Articolele zilei
Creştinii catolici sărbătoresc Sfintele Paşti.
Catolicii din lumea intreagă celebrează duminică sărbătoarea Paştelui, Invierea lui Isus, una dintre cele mai importante sărbători creştine. La miezul noptii, lumea porneste spre biserica, pentru a participa la slujba de inviere.
Paştele este serbat cu oua rosii, miel, pasca si cozonac, iar luni, in a doua zi de Paşte, bărbaţii, mai ales cei tineri, udă (stropesc cu parfum) fetele si femeile. Ciocnesc ouă roşii, sunt serviţi cu cozonac şi un pahar de băutură.
Creştini ortodocşi celebrează in acest week-end sărbătoarea Floriilor cand oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute. In Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserica si curata mormintele stramosilor, agatand de cruci ramurele de salcie.
Tot de Florii, se agata intr-un pom inflorit snurul de martisor, si alaturi de snurul de martisor se agata haine si zestrea fetelor de maritat. Fiind o sarbatoare care marcheaza reinvierea naturii, sensul ei este atribuit si elementelor din viata cotidiana. In unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase si mai sanatoase, mai dorite de carte flacai, pentru a se putea marita in acel an. In Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece exista crezul ca daca faci asta in Duminica Floriilor, in care toti pomii infloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor.
Din punct de vedere religios, Floriile marcheaza Intrarea in Ierusalim a Mantuitorului. In aceasta zi este dezlegarea la peste.
Paşte fericit tuturor!
Kellemes ünepeket kivánok!