Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Pompierii din judetul Alba la „foc continuu”

Publicat

- 419 vizualizări

In ultimele zile Subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au intervenit la numeroase incendii in judetul Alba care din pacate s-au soldat cu pagube materiale importante dar si cu victime omenesti. Principalele cauze ale acestor incendii au fost: focul scapat de sub control si focul lasat nesupravegheat ca urmare a incendierii vegetatiei uscate, ramase in urma unei ierni grele. Multe din aceste incendii au avut loc si in zona Ocna Mures. Astfel:

Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină in data de 23 martie 2012, la ora 16.53, în loc. Războieni, com. Unirea pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de materiale. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la depozitul aflat în apropiere, generând incendiul. Ca urmare a incendiului au ars depozitul de materiale pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp şi 1 ha de vegetaţie uscată . Pagubele produse se ridică la circa 500 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 2.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină duminică 25 martie, la ora 16.22, în loc. Uioara de Sus, oraş Ocna Mureş pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un fânar al unei societăţi comerciale (fermă). Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la fânarul şi depozitul aflat în apropiere, generând incendiul. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul depozitului de furaje confecţionat din plăci de azbociment pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp şi 140 tone de paie. Pagubele produse se ridică la circa 50.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 40.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

O jumătate de oră mai târziu, la ora 17.05, Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în loc. Copand, com. Noşlac pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case de locuit (chirpici), proprietatea lui P.I. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul casei de locuit pe o suprafaţă de aproximativ 75 mp, mobilier şi aparatură electrocasnică. Din păcate la sosirea pompierilor, proprietarul casei care era imobilizat la pat ( avea un membru inferior amputat), a fost găsit carbonizat. Pagubele produse se ridică la circa 15.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 1.200 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un cablu electric improvizat.

Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină in data de 26 martie 2012, la ora 14.53, în loc. Alecuş, com. Şona pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei anexe gospodăreşti (şură), proprietatea lui S.I. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la şura aflată în apropiere, generând incendiul. Ca urmare a incendiului au ars anexa gospodărescă (şura) pe o suprafaţă de circa 50 mp şi o casă dezafectată pe o suprafaţă de circa 35 mp. Pagubele produse se ridică la circa 2.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 25.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Tot luni, o oră mai târziu, la ora 16.01, Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină în loc. Gura Arieşului, com. Lunca Mureşului pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea lui B.M şi la o anexă gospodărescă (grajd), proprietatea lui M.P. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la casa de locuit şi grajdul aflat în apropiere, generând incendiul. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul casei de locuit pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp, mobilier din dormitor, grajdul pe o suprafaţă de circa 10 mp, un cal şi vegetaţie uscată pe o suprafaţă de circa 1 ha. Pagubele produse se ridică la circa 11.500 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 20.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

„Reamintim încă o dată populaţiei faptul că, se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere, împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

• amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

• sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

• amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.”


COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE
Plt. Alina BĂLAŞ

ISU ALBA

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *