Mures.

Prin Ordinul nr. 93/2012, Prefectul judeţului Alba a luat act de încetarea înainte de termen a mandatului de primar al oraşului Ocna Mureş al domnului Drăguţ Augustin Iosif, ales în 2008 din partea PNŢCD. Acest fapt survine în urma referatului întocmit de secretarul oraşului Ocna Mureş, la care a fost anexată declaraţia de acceptare a candidaturii la funcţia de primar a domnului Drăguţ Augustin Iosif în calitate de membru al Partidului Naţional Liberal.

Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, potrivit căreia calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales, precum şi dispoziţiile Legii nr. 14/2003, legea partidelor politice, potrivit căreia un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice, iar înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior, prefectul judeţului Alba a emis ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului, în temeiul art. 16 din Legea 393/2004. Trebuie precizat că un astfel de ordin poate fi emis doar pe baza referatului secretarului unităţii administrative respective, însoţit de documentele legale justificative.

Publicitate

Acesta nu este singurul ordin de constatare a încetării mandatului unui primar, pentru că prin Ordinul nr. 88/2012, prefectul judeţului Alba a luat act de încetarea înainte de termen a mandatului de primar al comunei Noşlac exercitat de către domnul Vinţeler Silviu, ca urmare a demisiei sale din această funcţie.

„Având în vedere faptul că începând de mâine, 8 mai 2012, candidaturile la funcţia de primar într-o unitate administrativ-teritorială, înregistrate la birourile electorale de circumscripţie, rămân definitive, voi solicita prin adresă a prefectului, tuturor secretarilor acestor unităţi, să verifice dacă mai există primari în funcţie care cad sub incidenţa prevederilor Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali şi ale Legii nr. 14/2003, legea partidelor politice şi să se conformeze prevederilor legale în vigoare. În acest fel se pune punct speculaţiilor unor forţe politice aflate în campanie electorală” a declarat prefectul Ştefan Bardan.

 

 

Publicitate
Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *