Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

77 de ani. Eliberare. Speranță

Publicat

- 537 vizualizări
Familie de evrei din Ocna Mureș înainte de deportare

Holocaust. Provine din greaca veche, holokaustos: holos – întreg, kaustos – ars. Înainte de al doilea război mondial reprezenta  jertfă adusă zeilor în care animalul sacrificat era ars în întregime. Acum are o cu totul altă semnificație. Milioane de oameni uciși, gazați, arși. Printre acele milioane de oameni care au fost omorâți se numără și oameni care s-au născut ori au trăit aici, în Ocna Mureș. Au avut viața lor, alături de familie, au crescut aici alături de bunicii și străbunicii noștri. Victime ale ororilor naziste, memoria lor a dispărut, așa cum a dispărut și sinagoga. Nu-i mai ține minte nimeni, ca și cum nu ar fi existat.

Au dispărut violent din lumea asta, mulți au devenit, la propriu, fum în vânt. Măcar pentru faptul că au trăit aici, în Ocna Mureș, ar trebui ca uneori să ne amintim de ei. Nu ca un număr de victime, ci cu nume și prenume, cu tot ce a însemnat familiile lor, viața lor. Apartenența religoasă, etnică, culturală, orice ar fi, nu este și nu poate fi un motiv de a da uitării pe acești semeni ai noștri.

Dacă încurajăm ura, antisemitismul, xenofobia, nu facem decât să pregătim, fără să ne dăm seama, un nou genocid. Atunci au fost ei, ei au plătit cu viața. Ei, cei numiți aici, și încă multe alte milioane de nevinovați. Nu trebuie să lăsăm să se repete istoria pentru că data viitoare poate fi oricare dintre noi, ori copiii noștri, ori nepoții noștri.

Azi e mai ușor să iei de bun orice curent politic naționalist, e simplu, cu mesaj direct. E mai ușor să urăști decât să fii empatic, să urli mesaje discriminatorii camuflate sub lozinci zice-se patriotice. Regimurile rezultate din astfel de gândire au avut ca rezultat milioane de victime nevinovate. Atât de multe victime încât am ajuns să percepem că dacă 50 sau 100 de morți înseamnă o tragedie, 6 milioane e doar un număr. Cel puțin așa spunea Eichmann. Adolf Eichmann, responsabil direct de executarea a milioane de oameni.

Doar pe cei numiți mai jos i-am găsit cu date concrete. Câți or mai fi pierduți, fără nume, prin pământurile lumii…

Supraviețuitori din Ocna Mureș ai Holocaustului – 20 de persoane

Reizl Etush Diamnstain – născută în Ocna Mureș în 24.11.1917. A locuit pe perioada războiului în Ocna Mureș, apoi în Alba Iulia, de unde a și fost deportată. A supraviețuit și după război și a locuit în Alba Iulia.

Emaniel Farkash – născut în 1929, a locuit în Ocna Mureș până când, copil fiind, a început calvarul. În timpul războiului a fost în ghetoul din Cluj, apoi Tapioszentmarton, Pest-Pilis-Solt-Kiskun, Debrecen, Hajdu (Ungaria). Eliberarea, în 1945, l-a găsit pe teritoriul german.

Khaim Shlomo Heinrikh – despre el știm puține. Era căsătorit cu Reizl, născută Kohen. Războiul l-a prins ca locuitor al orașului nostru de unde a fost trimis forțat în lagărele de muncă. A supraviețuit, s-a întors în Ocna Mureș, apoi a emigrat în Israel, unde a și murit la 09.01.1954.

Chanoch Erni Heinrikh – născut în Ocna Mureș în 04.03.1944, fiul lui Khaim Shlomo Heinrikh, cel menționat mai sus. A emigrat cu părinții săi în Israel, Ierusalim, unde a murit la 22.06.1994.

Edita Shtrul – s-a născut în Ocna Mures la 26.05.1944. A fost cu părinții ei în lagărul de la Sărmașu împreună cu părinții ei, Schlomo și Eugenia, de unde au fost eliberați în 1945. După război toată familia a emigrat în Israel.

Rivka Fridman – născută în Ocna Mureș la 15.05.1925. A făcut cunoștință, copil fiind, cu ghetoul din Alba Iulia, de unde a fost eliberată în 1943, probabil cu toată familia. S-a reîntors în Ocna Mureș, apoi s-a mutat în București, de unde a emigrat în Israel.

Elizabeta Nemesh – născută în Ocna Mureș la 15.07.1939. Războiul a purtat-o alături de familie prin Aiud, Alba Iulia, Balazsfalva – Năsăud, apoi, după război, s-a stabilit în Cluj.

Lia Kohn – născută în Ocna Mureș la 22.03.1921. Deportată în august 1944 la Auschwitz, a trecut prin lagărele Bergen Belsen, Geisenheim, Neckargerach, Geislingen și Allach, de unde a fost eliberată la 29.04.1945. Alte informații nu sunt sau cel puțin nu am acces la ele.

Esther Edelshtein – născută în Ocna Mureș în 1929. A cunoscut ghetoul din Alba Iulia, de unde a fost eliberată.

Yitzkhak Shtrul – născut în 1937 în Ocna Mureș, frate cu Edita Shtrul. A fost eliberat, cu toată familia, din lagărul de la Sărmașu, în 1945. Au emigrat apoi în Israel.

Elizabet Lea Rozenblum Zeevi – născută în Ocna Mureș (după alte surse în Miercurea Nirajului) la 27.02.1934. Cert este că războiul și deportarea au găsit-o în Ocna Mureș. A fost în lagărul Pest-Pilis-Solt-Kiskun, Ungaria. Unele surse spun că a fost eliberată în 1945 din lagărul Bergen-Belsen.

Lajos Loewy – născut în Ocna Mureș în 1909. Era căsătorit și de meserie era aurar. După  eliberarea din ghetoul Cluj, a rămas în acel oraș.

Magda Braun – s-a născut în Ocna Mureș, începutul războiului găsind-o cu familia la Békéscsaba. Era croitoreasă și nu era căsătorită. A fost deportată la Auschwitz, de unde a fost eliberată. După război s-a reîntors la Békéscsaba.

Dezso Szilagyi – s-a născut în 1905 în Ocna Mureș. Începutul războiului o găsește locuind în Cluj, măritată. A fost deportată în lagărul de la Pozsony, de unde a fost eliberată.

Erno Fridman – s-a născut în 1909 în Ocna Mureș. Începutul războiului îl găsește la Baia Mare, căsătorit cu Manci. A fost înrolat forțat în batalioanele de muncă forțată, de unde a supraviețuit.

Iuda Sioch – războiul l-a găsit în Ocna Mureș. În 15.05.1943 a primit un mandat britanic de emigrare în Palestina, Israel (Eretz Israel) de care cel mai probabil s-a folosit.

Josif Mihali – războiul l-a găsit în Ocna Mureș. În 15.05.1943 a primit un mandat britanic de emigrare în Palestina, Israel (Eretz Israel) de care cel mai probabil s-a folosit.

Manoilă Sioch – războiul l-a găsit în Ocna Mureș. În 15.05.1943 a primit un mandat britanic de emigrare în Palestina, Israel (Eretz Israel) de care cel mai probabil s-a folosit. Nu era frate cu Iuda Sioch.

Eugen Cohn – era un comerciant care locuia la începutul războiului în Ocna Mureș. A fost arestat la 13 noiembrie 1940. A fost bătut și maltratat de polițiștii fideli Gărzii de Fier timp de 9 zile, până la 22 noiembrie. Motivul teoretic a fost că Eugen Cohn ar fi adus insulte Căpitanului Legiunii. Realitatea a fost că legionarul Groza a împrumutat de la Cohn în 1936 o sumă de bani pe care nu a returnat-o. Cohn l-a dat în judecată. La 27 noiembrie Eugen Cohn și-a scos certificat medico-legal de la spitalul ”Iubirea de oameni” din București din care rezultă că Eugen Cohn a fost lovit puternic în zona capului și a fundului.

Geza Hirsch – funcționar pe care războiul l-a prins ca locuitor al orașului Ocna Mureș. A primit același tratament pentru aceleași motive ca și Eugen Cohn.

Lista celor din Ocna Mureș despre care nu se știe ce soartă au avut – 16 persoane

Rozalia Blond – născută în Ocna Mureș la 12.09.1924. La 12.09.1944 a fost deportată la Auschwitz, apoi mutată în lagărul de la Gross Rosen, Germania. Nu se știe dacă a supraviețuit, ea apărând doar pe listele de prizonieri, nu și pe cele de eliberați. Ce ironie, să fie deportată la Auschwitz de ziua ei…

Andor Salamon – născut în Ocna Mureș în 1908. A fost deportat de la Oradea. Apare doar pe lista de prizonieri, nu și pe vreo listă de eliberați.

Lazar Schwartz – născut în Ocna Mureș în 1902. A fost deportat de la Tg. Mureș. Apare doar pe lista de prizonieri, nu și pe vreo listă de eliberați.

Mihai Szabo – născut în Ocna Mureș în 1901. A fost deportat de la Oradea. Apare doar pe lista de prizonieri, nu și pe vreo listă de eliberați.

Ana Blatt – născută în Ocna Mureș în 1901. A fost deportată de la Tg. Secuiesc. Apare doar pe lista de prizonieri, nu și pe vreo listă de eliberați.

Judith Blatt – născută în Ocna Mureș în 1926. A fost deportată de la Tg. Secuiesc. Apare doar pe lista de prizonieri, nu și pe vreo listă de eliberați. Cel mai probabil este fiica Anei Blatt.

Sandor Mark – născut în Ocna Mureș la 28.04.1925. Apare ca prizonier în lagărul de la Mauthausen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Izidor Mark – născut în 1897 în Ocna Mureș. Apare ca prizonier în lagărul de la Mauthausen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa. Totuși, ținând cont de vârsta sa precum și de „criteriile de selecție” a forței de muncă folosite de nazișiti, cel mai probabil Izidor Mark a fost gazat și incinerat.

Elemer Mark – născut în Ocna Mureș la 11.06.1926. Apare ca prizonier în lagărul de la Mauthausen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Marton Schwartcz – născut în Ocna Mureș la 14.08.1926. Apare ca prizonier în lagărul de la Dachau, apoi la Kaufering. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Miklos Feig – născut în Ocna Mureș la 29.06.1926. Apare ca prizonier în lagărul de la Dachau, apoi la Rothschweige. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Jakob Roth – născut în Ocna Mureș la 12.07.1924. Apare ca prizonier în lagărul de la Flossenbürg. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Ladislaus Denes – născut în Ocna Mureș la 16.06.1906. Era funcționar public și a fost deportat din Ungaria în lagărul de la Bergen Belsen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Zoltan Denes – născut în Ocna Mureș la 20.12.1911. Era inginer și a fost deportat din Ungaria în lagărul de la Bergen Belsen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa. Era probabil frate cu Ladislaus Denes.

Olga Gara Farkas – născută în Ocna Mureș la 01.06.1909. A fost deportată din Ungaria în lagărul de la Bergen Belsen. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberată, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Tibor Benjamin – născut în Ocna Mureș la 14.02.1924, era de meserie lăcătuș. A fost deportat din Ocna Mureș în lagărul de la Natzweiler-Struthof (Franța) la 27.09.1944, apoi mutat la Mittelbau și în final ajunge la Buchenwald. Nu apare nicăieri că ar fi fost eliberat, nu există vreun document care să ateste moartea sa.

Lista celor din Ocna Mureș uciși în lagărele de exterminare – 70 de persoane

Adel Roth – născută în Ocna Mureș la 01.06.1909. Războiul și deportarea au găsit-o în Ocna Mureș. Ucisă la Auschwitz în 1944.

Emerich Lewi Farkas Frex – născut în Ocna Mureș în 1906. Era avocat, doctor pe domeniul lui, căsătorit cu Margareta, născută Goldstein. Războiul l-a prins în Polonia, la Cracovia. A fost ucis în lagărul de muncă de la Nikopol, Dnepropetrovsk, Ucraina.

Henryk Salamon – născut în Ocna Mureș la 01.09.1899. Ucis în lagărul de la Mauthausen în 02.04.1945.

Perl Friedman – născută în Ocna Mureș în 1919. Deportată întâi în ghetoul de la Cluj, apoi la Auschwitz, unde a fost ucisă în 1944.

Margit Miriam Friedman – născută în Ocna Mureș în 1905, soră cu Perl Friedman. Deportată întâi în ghetoul de la Cluj, apoi la Auschwitz, unde a fost ucisă în 1944.

Yehuda Wirzberger – născut în Ocna Mureș în 1929. Deportat întâi în ghetoul de la Cluj, apoi la Auschwitz, unde a fost ucis în 1944. Avea 15 ani…

Hermin Khaia Kepes – născută în Ocna Mureș în 1900. Deportată întâi în ghetoul de la Cluj, apoi la Auschwitz, unde a fost ucisă în 1944.

Anna Klein – născută în 1913. Războiul a găsit-o ca locuitoare în Ocna Mureș, măritată cu Bela Klein. A fost ucisă la Auschwitz în 1944.

Viktor Klein – născut în Ocna Mureș în 1937, fiul lui Bela și al Annei Klein. Ucis la Auschwitz în 1944. Avea doar 7 ani…

Margit Fridman – născută în Ocna Mureș în 1907. Deportată întâi în ghetoul de la Cluj, apoi la Auschwitz, unde a fost ucisă în 11.06.1944.

Gitel Klein – născută în Ocna Mureș, măritată, locuind la începutul războiului în Sevlus, Cehoslovacia. Ucisă în Holocaust.

Janko Yaakov Zilberstein – născut în Ocna Mureș în iulie 1870, căsătorit cu Gizela. Era comerciant. Locuia în Bielsko Biala, Polonia. A fost ucis la Auschwitz în 29.06.1942

Eugen Kertesz – născut în Ocna Mureș la 22.01.1888. Era avocat, doctor în domeniul său, căsătorit cu Ileana Imreh. Locuia la Sf. Gheorghe, de unde a fost deportat. A fost ucis la Auschwitz.

Moriz Moshe Grunn Grin – născut în Ocna Mureș în 1864, căsătorit cu Maria. Ucis la Auschwitz la 19.03.1944.

Izidor Hirsch – născut în Ocna Mureș la 02.06.1890. Locuia în Tg. Mureș. Era comerciant și totodată și preot. Căsătorit cu Frieda. A fost ucis la Auschwitz.

Jenö Szegö – s-a născut în Ocna Mureș la 12.04.1897. Locuia în Cluj, era căsătorit cu Sara. A  fost ucis la Mauthausen la 10.01.1945.

Eugen Szegö – născut în Ocna Mureș la 12.04.1897, frate geamăn cu Jenö Szegö. Era comerciant. Locuia în Cluj. A fost ucis la Mauthausen la 10.01.1945, în aceeași zi cu fratele său geamăn, Jenö Szegö

Szandor Sztejner – născut în Ocna Mureș în 1885. Locuia în Ocna Mureș. A fost deportat din Ocna Mureș și ucis la Auschwitz în 1944.

Jenö Szegö Izsak – s-a născut în Ocna Mureș, fiu al lui Jenö Szegö. Era comerciant de textile în Cluj, unde locuia cu soția sa, Ella. Cel mai probabil a fost ridicat, deportat și ucis împreună cu tatăl său, la Auschwitz, la 10.01.1945.

Jenö Szegö Izsak

Jeno Yosef Yaakov Szego – s-a născut la 12.05.1897 în Ocna Mureș. Locuia la Cluj, era comerciant și căsătorit cu Rakhel. A fost deportat și ucis în lagărul de la Gusen, Austria, cel mai probabil în 10.01.1945, la fel ca verișorii și nepotul său.

Jeno Yosef Yaakov Szego

Yeno Yehuda Solomon – s-a născut în Ocna Mureș la 24.12.1920. A locuit în Cluj, apoi în timpul războiului, la Cernăuți. A fost deportat și ucis în lagărul de la Kosow, Polonia.

Yeno Yehuda Solomo

Hermina Kepes născută Fridman – s-a născut în Ocna Mureș în 1898. Era căsătorită cu Moshe. Locuia în Cluj când a fost deportată și ucisă la Auschwitz.

Hermina Kepes

Perl Pepa Fridman – s-a născut în Ocna Mureș în 1920. A locuit la Cluj, de unde a fost deportată și ucisă la Auschwitz la 11.06.1944.

Perl Pepa Fridman

Charlotte Sara Blond născută Farkash – s-a născut în Ocna Mureș în 1898. A locuit în Ocna Mureș până în preajma războiului, apoi s-a mutat la Cluj. Era căsătorită cu Imanuel. În 1944 a fost deportată și ucisă la Auschwitz.

Charlotte Sara Blon

Imanuel Menashe Blond – s-a născut în 1985 la Torok. Era căsătorit cu Charlotte Sara Blond și locuia în Ocna Mureș. S-au mutat la Cluj de unde a fost deportat și ucis la Auschwitz  în 1944.

Imanuel Menashe Blond

Tibi Iakob Mose Beniamin – s-a născut în 1924 în Ocna Mureș. Era de meserie sudor și locuia în Cluj la vremea războiului. A fost deportat la Auschwitz, apoi mutat în lagărul de la Nordhausen, Germania, unde a fost ucis.

Tibi Iakob Mose Beniamin

Fredi Samuel Klein Kelemen – născut în Ocna Mureș în 1900. A locuit în Oradea, unde era preot, și a fost ucis în ghetoul din Oradea în 1944.

Fredi Samuel Klein Kelemen

Kalman Benjamin – nu se cunosc multe date despre el. S-a născut în Ocna Mureș și locuia în Oradea în timpul războiului. La vârsta de 38 de ani (cel mai probabil în 1944 ) a fost deportat și ucis la Auschwitz.

Kalman Benjamin

Josef Jakob Klein Kalin – născut în Ocna Mureș în 1916. A locuit în Ocna Mureș până în preajma războiului, după care s-a mutat la Oradea, unde era funcționar de bancă. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944 sau 1945.

Sara Haasz născută Banyasz – s-a născut în Ocna Mureș la 19.09.1911. Era căsătorită cu Dezso și locuiau împreună în Cluj. A fost deportată și ucisă în 1944 la Auschwitz.

Mosze Wajs – s-a născut în 1880 în Ocna Mureș. Era comerciant și era căsătorit cu Serena născută Holander. Locuia la Cluj în timpul războiului. A fost deportat și ucis în 1944 la Auschwitz.

Francz Ferentz Steiner – născut în 1923 în Ocna Mureș. Deși locuia în Ocna Mureș, războiul l-a prins în Cracovia, Polonia de unde a fost deportat și ucis la Auschwitz  în 1944.

Khaim Barukh Paneth Fant – născut în Ocna Mureș în 1908. Locuia la Dej, era șeful tribunalului rabinic și era căsătorit. A murit în 1944 în Ucraina, în batalioanele de muncă forțată.

Josef Simon – născut în 1886 în Ocna Mureș. Era croitor, era căsătorit și locuia la Cluj. De aici a fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Erne Erna Salomon – născut în Ocna Mureș în 1914. Era industriaș și locuia la vremea războiului cu familia în Sândominic, Harghita. Deportat și ucis la Auschwitz în 1944.

Erner Solomon – s-a născut în Ocna Mureș în 1900. Căsătorit cu Renata născută Trier, era proprietar de fabrică și locuia în Sâncraiul de Mureș. Deportat și ucis la Auschwitz, cel mai probabil în 1944.

Reizel Panet Fant – născută în 1906 în Ocna Mureș. Locuia în Dej când a fost deportată și ucisă la Auschwitz, în 1944.

Lili Salamon – născută în 1916 în Ocna Mureș. Era căsătorită cu Hersh. Locuia în Ungaria în 1944, când a fost deportată și ucisă.

Wolf Kelemen Kalman – s-a născut în Ocna Mureș în 1881. Era căsătorit cu Elizabet, era comerciant, locuia în Oradea. Deportat și ucis la Auschwitz,  în 1944.

Zelig Heinrich – s-a născut în 1890 în Ocna Mureș. Era căsătorit cu Roza născută Israel. Locuia în Cluj în timpul războiului. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Schlomo Klein Kalin – s-a născut în Ocna Mureș în 1918. Era preot și a locuit în Ocna Mureș până în preajma războiului, apoi s-a mutat în Oradea. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Laci Laczi Steiner – născut în Ocna Mureș în 1920. Era căsătorit. Războiul l-a prins, ce ironie a sorții, la Auschwitz. Avea să fie închis și ucis în lagărul de la Auschwitz, în 1944.

Elizabet Solomon Salomon – născută în Ocna Mureș în 1909. Era căsătorită și locuia la Miercurea Ciuc. A fost deportată și ucisă la Bergen-Belsen, probabil în 1944.

Ishtvan Naftali – s-a născut în 1911 în Ocna Mureș. În preajma războiului locuia în Cluj, unde era preot. A murit în Ucraina, fiind înrolat în batalioanele de muncă forțată.

Erno Hirsch – născut în Ocna Mureș în 1914. A fost înrolat în batalioanele de muncă forțată (Unitatea 101/31 TMSZ), fiind apoi dat dispărut.

Bela Klein – s-a născut în 1906 în Satu Mare, dar a locuit în Ocna Mureș. Era medic generalist. Era căsătorit cu Anna născută Weisz. De aici, din Ocna Mureș, a fost ridicat, deportat și ucis la Auschwitz, cel mai probabil în 1944.

Tibor Benjamin – s-a născut la 14.01.1914 în Ocna Mureș, unde a și locuit până aproape de începerea războiului, când s-a mutat la Cluj. A fost deportat și ucis în lagărul de la Nordhausen, Germania,  în 28.10.1944.

Jeno Szego – s-a născut în Ocna Mureș în 1890. Locuia în Cluj și era căsătorit cu Ella. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Erno Salamon – născut în Ocna Mureș în 1903. A fost înrolat forțat în batalioanele de muncă forțată (Unitatea 110/40 TMSZ) și a fost dat dispărut în Bielgorod, Rusia.

Ytzkhak Leib Vircberger – s-a născut în 1926 în Ocna Mureș. Era electrician și locuia la Cluj. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Jehudit Barany născută Friedmann – născută în Ocna Mureș în 1913. Era măritată cu Ioska și locuia în Cluj. În 1944 a fost ucisă în ghetoul din Cluj.

Malvin Jakabovits născută Hirsch – născută în Ocna Mureș în 1895. Era căsătorită cu Izidor și locuia în Miercurea Nirajului, Mureș. De acolo a fost deportată și ucisă la Auschwitz, în 1944.

Hermann Steinherz – s-a născut în Ocna Mureș în 1890. Era comerciant și locuia în Cluj. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Emanuel Menakhem Tzvi Scharf – născut la Sighet, Maramureș, în 1914. Era căsătorit cu Ester și locuia în Ocna Mureș, Uioara de Sus. Războiul l-a prins la Oradea, de unde a fost deportat și ucis la Auschwitz în luna mai 1944.

Ernest Mordekhai Tzvi Wieder – s-a născut în Ocna Mureș în 1933. Locuia în Tg. Mureș de unde a fost ridicat, deportat și ucis în lagăr. Avea doar 11 ani…

Eszter Gyozo născută Remenyi – s-a născut la 07.01.1883 în Ocna Mureș. Locuia în Gyongyos, Ungaria când a fost deportată și ucisă la Auschwitz, în luna iulie 1944.

Izsak Horovitz – născut la 08.02.1913 în Ocna Mureș. Era geamgiu. Din Ocna Mureș a fost deportat în lagărul de muncă de la Muehldorf, Germania, unde a fost ucis la 11.03.1945.

Israel Paneth – s-a născut în 1918 în Ocna Mureș. A fost ucis la Auschwitz în luna mai 1944.

Shmuel Yehuda Paneth – s-a născut în luna iunie 1910 în Ocna Mureș. Era căsătorit cu  Malka născută Mikhaeli și era tipograf. Deportat și ucis la Auschwitz la 09.06.1944.

Miklos Paneth – născut în Ocna Mureș la 12.04.1906. A fost înrolat forțat în batalioanele de muncă forțată (Unitatea 110/4 TMSZ) și a fost dat dispărut în Bielgorod, Rusia.

Mor Weisz – născut în Ocna Mureș la 26.08.1889. A fost deportat în lagărul de la Dachau, unde a fost ucis la 27.02.1945.

Adolf Roth – s-a născut la 11.06.1923 în Ocna Mureș. Era fabricant de perii.. De aici din Ocna Mureș, a fost deportat în lagărul de la Dachau unde a fost ucis la 22.04.1945, cu 5 zile înainte de eliberarea lagărului de către americani…

Henrik Salamon – s-a născut în 01.09.1898 în Ocna Mureș. De aici a fost deportat în lagărul de la Mauthausen, unde a fost ucis la 02.04.1945.

Ida Ede Weisz născută Grin – născută în Ocna Mureș, a fost văduvă după Gideon și locuia în Reghin. Ucisă la Auschwitz în 1944.

Josef Jakob Kelemen Kalman – născut în Ocna Mureș în 1885. Era un simplu muncitor, căsătorit cu Sara, care locuia la Budapesta la începutul războiului. A fost deportat și ucis la Auschwitz, în 1944.

Yitzkhak Leib Vitzberger – născut în 1926 în Ocna Mureș. Locuia în Ocna Mureș dar era student la Cluj, unde a fost împușcat în ghetou în 1943.

Yides Yolan Barany născută Fridman – născută în Ocna Mureș, Uioara de Sus, în 1912. Căsătorită cu Yosef, locuia la Cluj. A fost ucisă în ghetoul din Cluj în 1944.

Yides Yolan Barany născută Fridman

Pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie elibera complexul de lagăre Auschwitz-Birkenau din Polonia, locul unde liderii Germaniei naziste au dispus uciderea a peste 1,1 milioane de oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evrei.

Măcar acum, la 77 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz să ne amintim de ei, să nu ne uităm trecutul și istoria, să nu îi uităm pe ei.

Familie de evrei din Ocna Mureș

https://yvng.yadvashem.org/

Probabil cea mai mare bază de date despre victimele Holocaustului

Respect profund pentru cei ce au creat-o, pentru cei ce muncesc necontenit la actualizarea ei permanentă.

Milioane de înregistrări, fișe și fișiere…

Iulian Olariu Iakab

Citește mai departe