Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

3 detalii care nu-i scapă niciodată unui șofer profesionist

Publicat

- 255 vizualizări

Când vine vorba despre șofat, fiecare persoană, posesoare de permis de conducere, are propriile opinii în raport cu elementele care sunt cele mai importante. Unii consideră că e esențial să verifice period calitatea frânelor, alții susțin că schimbul de ulei nu trebuie niciodată neglijat. E dificil să fie stabilită o ierarhie celor mai importante detalii de care șoferii trebuie să țină cont, dar nu e imposibil.

Sofatul implică multă responsabilitate. Atât pentru propria persoană și autoturism, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Atunci când șoferul se urcă la volan, el trebuie nu doar să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și indicatoarele auto, ci trebuie să adopte un comportament preventiv, care să diminueze semnificativ riscul apariției unor evenimente rutiere nefericite.

Există, de asemenea, câteva detalii de care e obligatoriu să țină cont, pentru a nu periclita siguranța rutieră. În sezonul rece, respectarea acestor elemente este vitală, deoarece condițiile de trafic se înrăutățesc, iar riscul apariției accidentelor auto crește semnificativ, ca urmare, de exemplu, a carosabilului acoperit cu zăpadă sau polei.

Prin urmare, în lunile următoare, șoferii trebuie să se aplece cu mai multă responsabilitate asupra următoarelor trei aspecte, ce le vor conferi siguranță și protecție la volan:

1. Rovigneta

Rovinieta sau taxa de drum este o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României și trebuie plătită de toți conducătorii auto pentru a putea avea dreptul să circule pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.

Trebuie să știi că Rovinieta este taxa de drum obligatorie pentru cei care circulă pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, naționale principale și secundare. Se aplică excepții pe sectoarele de drumuri naționale care se află între indicatoarele de intrare și ieșire din municipii.

Rovigneta e un detaliu pe care șoferii nu ar trebui să îl neglijeze, deoarece riscă o amendă cuprinsă între 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria din care face parte autovehiculul. 

Poți face aici o verificare rovignetă ca să fii în siguranță.

2. Asigurarea RCA

Dacă Rovigneta face parte din categoria elementelor care îți protejează bugetul de amenzile autorităților statului, asigurarea RCA este mai mult decât atât. Legislația rutieră în vigoare nu-ți permite să circuli pe drumuri publice cu un autovehicul, fără un astfel de document.

Din fericire, în cazul în care ești autorul unui accident rutier și avariezi un alt autoturism, costurile reparațiilor vor fi acoperite de asiguratorul tău.

Prin urmare, pentru a te pune la adăpost de sancțiunile statului, dar și pentru a nu fi nevoit să achiți daunele din buzunarul propriu, trebuie să-ți întocmești o astfel de asigurare.

Poți consulta aici oferta de asigurare RCA preț online, pe AsigurariContactless.ro.

3. Anvelopele de iarnă

Cum sezonul rece deja și-a intrat în drepturi, șoferii profesioniști știu faptul că, dincolo de aptitudinile lor la volan, toate calitățile și experiența pot păli, dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător, de iarnă.

Anvelopele adecvate, de iarnă, sunt esențiale pentru siguranța rutieră proprie, a pasagerilor și celorlalți participanți la trafic.

Deși necesită o investiție ce uneori poate fi destul de costisitoare, anvelopele de iarnă sunt, probabil, cea mai eficientă metodă de a diminua riscul accidentelor rutiere în sezonul rece.

În cele din urmă, nu uita să adaptezi viteza la condițiile de drum și să te asiguri că dai, întotdeauna, prioritate vieții.

Sursă foto: freepik.com

Citește mai departe