Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Cum să compartimentezi corect frigiderul pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp?

Publicat

- 55 vizualizări

De câte ori nu ai venit cu sacoșele pline cu bunătăți, dar din grabă le-ai așezat aleatoriu pe rafturile frigiderului? Observi că alimentele nu se mențin la fel de bine pe cât te-ai fi așteptat, mirosul devine neplăcut, iar acest lucru poate fi determinat de modul și locul în care le-ai depozitat. Un frigider e împărțit în mai multe compartimente cu zone de temperatură diferite, destinate anumitor tipuri de produse, iar odată ce cunoști rostul fiecăruia totul va căpăta mai mult sens.

Iată care sunt compartimentele principale ale frigiderului tău și căror produse le sunt destinate

Un lucru valabil pentru orice combină frigorifică este acela că temperatura scade de sus în jos, deoarece unele produse trebuie păstrate la o anumită temperatură care este menționată de regulă și pe etichetă. Pe baza acestei informații vă puteți organiza mai bine alimentele în compartimentele frigorifice specifice. 

  1. Raftul de sus 

Pe raftul de sus se vor depozita produsele gata preparate pe care urmează să le consumi curând, cum ar fi mâncarea rămasă de la prânz. Ele trebuie așezate cât mai departe de alimentele crude, astfel încât să se evite contaminarea mâncării gătite cu bacterii dăunătoare. Este necesar să păstrați carnea crudă în recipiente etanșe din aceleași motive de igienă.

  1. Raftul din mijloc

Așezarea cartonului de lapte pe ușa frigiderului alături de celelalte băuturi pare cea mai logică opțiune, însă te înșeli amarnic. Aici temperatura este de obicei mai ridicată, de aceea produsele lactate sau cele care nu conțin conservanți se pot strica ușor. Cel mai indicat este să depozitezi laptele pe raftul din mijloc, alături de alte produse lactate precum iaurtul, brânza sau smântâna. Ai grijă să le păstrezi într-un container închis sau în ambalajul original, altfel n-o să „miroasă a bine”. Același lucru este valabil și pentru ouă, cu toate că de obicei vedem un container special amenajat pentru ele pe ușa frigiderului.

  1. Raftul de jos

Îți amintești din introducere că orice combină frigorifică are zone de temperatură diferite. Ai descoperit că în partea de jos este mai rece decât în partea de sus, așa că poți ghici ce se depozitează în compartimentul inferior? Ce trebuia ținut la distanță de alimentele deja gătite de pe primul raft? Exact: alimentele crude! Locul optim de depozitare al cărnii și al peștelui crud este pe raftul de jos pentru a evita contaminarea celorlalte produse cu bacterii. Le poți pune în congelator, bine ambalate, dacă nu plănuiești să le prepari prea curând.

  1. Sertarele

Tot în partea de jos, frigiderul clasic dispune de cel puțin un sertăraș destinat fructelor și legumelor. Mare atenție însă! Există fructe care se maturează mai repede din cauza unui hormon numit etilenă, produs în mod natural de fructe precum banane, pepeni galbeni, prune sau pere. Acest hormon poate influența, de asemenea, maturarea mai rapidă a legumelor din frigider atunci când cele două categorii sunt depozitate laolaltă. Știi cum se spune, mărul putred strică o grămadă de mere bune. Pe bună dreptate!

Dacă frigiderul tău dispune de cel puțin două sertare, așează fructele și legumele separat pentru a evita situația descrisă mai sus. Pe site-ul Sensodays.ro există o varietate de combine frigorifice calitative care să corespundă nevoilor tale de compartimentare, indiferent de dimensiuni.

  1. Ușa frigiderului 

Ce facem cu borcanul de gem sau de murături? Dar cu sosurile? Ai ghicit. Le poți așeza pe ușă alături de băuturi și de alte produse cu conservanți care pot rezista fluctuațiilor de temperatură. 

Ai reușit! Frigiderul tău este acum bine compartimentat, iar alimentele numai bune de mâncat sau preparat.

Sursa foto: Pexels.com

Citește mai departe