Suntem şi pe:
Clinica Sante

Sa ne cunoastem orasul

Cum a luat nastere stadionul Soda

Publicat

- 1.974 vizualizări

Luminile instalației de nocturnă de pe stadionul din Ocna Mureș au fost aprinse pentru prima dată  în 1936, chiar de baronul belgian Solvay, proprietarul uzinelor de sodă din oraş. De  faima de altădată mai amintesc acum doar stâlpii şi reflectoarele originale.

Stadionul din Ocna Mureș,județul Alba,  a fost ridcat în secolul trecut peste râul Mureș, chiar în fața uzinelor de sodă din oraș. Arena a prins contur în micuțul orășel din Transilvania din dorința baronului belgian Solvay, care a vrut ca inginerii și muncitorii săi să aibă unde se relaxa la o partidă de fotbal, după o zi de muncă în uzină.
Așa a prins contur arena care avea să intre în istorie ca prima cu nocturnă din România. La Arhivele Naționale Alba se păstrează o serie de documente care fac referie la etapele de ridicare a stadionului, printre care și autorizația pentru construcția tribunei arenei, datată 7 noiembrie 1936. „Autorizăm Societatea Uzinelor Solvay, din Ocna Mureșului să construiască o tribună pe stadionul de footbal, conformându-se următoarelor condițiuni:

1. Construcția să se efectueze strict după planurile modificatoare.
2. Fundațiile zidurilor interioare și exterioare să se efectueze în valorile de 60 centimetri grosime și 80-100 metri adâncime
3. Zidurile interioare și exterioare de elevație se vor executa la 45 de centimetri grosime.
4. Zidurile interioare și cele două exterioare care suportă sarcina utilă se vor executa cu mortar de ciment.
5. Secțiunile grinzilor din lemn însemnae cu cifrele 1-5 să fie mărite la 12/24 centimetri
6. După terminarea lucrărilor, va înștiința această primărie pentru recepționare“.
Într-o înștiințare din  17 noiembrie 1936 transmisă de notarul orașului  căte uzinele Solvay ( Foto) se spune: „Cu onoare vă trimitem  autorizațiunea de construire a tribunei de pe arena de Footbal, anexându-vă și și planurile modificatoare, cu rugarea a vă ținea strict de modificările aduse, iar apoi a ne trimite planurile“.
Luminile nocturnei de pe stadionul din Ocna Mureș au fost aprine pe pe 30 august 1936, chiar de baronul Solvay. Protagoniste în partida inaugurală au fost echipa locală „Solvay”, înfinţată în 1933, și  formația brașoveană „I.A.R.”. Gazdele au pierdut cu scorul de  2-4.

Imagini inedite si mai multe detalii pe Adevarul de Alba.

Articol pe aceeasi tema aici

Publicitate
Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *