Suntem şi pe:

Articolele zilei

Remedii naturiste în lupta cu alergiile sezoniere

Publicat

- 59 vizualizări

Odată cu sosirea primăverii şi cu trezirea naturii la viaţă, marea  majoritate dintre noi se confruntă cu manifestările neplăcute ale fondului alergic. Polenul şi praful, pufii diferitelor specii de plante, izul specific al ierbii proaspăt cosite sau mirosul puternic al diferitelor flori, pot genera reacţii alergice localizate la nivelul aparatului respirator şi al ochilor. 

Alergiile

Alergia este  reprezentată de o reacţie disproporţionată şi anormală a sistemului imunitar al organismului, în faţa unui element  cu potenţial  alergen. Reacţiile organismelor sunt diferite în faţa potenţialilor alergeni, în cazul în care există un răspuns al organismului. Termenul medical alergie a fost introdus în medicină în anul 1906,  de către medicul Clemens von Pirquet. 

În momentul în care  organismul intră în contact cu un alergen,  începe să se producă anticorpul specific IgE. Rolul acestui anticorp este de a ajuta organismul să lupte cu alergenul  neacceptat. Anticorpii se ataşează mastocitelor, celule din sânge, în timp ce  alergenii se ataşează anticorpilor. Acesta este procesul în urma căruia în sânge  se eliberează o serie  de substanţe,  cea mai importantă  fiind histamina. Histamina este astfel  răspunzătoare de apariţia simptomelor reacţiilor  alergice, fiind cea care ne semnalează prezenţa un  fond alergic sau sensibilitate mărită în faţa unui alergen. 

Alergiile se pot manifesta de la cele mai mici vârste, existând alergii moştenite din bagajul genetic, respectiv prezenţa unui fond alergic la unul dintre părinţi, precum şi alergii dobândite, care se instalează pe parcursul vieţii. Până în prezent,  nu s-au descoperit care sunt cauzele exacte ale  instalării  acestui dezechilibru al sistemului imunitar, dar există studii care demonstrează  faptul  că predispoziţia către alergii  este moştenită. Dacă unul dintre părinţi are un fond  alergic,  şansele copilului  de a manifesta alergii sunt de aproape 50%, iar atunci când ambii părinţi sunt alergici, riscul copilului de a fi sau a deveni  alergic sunt de aproape  70%.

Tipuri de alergii

Reacţia alergică a unui organism se manifestă în contact cu un alergen. Numărul alergenilor este foarte mare, existând potenţial de manifestare alergică în faţa unora dintre cele mai diferite elemente, practic, un fond alergic foarte accentuat putând manifesta reacţie în faţa elementelor cu cel mai redus potenţial alergic existent. Din acest motiv, este foarte important ca orice reacţie de tip alergic să fie luată în serios şi să se demareze investigaţiile specifice, rolul acestora fiind acela de a depista cu exactitate alergenul în contact cu care se manifestă reacţia. 

Există alergii respiratorii, produse de alergenii inhalaţi, alergii alimentare, manifestate în momentul în care se ingerează alergenul, precum şi alergii la mediul exterior, cum este alergia la frig sau la razele solare. 

Alergiile respiratorii

Alergiile respiratorii pot fi generate de alergeni extrem de variaţi, de la particulele de polen şi praf, până la parfumuri, diluanţi sau  ciupercile specifice mucegaiului şi umezelii. 

Cel mai frecvent se manifestă reacţie la contactul cu polenul, însă trebuie ştiut că reacţiile nu sunt manifestate neapărat la toate speciile de flori. Se poate manifesta reacţie la polenul florilor de măr, fără a fi alergic la polenul de tei sau salcâm. Alergia de primăvară este greu de localizat, dacă nu se efectuează o testare riguroasă. Alergiile respiratorii se manifestă prin strănut, înroşirea şi lăcrimarea ochilor, congestionarea căilor aeriene, inflamarea gâtului, apariţia iritaţiilor dermatologice. Rinita alergică este o afecţiune manifestată periodic de cei care au fond alergic, mai cu seamă primăvara. Alergiile respiratorii pot provoca tuse, respiraţie şuierătoare, chiar dificultăţi în respiraţie, mai cu seamă dacă se stă mult timp în preajma alergenului, respectiv în zonele cu încărcătură mare de polen.

Remedii în lupta cu alergiile

Până în prezent nu s-a descoperit un tratament care să anuleze definitiv fondul alergic al unui organism, însă există o serie de tratamente şi metode prin care se diminuează semnificativ reacţia organismului şi simptomele specifice. Se poate apela la medicamente antihistaminice, rolul acestora fiind acela de a antagoniza efectul histaminei eliberate în timpul reacţiei alergice. Se prescriu de către medicul alergolog şi presupun urmarea unei scheme de tratament. Pentru categoria alergiilor uşoare, în care se încadrează şi alergiile respiratorii, există o serie de produse naturiste care au rolul de a diminua reacţiile alergice. 

Seminţele de struguri sau  lăptişorul de matcă reprezintă unele dintre ingredientele de bază existente în  suplimente naturale pentru alergii, aducând şi un aport semnificativ de nutrienţi, vitamine şi minerale, ideale în susţinerea sistemului imunitar şi în reglarea metabolismului. Dacă administrarea medicamentelor antihistaminice poate avea efecte mai puţin plăcute, precum somnolenţa, administrarea de suplimente nu prezintă niciun risc, însă cu condiţia ca toate elementele componente să fie acceptate de către organism. 

Astfel, pentru a câştiga  lupta cu alergiile de primăvară, este indicat să ştim exact la ce tip de polen reacţionăm, pentru a-l putea evita, şi ne va fi de mare ajutor un aport echilibrat şi controlat de suplimente naturiste. Efectele benefice vor apărea în timp, reacţiile alergice diminuându-se semnificativ.

Citește mai departe