Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Inchiderea spitalului Orasenesc Ocna Mures

Publicat

- 536 vizualizări

Ca urmare a aparitiei in massmedia a unor emisiuni si articole pe tema inchiderii spitalelor , precum si a unor comentarii  facute de persoane care nu cunosc situatia ,din respect pentru cetatenii orasului Ocna Mures puternic afectati de inchiderea Spitalului Orasenesc, am hotarat sa raspund intrebarilor pe care acestia le-au adresat pe aceasta tema  autoritatilor locale.

 

1.  Cine a inchis Spitalul Orasenesc si cate spitale din tara mai sunt in aceasta situatie ?

 

   -Spitalul orasenesc Ocna Mures a fost inchis ca urmare a HG 212/ 2011 a guvernului Boc, intitulata pompos : Aprobarea programului de interes national “ Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoane varstnice”. In anexa hotararii amintite au fost inscrise un numar de  67 de spitale care urmau sa fi transformate in camine,( printre care era nominalizat si spitalul din Ocna Mures), spitale pentru care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a oprit finantarea. Cat de serios a fost acest program o dovedeste faptul ca la un an de la inchiderea acestor spitale, nici unul nu a fost transformat in camin pentru persoane varstnice, autoritatile locale fiind in imposibilitate sa-l puna in practica. Nimeni nu vrea sa recunoasca insa, ca prin acest program zis “national”, s-a dat o adevarata lovitura asistentei medicale, numai in zona arondata spitalului din Ocna Mures circa 30 mii de locuitori fiind nevoiti sa se deplaseze zeci de kilometri pentru a-si rezolva problemele de sanatate.

2. Ce interventii ati facut pentru a bloca inchiderea lui ?

 

-Inca din 6 ianuarie 2011, cand doar se vehicula stirea ca urmeaza sa fie inchise unele spitale, fara a fi insa facute nominalizari,  m-am deplasat personal impreuna cu d-na directoare dr.Fabian Maria la Ministerul Sanatatii, unde am prezentat situatia spitalului din Ocna Mures, atat din punct de vedere a importantei lui pentru zona arondata, cat si  ca, din punct de vedere financiar-( spitalul neavand datorii la cea data)-, nu este cazul sa fie inclus pe lista spitalelor care urmau sa fie inchise. Am primit asigurari ferme ca daca vom gasi intelegere la nivel judetean, Ministerul Sanatatii nu se va implica la intocmirea listelor,  considerand ca argumentele prezentate de mine sunt suficient de solide pentru ca spitalul sa-si continue activitatea.

 

3. Ati primit sprijin la nivel local si judetean pentru a mentine spitalul in functiune?

 –  La nivel local si judetean nu am gasit sprijin, dimpotriva, interese politice meschine chiar din interiorul spitalului, au anulat ceea ce am castigat in interventia la minister. Desi orasul are doi consilieri judeteni (ambii PDL), acestia nu au actionat in interesul cetatenilor care i-au votat, ei au ales sa sprijine  politica criminala de demolare a sistemului de asigurare a asistentei medicale, in numele unei “reforme” iluzorii. Reformarea unui sistem ar trebui sa aiba ca scop imbunatatirea lui in folosul beneficiarilor , adica a cetatenilor acestei tari si nu distrugerea lui. Si te intrebi pe buna dreptate: Cum ar fi rezolvat caminul pentru varstnici lipsa de asistenta medicala la care i-a condamnat guvernul pe locuitorii orasului ? Copii si femeile gravide ar fi apelat oare la serviciile unui asemenea asezamant? Halal reforma!

 

4. Cum s-a ajuns la asocierea dintre consiliul local Ocna Mures si Clinica Dr.Filip Hospital Bucuresti si care au fost motivele pentru care s-a revocat hotararea de asociere?

 – Asocierea cu SC Hospital Clinic dr. Filip SRL Bucuresti, s-a facut in baza ofertei facute prin adresa nr.22/02.05.2011 prin care numita clinica se angaja sa asigure desfasurarea activitatii spitalicesti si servicii de specialitate in ambulatoriu dupa cum urmeaza:

            – medicina interna – 30 paturi;

            – obstetrica –ginecologie- 20 paturi;

            –  pediatrie – 20 paturi; 

            – reumatologie – 15 paturi;

            – chirurgie – 20 paturi;

            – camera de garda – 10 paturi;

            – laborator analize medicale + radiologie.

     De asemenea dr. Filip se angaja sa obtina toate aprobarile necesare, respectiv acordul Ministerului Sanatatii si Contractul cu Casa Nationala de Asigurari de  Sanatate. Cum aceasta asociere era singura varianta prin care se parea ca se va rezolva criza creata de inchiderea arbitrara a spitalului, a fost prezentata Consiliului Local.

     Drept urmare, Consiliul Local Ocna Mures intrunit in sedinta ordinara din data de 31.05.2011,emite Hotararea nr.76 prin care “aproba incheierea unui acord de parteneriat intre Consiliul Local Ocna Mures si SC HOSPITAL CLINIC Dr. Filip SRL Bucuresti,

avand ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale, pentru organizarea si conducerea de asistenta medicala, spitaliceasca si asistenta paraclinica in ambulatoriu, pentru locuitorii orasului Ocna Mures, servicii furnizate si realizate de aceasta societate, care la randul ei are Contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.”

   Din pacate, actiunile ulterioare ale dr. Filip, nu au fost indreptate pentru indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat fata de Consiliul Local, adica sa  prezinte aprobarea de la Ministerul Sanatatii si contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce a ridicat semne de intrebare fata de intentiile sale. De aceea, Consiliul Local Ocna Mures prin Hotararea nr. 110 adoptata in sedinta ordinara din 30.06.2011 a hotarat revocarea HCL nr.76/31.05.2011, iar in sedinta de indata din 06.09.2011 prin HCL nr.139 s-a aprobat promovarea in numele si pe seama Consiliului Local Ocna Mures, a unei actiuni in contencios administrativ prin care se solicita instantei de judecata sa constate nulitatea HCL nr. 76/31.05.2011 precum si actelor subsecvente incheiate in baza acesteia de catre Primarul Orasului Ocna Mures, respectiv: Contractul de asociere in participatiune din 01.06.2011 si Contractul de comodat incheiat in 02.06.2011 impreuna cu anexele.

 

5.  In ce stadiu se afla procesul cu dr.Filip si daca exista  pericolul ca acesta sa preia spitalul ?

 

–  Nu exista nici un pericol ca dr. Filip sa preia Spitalul Orasenesc Ocna Mures, Tribunalul Alba s-a pronuntat in acest sens in dosarul 12255/107/2011,prin sentinta din 10.04.2012 admitand solicitarea Consiliului Local Ocna Mures si constatand nulitatea HCL nr.76/31.05.2011 precum si a actelor incheiate pe baza acestuia.

 

6. Ce masuri ati luat pentru a asigura acordarea unui minim de servicii medicale cetatenilor orasului Ocna Mures ?

 

–  Inca din luna iunie 2011 am creat Centrul de Permanenta Medicala Ocna Mures pe care l-am amplasat la fosta Sectie de Recuperare a spitalului situata pe str. M. Viteazul nr.55, unde isi desfasoara activitatea un grup de medici coordonati de dl.dr.Procopciuc Tiberiu. Am reusit sa amenajam acel spatiu in asa fel incat activitatea medicala s-a putut desfasura in conditii bune si in timpul iernii si sa  asiguram si conditiile necesare functionarii   Serviciului de Ambulanta, care nu mai putea ramane in cladirea Spitalului Orasenesc datorita lipsei posibilitatilor de incalzire. In bugetul Consiliului Local pe anul 2012 s-a alocat suma necesara instalarii unei centrale termice noi in cladirea Policlinicii, astfel incat din vara Centrul de Permanenta , Serviciul de Ambulanta si unele cabinete ale medicilor vor functiona in aceasta cladire, creand astfel conditii mai bune desfasurarii actului medical.

 

7. Care este situatia medicamentelor aflate in stoc in farmacia spitalului?

                             

La inventarierea stocului de medicamente aflate in farmacia spitalului facuta in 07.04.2011 imediat dupa oprirea activitatii, s-a constatat existenta unor medicamente in valoare de cca. 260 milioane lei vechi, aflate in termen de valabilitate. Aceste medicamente au fost aprovizionate in perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, iar costurile aferente acestora nu au fost achitate furnizorilor de catre conducerea spitalului, fapt care a dus la o situatie aparent fara iesire. Consiliul Local nu poate plati legal aceste medicamente fiindca nu le-a comandat, deci nu are nici dreptul sa le instraineze . Drept urmare s-au trimis adrese atat furnizorilor  prin care au fost instiintati ca pot sa-si ridice medicamentele ramase neachitate, cat si Directiei de Sanatate Publica Alba, careia i s-a transmis inventarul medicamentelor existente in farmacia spitalului pentru a fi redistribuite altor spitale. Din pacate, nu am primit nici un raspuns asa ca am fost nevoiti ca pe timpul iernii sa incalzim un spatiu in care am depozitat fiolajul, salvandu-l astfel de la degradare. O parte dintre medicamente au putut fi utilizate la Centrul de Permanenta, impreuna cu seringile si pansamentele aflate in magazia de materiale, celelalte insa, care nu pot fi utilizate decat in regim de spital raman la dispozitia furnizorilor si a DSP Alba. In ceea ce priveste asigurarea Centrului de Permanenta cu medicamentele si materialele sanitare necesare, conform Legii nr.263/2004 art.5 alin.b “asigurarea dotarii truselor de urgenta cu medicamente si materiale sanitare,in conformitate cu baremul minimal stabilit prin  ordin al ministrului  sanatatii”,intra in atributiile directiilor de sanatate publica. Art.31 al aceleiasi legi prevede: “costurile aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare pentru trusele de urgenta ale centrelor de permanenta se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice, din fondurile alocate Programului de urgenta prespitaliceasca.”

      Pe scurt , cam asta e situatia reala a Spitalului Orasenesc Ocna Mures. Ironia sortii e ca, tocmai cei care au contribuit din plin la inchiderea spitalului incearca acum sa acrediteze ideea ca altii sunt vinovati si  cer cu vehementa  explicatii pentru o situatie pe care a creat-o un guvern iresponsabil. Ca sa nu mai vorbim  de modul neprofesionist in care Ministerul Sanatatii a organizat inchiderea spitalelor, ceea ce a creat  harababura din care nu s-a putut iesi nici astazi.

 

 

                                      Primarul Orasului Ocna Mures

                                               Prof. Dragut Augustin Iosif

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *